Cara mendapatkan pekerjaan di Google, Apple atau Microsoft

Apple, Google, dan Microsoft semuanya mempunyai kekosongan di laman web mereka dan sekarang boleh menjadi masa yang tepat untuk mendapatkan pekerjaan di salah satu pemukul terbesar komputer.

Cara mendapatkan pekerjaan di Google, Apple atau Microsoft

Tetapi apa yang diperlukan untuk mengalahkan ratusan, jika tidak ribuan, sesama pemohon dan mendapatkan pekerjaan di salah satu elit teknologi? Kami telah berbincang dengan orang-orang di dalam Microsoft, Apple, dan Google untuk mengetahui cara melacak pekerjaan terbaik, dan apa yang diperlukan untuk melalui proses pemilihan dan wawancara yang sukar.

Kami akan mendedahkan jenis keperibadian yang dicari oleh tiga besar, bagaimana untuk mendaftar, dan bagaimana untuk mempersiapkan diri jika anda berjaya sampai ke peringkat wawancara. Dan kami bermaksud peringkat: calon boleh menghadapi hingga 12 temu ramah sebelum diberi lencana nama dan ruang di tempat letak kereta. Oleh itu, jika anda mempunyai stamina, pakaian bersih yang bagus, dan otak yang seukuran Birmingham, baca terus untuk mengetahui cara bergabung dengan meja teratas teknologi.

Mencari kekosongan

bagaimana_untuk_get_a_job_google_microsoft_apple_vacancy

Pelabuhan panggilan pertama ketika menyelesaikan pekerjaan di kelas berat IT adalah laman web mereka. Ketiga-tiga senarai itu ada catatan dalam talian, dengan pilihan untuk menghantar CV dan surat lamaran untuk peranan tertentu.

Microsoft mengatakan ia hanya mengiklankan catatan sepenuh masa di laman kerjayanya, "kerana jika tidak, kita akan dibanjiri, dan hanya ada begitu banyak CV yang dapat kita selesaikan".

Walau bagaimanapun, peranan khusus dengan kemahiran yang jarang berlaku kadang-kadang muncul dengan agensi pengambilan pakar. Pekerjaan teknikal sepenuh masa bersumber di tempat, melalui jabatan yang dikendalikan oleh agensi pengambilan Penna Barkers. Kedudukan sementara dan kontrak dikendalikan oleh agensi Brook Street, sementara posisi penjualan diisi melalui Manpower.

Google juga memilih untuk menyewa melalui laman web pekerjaan Google tetapi lebih cenderung menghantar pekerjaan dengan laman web pengambilan khusus kemahiran.

Apple beriklan di laman web pekerjaan Apple tetapi menggunakan agensi untuk mengenal pasti kakitangan untuk jawatan tertentu.

Laman web rasmi mungkin merupakan pintu depan, tetapi para penumpang terbang dijemput dari belakang - semua gergasi menggunakan pemburu kepala untuk membantunya mengisi peranan tertentu.

Semakin banyak, tiga besar juga menggunakan laman rangkaian sosial seperti LinkedIn dan Facebook ketika mencari bakat baru. Microsoft, misalnya, kadang-kadang merekrut secara langsung melalui LinkedIn.

Oleh itu, adalah mustahak bagi pencari kerja, bahkan yang terpendam, mengurus kehadiran mereka dalam talian - baik dengan profesional, tetapi juga terkini. Menurut Christina Hoole LinkedIn, "pengguna dengan profil lengkap 40 kali lebih mungkin menerima peluang melalui LinkedIn daripada pelanggan dengan perincian yang tidak kemas".

Siapa yang mereka cari?

bagaimana_to_get_a_job_at_google_apple_microsoft_cadidates

Tidak menghairankan apabila mengetahui bahawa gergasi teknologi mempunyai banyak bakat untuk dipilih. Syarikat-syarikat ini terkenal dengan faedah dan prestijnya sehingga tidak ada calon yang berkelayakan.

Namun, bukan hanya kecerdasan teknikal yang dicari oleh syarikat: pengurus pengambilan pekerja berusaha mencari calon yang sesuai dengan identiti budaya syarikat. Anda mungkin yang paling berkelayakan, tetapi jika anda tidak sesuai dengan jenis pekerja yang dicari oleh salah satu syarikat ini, anda mungkin akan kehilangan jawatan.

