Cara memasang pemproses AMD

Cara memasang pemproses AMD

Gambar 1 dari 4

Cara memasang pemproses AMD

Cara memasang pemproses AMD
Cara memasang pemproses AMD
Cara memasang pemproses AMD
 • Cara membina PC: Panduan dalam talian untuk membina komputer anda sendiri dari awal
 • Cara membezakan casing PC
 • Cara memasang bekalan kuasa
 • Cara memasang papan induk
 • Cara Memasang pemproses Intel
 • Cara memasang pemproses AMD
 • Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak Lagi
 • Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PC
 • Cara Memasang dan Menggunakan SSD (Solid-State Drive)
 • Cara Memasang Pemacu Optik
 • Cara memasang kad grafik
 • Cara memasang kad pengembangan
 • Cara memasang semula kes PC

Sekiranya anda berada di halaman ini, anda telah membeli pemproses AMD yang ingin anda pasangkan. Sekiranya anda tidak pasti sama ada pemproses anda adalah AMD, ada cara mudah untuk mengetahui: jika bahagian bawahnya ditutup dengan pin emas, itu adalah AMD. (Sebagai ganti pemproses Intel mempunyai titik rata.)

1. Buka tuas soket.

buka-the-socket-tuas-amd

Pemproses AMD sesuai dengan soket AM2, AM2 +, atau AM3. Soket sangat serupa, jadi arahan pemasangannya sama.

Untuk memasang pemproses di soket, pertama, angkat tuas. Langkah ini melepaskan bar di satu sisi dan naik secara menegak di atas papan. Prosedur ini akan menggerakkan soket sedikit, menyelaraskan lubang pada soket plastik dengan penyambung di bawahnya. Pemproses harus jatuh ke tempatnya tanpa daya, oleh itu jenis soket: daya penyisipan sifar (ZIF).

2. Pasangkan pemproses.

sesuai dengan pemproses

Pemproses hanya boleh masuk ke soket. Pastikan anak panah di atas pemproses sejajar dengan anak panah di soket pemproses. Tekan pemproses ke tempatnya dengan perlahan. Anda harus merasakannya masuk ke posisi ketika berada di tahap penuh. Jika

rasanya anda harus menggunakan terlalu banyak kekuatan, berhenti dan periksa bahawa pemproses sejajar dengan betul.

Setelah prosesor selesai, periksa di sekelilingnya untuk memastikan bahawa prosesornya terpaku pada soket plastik. Sekiranya tidak, tekan perlahan bahagian yang tidak memerah. Tekan tuas ke bawah dan klip kembali ke tempatnya untuk mengamankan pemproses.

3. Sapukan sebilangan pasta terma.

sesuai-dengan-sejuk

Tampal haba mengisi keretakan mikro yang tidak dapat dilihat pada permukaan pemproses dan penyejuk, memastikan pemindahan haba yang cekap antara keduanya. Anda mungkin mendapati bahawa kipas anda dilapisi dengan pasta termal, oleh itu anda boleh melangkau langkah ini.

Sekiranya tidak, anda perlu menggunakan sendiri. Langkah ini mudah dilakukan. Pertama, masukkan gumpalan haba kecil ke tengah pemproses. Gunakan hujung nipis dan rata seperti kad kredit untuk menyebarkan kompaun sehingga permukaan pemproses dilapisi sepenuhnya. Jangan menyebarkannya ke sisi pemproses, dan tambahkan lebih banyak haba pasta jika perlu.

4. Pasangkan penyejuk.

sesuai-dengan-sejuk

Sekiranya anda menggunakan alat penyejuk pihak ketiga, periksa arahannya mengenai cara memasangnya. Sekiranya anda menggunakan alat pendingin AMD yang disertakan dengan pemproses anda, pemasangannya mudah. Di sekitar soket pemproses, terdapat pelekap penyejuk plastik dengan dua nodul keluar. Ini direka untuk menahan klip heatsink anda.

Ambil sinki panas anda dan buka pemegangnya. Pasangkan klip logam (tanpa pegangan di atasnya) di atas satu nodul dan tolak ke atas pemasangan CPU dengan pantas. Letakkan heatsink di bahagian atas pemproses. Tekan klip logam yang tinggal di atas nodul kedua, dan kemudian tutup pemegangnya. Prosedur ini memerlukan sedikit kekuatan untuk menurunkan pegangan.

Beli pemproses AMD dari Amazon sekarang .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found