CCTV secara percuma

Rata-rata isi rumah Inggeris membelanjakan £ 311 setahun untuk elektronik, menurut penyelidikan dari GfK, memberikan pencuri kamera digital, konsol permainan dan komputer riba untuk pencuri di negara ini. Dan dengan bungkus gelembung hampir meletus dari Krismas, anda mungkin ingin mengawasi lebih dekat barang berharga yang berkilauan menarik dari tingkap ruang depan.

CCTV secara percuma

Penggera pencuri dan kunci tingkap adalah cara yang masuk akal untuk melindungi kediaman anda dari penceroboh, tetapi dalam ciri ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memperketat keselamatan anda - dengan memasang sistem pengawasan rumah menggunakan PC anda.

Sistem pengawasan tradisional melibatkan penyambungan kamera CCTV terus ke TV atau merakam suapannya ke VHS. Bukan hanya sebungkus, tetapi anda juga harus terus menonton TV atau terus menerus berjam-jam untuk melihat apakah ada perkara yang tidak diingini berlaku. Dengan PC, anda dapat membiarkan pemantauan ke perangkat lunak, yang akan memberi tahu anda dengan mengirim pesan atau bahkan snapshot ke telefon bimbit anda, atau dengan menghantar e-mel kepada anda jika terjadi sesuatu.

Penyediaan kamera rumah boleh melakukan lebih banyak daripada memerhatikan penceroboh. Ia juga dapat menyediakan monitor untuk bayi anda yang sedang tidur di taska atau melihat siapa yang berada di pintu depan ketika anda bekerja di tingkat atas. Apa pun anggaran anda - sama ada £ 20 untuk kamera web USB, atau ratusan pound untuk kamera CCTV atau IP - mungkin sistem keselamatan berasaskan PC memberi amaran kepada anda mengenai apa-apa yang tidak diingini, dan juga membolehkan anda mengawasi rumah anda dari PC.

Perlindungan kamera web asas

Pilihan yang paling murah untuk pengawasan adalah kamera web. Anda boleh membelinya dengan harga hanya 10 £, tetapi jika anda mahukan lensa berkualiti tinggi untuk membantu menangkap perincian seperti wajah di kejauhan, anda harus menghabiskan sekurang-kurangnya dua kali ganda ini. Logitech dan Hercules sama-sama menawarkan kamera web 1.3-megapiksel (seperti Hercules Dualpix HD) yang menangkap lebih terperinci.

Namun, tanpa perisian yang dapat mengesan gerakan, kamera web sebahagian besarnya tidak berfungsi sebagai alat keselamatan. Sedikit yang hadir dengan perisian pengesanan gerakan; Logitech membuat keputusan untuk membuang ciri berguna ini dari perisiannya setahun yang lalu.

Nasib baik, anda boleh memuat turun aplikasi Dorgem percuma (dari //sourceforge.net/projects/dorgem), yang dapat mengesan pergerakan dalam satu atau lebih webcam yang dilampirkan pada PC anda. Dorgem juga fleksibel: ia dapat menyimpan gambar ke fail pada cakera keras anda, atau memuat naiknya ke FTP atau pelayan web. Menyimpan fail ke lokasi terpencil adalah yang terbaik, kerana anda akan kehilangan fail yang disimpan pada cakera keras tempatan jika pencuri berjaya melakukannya juga.

Satu batasan kecil untuk Dorgem adalah tidak ada pilihan untuk mengatur pengesanan gerakan - ini adalah kotak centang hidup / mati yang mudah. Ini bermaksud anda tidak dapat menonaktifkan pengesanan dari kawasan tertentu pada gambar yang mengandungi pergerakan yang diketahui - misalnya, kucing berjalan melintasi lantai. Anda juga tidak dapat menyesuaikan kepekaan pengesan gerakan, yang bermaksud bahawa pokok-pokok yang bergoyang dengan lembut di angin akan mencetuskan penggera dengan cara yang sama seperti pencuri yang menghancurkan pintu belakang. Anda boleh menyesuaikan waktu antara setiap pemeriksaan gerakan, jadi cakera anda tidak berantakan dengan ribuan gambar, tetapi anda akan mempunyai lebih banyak kawalan jika anda membayar untuk perisian pengesanan gerakan.

Pelayan CCTV Domia's Harmony (£ 55 tidak termasuk PPN dari www.simplyautomate.co.uk) akan memantau seberapa banyak kamera web yang dapat dikendalikan oleh PC anda. Selain menutupi kawasan tertentu pada gambar yang tidak ingin anda lacak, ia juga dapat merakam video ketika mengesan gerakan. Kelemahannya adalah sukar untuk dikonfigurasi; anda mesti memilih codec video yang anda mahu perisian itu gunakan, sebagai contoh. Sebaiknya pasang codec DivX percuma dari www.divx.com, kerana ini akan mengurangkan saiz fail video. Tidak seperti Dorgem, Harmony menyediakan RTSP (Real Time Streaming Protocol), yang bermaksud anda dapat mengawasi apa yang sedang terjadi ketika anda berada di luar rumah. Anda juga boleh menggunakan Harmony sebagai sebahagian daripada sistem yang lebih maju yang menggabungkan kamera CCTV (disambungkan ke kad tangkapan video USB atau PCI) dan kamera IP. Kamera IP khusus

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found