Calon yang sangat sesuai dalam satu syarikat boleh menjadi pertandingan yang buruk bagi syarikat yang lain. "Google secara amnya mencari 'usahawan baru'," kata pakar HR dan perunding perniagaan, Marc Lawn. "Microsoft pada umumnya mencari akademik yang kuat, sementara Apple cenderung mencari keseimbangan antara keduanya. Sekiranya anda memikirkan perniagaan yang serupa, maka Microsoft sangat mirip dengan Barclays, Google adalah seperti Innocent Drinks dan Apple, seperti Coca-Cola. "

Itu mungkin bermaksud menggunakan etos jenama dan sifat budaya syarikat, tetapi calon juga mesti menunjukkan kesediaan untuk bekerja seperti syaitan. "Jelas, keahlian adalah syarat awal, tetapi ada banyak yang harus dikatakan untuk semangat yang dimiliki seseorang untuk sebuah syarikat," kata pengurus produk Microsoft dan mempekerjakan eksekutif Chris Sells. "Mereka mahu bekerja di sini, mereka bermotivasi diri, orang yang akan mengerjakan projek yang sebenarnya bukan pekerjaan mereka pada hujung minggu dan petang. Atau mungkin mereka telah menulis buku atau artikel, atau menjadi anggota kumpulan sumber terbuka. Ini mengenai orang yang berminat dengan apa yang mereka lakukan. "

Google menuntut kemampuan teknikal yang sama tinggi tetapi mengatakan bahawa ia juga mencari bakat ekstrakurikuler yang mengisyaratkan fikiran yang lebih meriah. "Sekiranya anda akan bekerja untuk Google dalam peranan teknikal, maka Anda akan menjadi teknikal yang sangat baik," kata Parrin. "Tetapi itu tidak selalu bermaksud kemahiran dan kelayakan akademik - terdapat banyak orang di Google tanpa ijazah.

"Kami juga melihat" Googeness "pemohon, yang sangat menggembirakan mereka dan membuat mereka berdetak. Adakah aktiviti berjalan, panjat tebing, go-karting, berbasikal, atau permainan - apa yang mereka lakukan di luar kerja? Kami menguji kemahiran teknologi, tetapi juga mencari keperibadian dengan semangat dan bagaimana ia mungkin berlaku untuk apa yang mereka lamar di Google. "

Dengan menyatakan bahawa bekerja ada "kurang pekerjaan dan lebih banyak panggilan", Apple mengungkapkan dedikasi seperti pemujaan yang dicari oleh pekerja. Tumpuan adalah pada kreativiti dan semangat untuk reka bentuk Apple. "Kami menginginkan orang-orang dengan latar belakang kejuruteraan elektrik, mekanikal, dan khusus - serta reka bentuk industri dan jaminan kualiti," tuntutan syarikat itu.

"Orang yang cerdas, kreatif, menghadapi sebarang cabaran, dan sangat teruja dengan apa yang mereka lakukan. Orang Apple. "

Walau bagaimanapun, ia siap untuk mengindoktrinasikan yang luar biasa. "Cara terbaik untuk memahami syarikat kami ... adalah dengan menggunakan produk kami, tetapi jika anda mempunyai perhatian terhadap perincian, semangat kolaborasi dan kesediaan untuk belajar, jangan risau - kami akan membantu anda beralih setelah anda tiba. "

Proses Permohonan

bagaimana_untuk_get_a_job_google_microsoft_apple_aplikasi

Bagi kebanyakan pencari kerja, proses permohonan dimulakan dengan mengirimkan CV dan surat sokongan. Dokumen-dokumen yang membosankan ini sangat penting untuk mendapatkan jalan masuk, tetapi sekurang-kurangnya dokumen tersebut dapat diisi secara dalam talian, dan syarikat akan menyimpan resume dan profil sehingga anda dapat melamar lebih dari satu pekerjaan. Itu bahagian yang mudah.

Pemohon harus jelas tentang mengapa mereka memenuhi syarat untuk peranan tertentu, merujuk kembali ke deskripsi pekerjaan dan menyoroti kemahiran dan pengalaman yang relevan dalam CV mereka. Walaupun tidak ada format yang betul atau salah untuk resume, beberapa perekrut di bawah tekanan menyukai titik peluru dekat bahagian atas, dengan mengatakan "mereka memudahkan kami membaca CV anda dan menilai kesesuaian anda".

