TV Internet: IPTV dan TV bersih

Ini mungkin berubah. Apabila kelajuan jalur lebar meningkat ke tahap ADSL2 dan BT meningkatkan rangkaian selaras dengan program 21CNnya, keperluan untuk pemampatan yang teruk dapat dikurangkan. Sebagai tambahan, BBC telah menguji teknologi yang disebut multicasting sejak Februari tahun lalu (percubaan rasmi telah berakhir, tetapi perkhidmatannya masih disiarkan). Untuk berbilang siaran, BBC bekerjasama dengan ISP, memberikan mereka siaran suapan yang kemudian dapat mereka sampaikan kepada pelanggan mereka. Sebagai teknologi, aplikasinya lebih banyak terletak pada elemen simulcast iPlayer daripada aspek permintaan yang lebih menarik, tetapi dengan berkongsi bebanan lebar jalur lebar membolehkan BBC menaikkan kadar bit dan dengan itu kualiti gambar kepada sesuatu yang lebih dekat dengan TV digital standard.

TV Internet: IPTV dan TV bersih

Perkhidmatan TV-ke-PC ini adalah mengenai membina jenama dan kesetiaan penonton, bukan menggantikan saluran biasa. Seperti yang ditunjukkan oleh Benjamin Lehmann dari Jupiter Research, BBC mempunyai kewajipan untuk menjadikan kandungannya lebih luas. "Dari sudut pandangannya, jika memberi lebih banyak peluang kepada orang lain untuk melihat kandungannya, tanpa mengira kesannya kepada orang lain, itu sudah cukup alasannya." Menurut Lehmann, perkhidmatan seperti iPlayer atau 4oD “adalah inisiatif percubaan. Mereka menguji air dan dirancang untuk melihat apakah orang berminat untuk memakan kandungan dengan cara ini atau tidak ”.

Peningkatan Joost

Dua perkhidmatan lain mempunyai rancangan yang lebih radikal. Joost (www.joost.com), dari pasukan di belakang Skype, dan khidmat saingan yang kurang dikenali, Babelgum (www.babelgum.com), secara langsung merupakan makanan televisyen pelbagai saluran secara langsung yang diedarkan menggunakan teknologi peer-to-peer . Dalam beberapa aspek, anda boleh menganggapnya sebagai media media berdasarkan video yang dilakukan oleh RSS untuk penerbitan berasaskan teks, yang menawarkan pilihan besar bersama personalisasi dan ciri komuniti. Cabutan terbesar mereka adalah cara, tidak seperti perkhidmatan TV-ke-PC yang lebih konvensional, anda boleh menukar suapan dengan hanya menunggu lima hingga sepuluh saat, dan melihat-lihat pelbagai jenis pengaturcaraan menggunakan menu mudah alih tetikus. Untuk ini, Joost menambah ciri menarik lain, seperti sembang dalam talian yang peka program dan pilihan untuk meletakkan umpan berita diskrit atau widget pemalam jam. Sementara itu, Babelgum merancang untuk menggabungkan fungsi TV dan PVR dengan rangkaian sosial.

Walau bagaimanapun, tanda tanya merangkumi kedua-dua perkhidmatan. Yang terbesar adalah kandungan - beta Joost telah menjalankan campuran kandungan AS dan Inggeris, berat dari bahan dari MTV dan Much Music, tetapi syarikat itu akan berusaha untuk meyakinkan pengeluar lain untuk turut serta, walaupun dengan janji Pematuhan DRM. Tawaran Babelgum sekarang lebih menarik. Masalah kedua adalah bahawa kualiti gambar jelas lebih buruk daripada TV definisi standard, terutama dalam kes Joost, dengan artefak yang jelas dan gambar yang umumnya kabur yang jelas dalam ujian beta kami. Skrin penuh dapat ditonton pada monitor, tetapi jika anda mahukan kualiti HDTV, anda mungkin akan terkejut.

Namun, itu tidak boleh dibandingkan dengan kejutan ISP dan penonton sekiranya TV-ke-PC lepas landas. Di satu pihak, ISP mendapat keuntungan dari TV internet kerana menarik pengguna ke arah perkhidmatan berkelajuan tinggi dan berkapasiti tinggi yang dapat mereka bayar dengan lebih banyak. Sebaliknya, ISP mempunyai kebimbangan serius mengenai permintaan lebar jalur. Joost, misalnya, dianggap menggunakan minimum 220MB per jam tontonan, dan sering kali lebih banyak lagi. Cukup dengan rata-rata hanya satu jam sehari selama sebulan, dan anda mendekati 7GB - lebih tinggi daripada had banyak perkhidmatan ADSL. Masalah bagi ISP dan pengguna. Rangkaian BT Borong yang kebanyakan tawaran ISP dibuat berdasarkan dan dibina dengan aplikasi lebar jalur yang agak rendah - e-mel, melayari web, muat turun muzik yang aneh - dalam fikiran. Aplikasi yang lebih intensif memaksa ISP untuk membeli lebih banyak kapasiti dari BT, tetapi bagaimana mereka dapat melakukannya dan mengekalkan yuran langganan rendah? "Rangkaian Pemborong dan ekonominya pada dasarnya tidak berfungsi dengan TV internet," kata Neil Armstrong dari ISP PlusNet. "ISP, dan oleh itu pelanggan, masuk untuk masa yang sangat menarik". Armstrong bercakap tentang "titik kritikal" yang timbul, "di mana pelanggan harus menyedari bahawa" semua yang anda boleh makan "tidak berfungsi lagi".

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found