Sistem fail Ubuntu

Sebaik sahaja anda mula bekerja di Ubuntu, anda pasti ingin tahu di mana menyimpan fail anda. Ubuntu memberikan anda direktori rumah peribadi, dengan subdirektori yang telah disediakan untuk Dokumen, Muzik, Gambar, Video dan Muat turun. Terdapat juga folder Awam: fail yang disimpan di sini akan tersedia untuk sesiapa sahaja yang log masuk ke PC anda.

Sistem fail Ubuntu

Pemacu dan peranti

Ubuntu boleh membaca dan menulis cakera dan partisi yang menggunakan format FAT32 dan NTFS yang biasa, tetapi secara lalai menggunakan format yang lebih maju yang disebut Ext4. Format ini cenderung kehilangan data sekiranya berlaku kerosakan, dan dapat menyokong disk atau fail besar. Kelemahannya ialah Windows tidak dapat membacanya - sesuatu yang perlu diperhatikan jika anda ingin berkongsi fail di PC dual-boot.

Perbezaan lain adalah cara sistem fail disusun. Di Windows, setiap pemacu dalam sistem anda mempunyai hierarki direktori - jadi, sebagai contoh, folder pada pemacu denyar USB mungkin disebut sebagai "E: FilesTest file.doc".

Di Ubuntu ada satu direktori root untuk keseluruhan sistem, disebut hanya sebagai "/" (garis miring "biasa", bukan garis miring terbalik seperti yang digunakan oleh Windows), dan semua disk dan peranti muncul dalam hierarki ini. Anda dapat melihat bagaimana ini berfungsi dengan membuka Pengurus Fail Ubuntu dan mengklik Sistem Fail untuk melihat direktori root.

Anda akan melihat folder yang disebut / media, dan jika anda telah memasang Ubuntu di samping pemasangan Windows, akan ada pautan dalam folder ini ke partition Windows anda (fail anda ada di / host jika anda telah memasang Ubuntu pada yang sama partition sebagai Windows, menggunakan pemasang Wubi). Pasangkan pemacu denyar USB dan itu juga akan muncul di sini.

Terdapat banyak direktori peringkat tinggi selain / media, tetapi melainkan jika anda memasuki pentadbiran sistem yang maju, hanya beberapa yang perlu diketahui. (Walaupun begitu, kebanyakan pengguna Ubuntu pertama kali mungkin tidak akan berkeliaran di mana sahaja berhampiran mereka.)

Direktori / etc mengandungi tetapan khusus perkakasan, di mana anda akan menemui fail konfigurasi untuk perkara seperti kad grafik dan pencetak. / usr adalah tempat kebanyakan aplikasi dan perpustakaan pergi semasa anda memasangnya, dan / home mengandungi folder rumah untuk semua pengguna di sistem.

Folder maya

Seperti yang ditunjukkan oleh isi direktori / media, direktori di Ubuntu mungkin bukan direktori "nyata": mungkin pautan ke peranti lain atau ke lokasi yang berbeda pada disk yang sama.

Pendekatan ini memerlukan beberapa kebiasaan, tetapi menambah tahap fleksibiliti. Di sekolah dan perniagaan yang menjalankan sistem jenis Unix, misalnya, umum / rumah tidak menjadi direktori biasa tetapi pautan ke cakera lain, atau bahkan lokasi rangkaian jauh. Ini memudahkan untuk membuat sandaran data pengguna atau memindahkannya ke PC lain, secara bebas ke OS yang lain. (Jenis folder maya ini disebut "mount point".)

Sekiranya anda ingin menyusun semula direktori anda sendiri, anda akan mendapat petunjuk lengkap dalam dokumentasi Ubuntu dalam talian. Perlu diperingatkan, anda perlu menggunakan Terminal, dan ada beberapa masalah teknikal yang terlibat.

Satu perkara lain yang perlu diperhatikan ialah di Ubuntu, nama fail dan jalur peka huruf besar kecil - jadi folder yang disebut "data" tidak sama dengan yang disebut "Data". Ingatlah, atau ini akan membuat anda kecewa!

Kebenaran fail

Perbezaan penting terakhir antara sistem fail Windows dan Ubuntu berkaitan dengan kebenaran fail. Di Windows, anda dapat mengakses hampir semua fail atau folder di sistem anda - walaupun ada beberapa keadaan ketika anda mungkin perlu mengambil alih file sistem.

Ubuntu lebih ketat. Fail sistem dan konfigurasi dimiliki oleh akaun pentadbir yang disebut "root", dan apabila anda masuk dengan nama anda sendiri, anda hanya mempunyai akses terhad kepada perkara di luar direktori rumah anda. Itu perkara biasa, dan ini untuk keselamatan anda sendiri - menjadikan anda hampir mustahil untuk merosakkan sistem anda secara tidak sengaja.

Sekatan ini juga berlaku untuk program yang anda jalankan di bawah akaun tersebut, yang menjadikan Ubuntu tahan terhadap trojan dan malware lain.

Sekiranya anda perlu mengedit file sistem, anda dapat melakukannya menggunakan perintah Terminal yang disebut "sudo", yang sementara mempromosikan anda menjadi "superuser". Anda akan menemui semua yang perlu anda ketahui mengenai Kebenaran Fail dan arahan sudo dalam dokumentasi dalam talian.

Panduan lengkap untuk Ubuntu:

Cara memasang Ubuntu

Memasang Ubuntu dari memory stick USB

Bermula dengan Ubuntu: perkara penting

Cara memasang perisian di Ubuntu

10 aplikasi Ubuntu penting

Cara menjalankan aplikasi Windows di Ubuntu

Sistem fail Ubuntu

Klik di sini untuk kembali ke halaman ciri utama.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found