7 - Ganti penapis anda

Penapis ADSL adalah titik kegagalan biasa untuk sambungan jalur lebar rumah. Peranti kecil yang kelihatan tidak berbahaya ini memisahkan frekuensi rendah yang diperlukan untuk panggilan suara dari frekuensi mewah yang diperlukan untuk sambungan ADSL anda. Walau bagaimanapun, freebies yang dibuat dengan buruk oleh beberapa ISP cenderung gagal, menyebabkan bunyi yang berlebihan mengganggu kelajuan sambungan anda.

Tetapi sebelum anda membuka Currys dan membeli banyak filter, ada beberapa pemeriksaan asas yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Pastikan ada penapis yang dipasang pada setiap soket di rumah di mana terdapat peralatan telefon yang terpasang - sama ada telefon di bilik tidur belakang, kotak Sky atau mesin faks. Penapis harus dipasang terus ke soket dinding. Sekiranya anda mempunyai pemisah dua arah yang keluar dari soket dinding (misalnya, untuk melayani telefon dan mesin faks), pastikan penapis dipasang sebelum pemisah.

Tanda keterangan bahawa salah satu penapis anda telah menjadi tidak jelas adalah kebisingan di talian ketika anda membuat panggilan suara. Zen Internet menyediakan panduan lengkap untuk menguji penapis ADSL anda di www.pcpro.co.uk / pautan / 165broad1, tetapi pada dasarnya melibatkan memasukkan setiap penapis ke soket utama anda secara bergantian untuk menghilangkan unit yang rosak.

Sekiranya anda pernah tertanya-tanya bagaimana rupa mikrofilter ADSL dan mengapa ada yang lebih baik daripada yang lain, Laman web ADSL nation memberikan contoh terperinci yang menakutkan. Zen Internet mengatakan bahawa penapis SpeedTouch yang dibekalkannya kepada pelanggan jalur lebar baru "sangat dipercayai".

Sebagai alternatif, anda boleh menghilangkan penapis sama sekali dan membeli pelat muka ADSL dengan harga sekitar £ 17. Seperti iPlate di Langkah 2, ini sesuai dengan soket telefon utama NTE5 anda, dan menyediakan penyambung suara dan ADSL yang berasingan, bukan penyambung tunggal. Ini juga menghilangkan keperluan untuk memasang penapis khusus pada sambungan, yang bermaksud anda boleh memasang semua peralatan anda seperti biasa. Kejelasan telah pasti memberi nasihat yang tidak masuk akal untuk memasang dan membeli peranti ini.

Seterusnya: 8 - Perhatikan penghala AR7

Gandakan jalur lebar anda secara percuma

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found