Teknologi saringan yang digunakan pada tahap ini tidak boleh dipandang rendah. Laman web Apple, misalnya, mencadangkan pekerjaan yang relevan berdasarkan kandungan CV pemohon. Sekiranya syarikat itu menyediakan kemudahan tersebut untuk pemburu pekerjaan, anda boleh membuat pertaruhan dengan cek gaji pertama anda bahawa Apple juga menyekat pemohon menggunakan teknik yang sama. Memasukkan kata kunci yang relevan dalam CV anda sangat penting.

Setelah menghantar maklumat anda dalam talian, ini adalah permainan menunggu. Sebilangan perekrut tidak kembali kepada calon selama berbulan-bulan, di masa lain pemohon boleh berada dalam kedudukan dalam beberapa minggu. Sekiranya ada persidangan pemaju utama di suatu tempat maka pengambilan pekerja ditangguhkan, misalnya.

Setelah anda melalui proses permohonan, ketiga-tiga gergasi itu mempunyai teknik yang serupa untuk mengisi jawatan. Sebilangan besar peranan akan melibatkan wawancara saringan awal melalui telefon, yang akan menanyakan soalan teknikal yang dirancang untuk memastikan resume calon dapat diperiksa.

Temu ramah melalui telefon akan menghilangkan orang-orang yang tidak berpeluang, dan dalam kebanyakan kes, syarikat IT membuat senarai pendek antara empat dan sepuluh calon yang akan dipanggil untuk wawancara di tempat - lebih banyak lagi kemudian, tetapi selamat untuk pekerja berpotensi boleh mengharapkan satu hari penuh.

"Kemudian akan ada senarai pendek tiga atau empat orang, dan mereka dapat mengharapkan dua hingga sepuluh wawancara lagi bergantung pada peranannya. Calon akan masuk selama satu hari dan akan menjalani semua wawancara dalam satu ledakan, ”kata orang dalam Apple kami.

Temu Bual

bagaimana_to_get_a_job_at_google_apple_microsoft_interview

Wawancara di lokasi - atau wawancara - adalah aspek yang paling mengecewakan dalam proses ini, dan sangat penting, jadi mereka perlu dipersiapkan secara menyeluruh seperti CV. Sebilangan besar pasukan HR akan mendedahkan siapa yang akan menemu ramah anda. Menurut perekrut, maklumat ini sangat penting kerana diteliti dengan betul, dapat menghasilkan pertanyaan yang membuat calon kelihatan cerdas dan berpengetahuan.

"Saya cuba memberi tahu orang tentang tajuk pekerjaan dan lebih baik nama orang yang akan mereka temu ramah, yang dapat membantu, dan anda harus meneliti apa yang dilakukan oleh orang itu atau sekurang-kurangnya kumpulan mereka," kata lelaki kami di Apple. "Semakin banyak masa yang anda habiskan untuk menanyakan soalan yang relevan mengenai kerja jabatan, semakin menarik perhatian penemuduga, dan semakin sedikit masa yang perlu anda habiskan untuk menjawab soalan mengenai diri anda." Carian Google untuk mengetahui minat penemuduga tidak akan merugikan.

Ketiga-tiga syarikat gergasi pengkomputeran menggunakan teknik yang serupa untuk menilai setiap aspek kemahiran dan keperibadian pemohon. Akan ada ujian pengetahuan teknikal dan bakat, temu ramah rakan sebaya, dan perbincangan dengan orang dari jabatan lain untuk mengukur fleksibiliti.

Selalunya, ia bermula dengan teknikal. "Saya mengadakan pertemuan selama satu jam dengan pengembang, di mana saya perlu menunjukkan bahawa saya dapat membuat kod di papan putih," kata staf Microsoft Simon Davies, dari satu wawancara baru-baru ini. "Intinya adalah bahwa ini menunjukkan Anda dapat menjalankan kode yang baik di kepala Anda tanpa menjalankannya melalui komputer.

"Soalan susulan melibatkan kod tersebut. Bagaimana anda boleh membuatnya berjalan lebih cepat, mengambil lebih banyak input pengguna, atau berjalan menggunakan memori yang lebih sedikit? Ini pada dasarnya memantulkan idea berulang-ulang, menyempurnakan kod awal, kerana itulah yang akan anda lakukan sekiranya anda berjaya. "

Di luar ujian teknikal, banyak soalan lain yang diajukan untuk menunjukkan bagaimana anda berfikir dan berkomunikasi. "Apa yang dicari oleh pewawancara adalah sama tidak kira apa pertanyaannya: sesuai dengan peranannya," kata Sells Microsoft. "Sekiranya ia adalah peranan pengembang, mereka mencari pemikiran yang akan menghasilkan algoritma yang cekap untuk menyelesaikan masalah.

