Cara mendapatkan jalur lebar yang lebih pantas: petua & trik

Kelajuan internet selalunya terlalu perlahan atau tidak stabil untuk dipercayai. Berikut adalah 7 petua peningkatan prestasi yang mudah untuk memanfaatkan sepenuhnya sambungan anda.

Cara mendapatkan jalur lebar yang lebih pantas: petua & trik

1. Menambah bilangan sambungan

Apabila penyemak imbas anda memuat laman web, ia membuka banyak sambungan ke pelayan yang menghoskan laman web ini. Bilangan sambungan lalai di beberapa penyemak imbas agak rendah, jadi peningkatan angka akan mengurangkan masa pemuatan.

Untuk menukar bilangan sambungan di Internet Explorer, klik Mula, ketik gpedit.msc dan tekan Enter. Buka jalan Konfigurasi Pengguna, Templat Pentadbiran, Komponen Windows, Internet Explorer, Ciri Keselamatan dan pilih AJAX. Klik dua kali dua pilihan ‘Jumlah maksimum sambungan per pelayan’, pilih Diaktifkan dan masukkan nombor yang diingini, dari 2 hingga 128.

Di Firefox, anda perlu masuk mengenai: config dan ubah nilai untuk 'network.http.max-connection-per-server'. Di Chrome, anda tidak dapat mengubah tetapan. Kini banyak pelayan mengehadkan bilangan sambungan yang dapat anda buat untuk mereka, jadi kadang-kadang lebih baik jika anda menggunakan lalai penyemak imbas anda.

2. Menukar pelayan DNS anda

Walaupun penyedia jalur lebar anda mempunyai pelayan DNS (Domain Name System) sendiri, yang menerjemahkan nama laman web menjadi alamat IP, beralih ke OpenDNS atau Google Public DNS akan mempercepat akses web anda.

Untuk menukar pelayan DNS anda, pergi ke Panel Kawalan, ‘Rangkaian dan Internet’, ‘Pusat Rangkaian dan Perkongsian’. Klik ‘Ubah tetapan penyesuai’, klik kanan sambungan rangkaian anda dan pilih Properties.

Klik Protokol Internet (TCP / IP), klik Properties dan pilih 'Gunakan alamat pelayan DNS berikut'. Sekarang masukkan butiran pelayan Pilihan dan Alternatif dari OpenDNS (208.67.222.222 dan 208.67.220.220) atau Google Public DNS (8.8.8.8 dan 8.8.4.4).

3. Memasang Pemecut Jalur Lebar BT

BT Broadband Accelerator, juga dikenal sebagai iPlate, meningkatkan kelajuan sambungan anda dengan menyaring gangguan elektrik dari pendawaian telefon rumah anda.

Ini sesuai dengan soket utama NTE5 anda dan, menurut BT, dapat menjadikan jalur lebar anda hingga 1.5Mbits / saat lebih cepat. Peranti ini percuma untuk pelanggan BT dan boleh dibeli dari kedai BT.

jalur lebar bt

Tetapi adakah ia berfungsi? Ya dan tidak. Pro PC melaporkan peningkatan kelajuan yang ketara ketika kami meninjau iPlate - "63 peratus yang mengejutkan".

Walau bagaimanapun, peranti ini hanya akan meningkatkan prestasi sambungan ADSL yang mempunyai jenis soket tertentu. Ketahui sama ada ia sesuai untuk anda menggunakan panduan di laman web.

Sekiranya anda tahu apa yang anda lakukan, anda boleh mendapatkan hasil yang sama dengan melepaskan wayar loceng dari soket telefon anda, tetapi BT Broadband Accelerator adalah pilihan yang lebih selamat.

4. Mengelakkan kabel sambungan

kabel internet

Masalah jalur lebar yang memecahbelahkan lain ialah sama ada menggunakan kabel sambungan akan melambatkan sambungan anda atau tidak memberi kesan buruk. Teorinya adalah bahawa semakin lama jarak antara soket telefon dan PC anda, semakin besar risiko gangguan pemetaan kelajuan.

Sekiranya anda mesti menggunakan kabel sambungan, pilih yang sesingkat mungkin. Untuk hasil terbaik, pasangkan penghala ke soket utama anda dan sambungkan ke komputer anda menggunakan kabel Ethernet. Anda boleh membeli kabel 10 meter dari Amazon dengan harga £ 10.

5. Menggerakkan penghala wayarles anda

Menempatkan penghala anda di lokasi pusat di rumah anda, lebih baik di atas meja atau meja dan bukannya di bawahnya, akan memastikan anda mendapat akses Wi-Fi yang pantas di seluruh rumah anda.

Kekuatan isyarat tanpa wayar dapat diturunkan oleh kayu dan logam, jadi semakin sedikit dinding dan barang perabot yang harus dilaluinya, semakin cepat kelajuan jalur lebar anda. Anda juga harus menjauhkan penghala dari kabel kuasa dan peranti tanpa wayar lain seperti monitor bayi.

6. Beralih ke saluran lain

Sekiranya sambungan wayarles anda dilemahkan oleh gangguan dari peranti elektrik, atau Wi-Fi jiran anda, menetapkan penghala anda ke saluran lain mungkin dapat menyelesaikan masalahnya. Sebilangan besar penghala membolehkan anda memilih saluran lain, dari 1 hingga 13, melalui halaman konfigurasi utama mereka.

Ia berfungsi dengan baik, sekiranya kesesakan saluran adalah penyebab masalah kepantasan anda. Alat inSSIDer percuma akan memberitahu anda saluran apa yang digunakan oleh jiran anda, jadi anda tahu mana yang harus dielakkan.

7. Melumpuhkan kemas kini automatik

Banyak program memeriksa dan memuat turun kemas kini secara automatik, yang dapat menggunakan lebar jalur tanpa anda sedari. Walaupun penting untuk memperbarui Windows dan perisian anti-virus anda, mematikan kemas kini automatik dalam program lain dapat menjadikan sambungan anda kelihatan lebih pantas. Anda biasanya boleh melakukannya melalui tetapan perisian.

Bagi kebanyakan orang, peningkatan kelajuan akan minimum.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found