Lima permainan GPS untuk dimainkan dengan telefon pintar anda

Lima permainan GPS untuk dimainkan dengan telefon pintar anda

Gambar 1 dari 4

Bug perjalanan

Bug Perjalanan
Geokache
GeoBeagle

Apa perkara paling menggembirakan yang anda buat dengan telefon anda? Pukul ibu anda untuk mengucapkan selamat hari lahir? Sekiranya telefon bimbit anda tidak membawa anda keluar, berjalan melalui lumpur, memanjat gaya dan mencari harta karun, maka sesuatu perlu ditingkatkan. Telefon anda, kehidupan anda, atau mungkin kedua-duanya.

Garis iPhone, Blackberry Storm dan Bold, dan banyak telefon bimbit Symbian dan Android kini menggunakan GPS, yang menjadikan telefon pintar anda sebagai tiket untuk menyertai pergerakan permainan luaran global.

Ini adalah cabaran keluar yang dihadapi pasukan pit dan pemain solo terhadap diri dan satu sama lain dalam mencari harta karun, mercu tanda yang belum ditemui dan tempat tersembunyi di seluruh dunia.

Geocaching, yang paling popular, adalah permainan bawah tanah besar yang dimainkan di sekeliling anda. Setiap hari, di mana sahaja anda tinggal atau bekerja, anda pasti berjalan melewati, lebih atau di bawah petunjuk dan cache yang digunakan oleh para pemainnya untuk menjalankan perniagaan mereka.

Di sini kami mengangkat penutupnya dan empat permainan dunia nyata yang mesra telefon pintar yang lain, yang masing-masing adalah jambatan antara dunia dalam talian dan luar talian.

Dan minggu depan, kami akan melancarkan Pro PC mencari harta karun telefon pintar sendiri, di mana anda dapat mengetahui langganan majalah percuma kami untuk anda atau rakan anda.

1. Geocaching

Ini adalah raja permainan telefon pintar. Pemain telah menyembunyikan hampir satu juta cache di seluruh dunia dan menghantar petunjuk dan koordinat untuk masing-masing di geocaching.com. Sebilangannya adalah kotak makan tengah hari atau tin peluru yang dipenuhi dengan harta karun dan perhiasan. Yang lain adalah slip kertas kecil yang digulung di kepala skru di belakang papan tanda jalan.

GeokacheTugas anda adalah membongkarnya dengan memuat turun koordinat dan mengikuti petunjuk. Apabila anda menjumpainya, anda mengambil apa sahaja kandungan yang anda mahukan dan menggantinya dengan beberapa kandungan anda sendiri, kemudian menandatangani kertas tersebut dan mencatat lawatan anda secara dalam talian.

Dengan 55,088 cache di UK sahaja - dan jumlah itu bertambah dari hari ke hari - tidak ada yang tinggal jauh dari simpanan kejiranan tempatan mereka. Penduduk bandar dimanjakan dengan pilihan (terdapat 869 cache dengan radius 10 batu Pro PC pejabat London pusat, misalnya) tetapi keseronokan sebenarnya datang apabila anda memanfaatkan saiz dan berat telefon pintar anda dan pergi ke negara ini untuk perjalanan mencari harta karun sepanjang hari melalui ladang dan hutan.

Anda boleh menemui cache tanpa menggunakan GPS GPS telefon bimbit anda, tetapi aplikasi seperti Blackstar untuk Blackberry, Geobeagle untuk Android dan Geocaching atau Pengenalan Geocaching dari iPhone App Store memudahkan tugas mencari dan mencatat penemuan anda.

2. Geodashing

Geodashing adalah mengenai mata, bukan hadiah. Bermain sendiri atau dalam pasukan lima, tujuannya adalah untuk mengunjungi seberapa banyak lokasi yang dipilih secara rawak, yang masing-masing dipilih oleh komputer Geodashing.

Sekiranya anda mencapai lokasi sejauh 100 meter, anda akan mendapat penemuan, tetapi hanya jika anda dapat menerangkannya dengan cukup terperinci untuk membuktikan bahawa anda pernah ke sana - atau, lebih baik lagi, hantarkan foto. Setiap pusingan permainan dibuka untuk jangka masa yang terhad, dan Titik Dash yang dikunjungi di luar waktu itu tidak dikira. Perbezaannya adalah bahawa beberapa lokasi - titik rawak di tengah pangkalan udara atau lautan, misalnya - akan berada di luar jangkauan hampir semua pemain. Lawati laman web Geodashing untuk menyertai keseronokan.

3. Penanda Aras

Tiang totem di Essex, sebuah kafe hantu di pusat London, sebuah perkuburan haiwan peliharaan di Surrey… Waymarking adalah pemburuan pemulung abad ke-21, dan cara terbaik untuk mencari tempat menarik dan objek luar biasa yang mungkin belum pernah anda perhatikan sebelumnya.

Waymarking.com menyenaraikan 229,982 laman web di seluruh dunia yang penggunanya telah ditandakan sebagai terkenal, dengan lebih daripada 15,000 di UK. Masing-masing dicatatkan dengan foto, koordinat dan penerangan mengenai ciri-ciri yang menonjol.

Walaupun Geocaching adalah untuk mencari harta karun yang tersembunyi, Waymarking memanggil alat GPS asli telefon pintar anda untuk membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai kawasan setempat anda. Anda tidak perlu memasang perisian tertentu, dan mengejutkan apa yang muncul.

Ketuk kod pos anda di waymarking.com untuk melihat apa yang anda hilang dan, jika anda mencari tempat untuk berjalan pada hujung minggu ini, langgani suapan RSS untuk aliran tambahan terbaru ke pangkalan data globalnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found