Sekiranya ia adalah peranan pengurus program, mereka mencari pendekatan teratur yang merangkumi pelbagai perincian yang terlibat dan memastikan pelanggan mendapat perkara yang betul. Bagi seorang arkitek, mereka mencari pemecahan masalah ke bahagian utamanya dan untuk memahami implikasi masalah dan kemungkinan penyelesaiannya. "

Ketika menyoal calon mengenai pengalaman kerja mereka, penemuduga berusaha membuat pertanyaan menjadi tingkah laku, jadi daripada bertanya apa yang akan anda lakukan dalam situasi tertentu, mereka bertanya apa yang telah anda lakukan. "Apa masalah yang paling sukar di masa lalu dan bagaimana anda menyelesaikannya," adalah pertanyaan umum, yang menyatakan tuntutan Sells dirancang untuk menyingkirkan bluffers. Tetapi ini juga bermaksud bahawa calon boleh membuat persiapan lebih awal. Mempunyai stok situasi, dan bersiap sedia untuk menjelaskan apa yang anda lakukan dan bagaimana anda membuat perbezaan.

Apa yang mengejutkan pemohon adalah jumlah dan pelbagai wawancara, yang semakin tebal sepanjang hari. Gambar yang dilukis oleh seorang penemu ramah Apple adalah tipikal. "Ada seseorang dari jabatan serupa dari Switzerland, teman sebaya, pengurus potensial saya dan bosnya, dan seseorang dari pemasaran," kata Mark Symonds, yang melamar jawatan kejuruteraan perisian. "Sebilangan besar wawancara dilakukan satu lawan satu, tetapi kadang-kadang dengan dua orang, dan semuanya sangat berbeza. Ia meletihkan. "

Pendekatan mix-and-match ini biasa dilakukan pada hari wawancara - sebahagiannya kerana sesuai dengan seberapa banyak orang yang mungkin, tetapi juga kerana ia menunjukkan kelenturan di bawah tekanan. "Tidak ada butang ajaib," kata orang dalam Apple kami. "Akan ada gaya yang berbeza - bos saya selalu melatih perkara teknikal; pengurusan kanan ingin membincangkan latar belakang akademik; lelaki seterusnya mungkin hanya mahu membincangkan tentang anda, hobi dan pengalaman anda.

Yang lain mungkin bercakap mengenai pembaikan stok dan lelaki seterusnya mungkin strategik, bertanya kepada mereka 'Di mana anda melihat diri anda dalam lima tahun soalan. Anda harus tetap fleksibel dan cepat, dan itu boleh menjadi sangat tidak baik. "

Jangan anggap pakaian tradisional T-shirt dan seluar jeans sesuai untuk temu ramah. Microsoft bersikap jujur ​​tentang apa yang diharapkannya dari para wawancara, dengan menyatakan bahawa: “kami mempunyai kod pakaian biasa di pejabat kami. Namun (dan ini sangat besar), kami memandang serius proses wawancara dan pemilihan dan oleh sebab itu kami mengharapkan anda memakai pakaian perniagaan yang bijak ”.

Google, sebaliknya, mencadangkan suasana yang lebih santai, tetapi mengakui bahawa untuk kedudukan tertentu - mungkin eksekutif pelanggan-rakan kongsi yang dihadapi - adalah bijak untuk melakukan kesalahan di sisi tradisional. "Mereka dapat memakai apa pun yang mereka rasa nyaman," kata seorang jurucakap, "Tapi ya, tentu saja, ini berbeza-beza, berdasarkan peran atau posisi." Apple tidak memberikan panduan.

Dan akhirnya, jika anda cukup bernasib baik untuk ditawarkan pekerjaan, kami sampai pada rintangan gaji terakhir yang sukar - masalah kewangan yang berbeza dari syarikat ke syarikat. "Microsoft bekerja dalam struktur 'banding' yang sangat kaku untuk peranan di semua peringkat - jadi gred x dibayar y," kata perunding Lawn. "Google jauh lebih lancar di peringkat senior dan apa yang ditawarkan adalah kepada syarikat dan calon untuk dibincangkan."

Dan jika anda mempunyai tenaga yang tersisa setelah pengambilan pekerja yang berliku itu, anda pasti berhasrat untuk meraikannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found