Bolehkah Anda Dikesan Dari Alamat IP Anda?

Mengenal pasti individu yang tidak menggunakan alamat IP mereka telah menjadi bahagian penting dalam penyiasatan anti-cetak rompak dan jenayah. Tetapi sejauh mana bukti alamat IP sedemikian boleh dipercayai?

Bolehkah Anda Dikesan Dari Alamat IP Anda?

Mahkamah Britain baru-baru ini mula menimbulkan keraguan terhadap kesahihannya. Penggunaan alamat IP untuk mengikat individu dengan muat turun haram adalah taktik yang digunakan oleh Undang-Undang ACS, yang mengirim surat menuntut pampasan hingga £ 500 bagi pihak pemegang hak cipta yang harta inteleknya dikatakan dicuri.

Pada persidangan di mana 27 dari kes-kes ini datang ke pengadilan, Hakim Birss QC menyarankan agar Undang-Undang ACS "secara material melebih-lebihkan manfaat yang belum diuji" menggunakan alamat IP dengan cara ini, dan mempertanyakan apakah proses hanya mengidentifikasi alamat IP dapat menetapkan hak cipta pelanggaran oleh sesiapa sahaja yang berkaitan dengannya. "Bahkan jika itu bukti pelanggaran oleh seseorang," kata Hakim Birss, "fakta bahwa seseorang mungkin telah melanggar tidak berarti terdakwa bernama tertentu telah melakukannya."

Apa itu Alamat IP?

Semua yang disambungkan ke internet akan mempunyai alamat protokol internet (IP), label berangka yang berfungsi seperti alamat apa pun, kerana ia membolehkan penghantaran sesuatu yang betul - dalam kes ini, data. Inilah yang membolehkan anda menyambung ke laman web yang betul semasa menaip URL ke penyemak imbas anda (alamat IP berangka diterjemahkan ke dan dari URL abjad oleh Sistem Nama Domain, atau DNS pendek) dan e-mel untuk menghubungi anda apabila seseorang memukul menghantar.

Alamat IP awam yang anda peruntukkan oleh ISP anda mungkin kekal (statik) atau sementara (dinamis), yang terakhir dipilih dari kumpulan alamat yang tersedia yang dimiliki oleh ISP selama sesi anda. Perniagaan cenderung mempunyai IP statik sehingga mereka dapat dengan mudah mengatur pelayan dan sambungan jauh; pengguna rumah lebih cenderung mempunyai IP yang dinamik. Setiap bit kit yang disambungkan di belakang penghala anda akan mempunyai alamat IP peribadi, tetapi yang umum digunakan oleh penghala ketika membuat sambungan internet yang meninggalkan jejak dalam talian.

Kes Undang-Undang ACS akan menunjukkan bahawa penelusuran IP adalah pedang bermata dua: mendapatkan perintah undang-undang yang diperlukan untuk memaksa ISP untuk mengenal pasti pelanggan dari alamat IP, tetapi membuktikan dengan keraguan yang munasabah bahawa ia sama pelanggan melanggar undang-undang sudah tentu.

Mengesan Ketepatan Alamat IP

Mengenal pasti pengguna akhir melalui alamat IP didasarkan pada anggapan bahawa setiap alamat dapat dikesan secara tepat kepada seseorang. Itu tidak semestinya berlaku.

"Secara umum, ketepatan pelacakan alamat IP bervariasi bergantung pada jenis pengguna di belakang alamat IP," Tom Colvin, ketua pegawai teknologi dengan vendor keselamatan Conseal. "Walaupun perniagaan besar dapat dikesan kembali ke pusat data mereka, sambungan jalur lebar keluarga standard sering sukar dijumpai, bahkan untuk ketepatan peringkat daerah.

Sebabnya ialah terdapat sejumlah sumber informasi alamat IP, ketepatannya merosot dengan jumlah hop dari tulang belakang. Terdapat beberapa pangkalan data IP-ke-lokasi yang besar (contohnya Quova atau MaxMind) yang memberikan hasil yang baik untuk tulang belakang dan pembawa, tetapi tidak untuk pengguna akhir - salah satu sebabnya ialah ISP dapat memberikan alamat IP secara rawak. "

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found