Cara Mengatur Semula Kilang MacBook Pro

Adakah masa untuk menghapus sepenuhnya MacBook Pro anda dan mengembalikannya ke tetapan kilang?

Cara Mengatur Semula Kilang MacBook Pro

Sama ada anda menjual Macbook Pro dalam talian, meminjamkannya kepada rakan, atau mengembalikannya ke kedai, sangat penting bagi anda untuk menghapus semua data dan tetapan daripadanya untuk memberikannya kepada pengguna lain dengan selamat.

Pemilik masa depan MacBook Pro anda mungkin tidak peduli dengan maklumat anda, tetapi perompak ada di mana-mana, dan anda tidak pernah tahu apa yang mungkin dilakukan oleh seseorang terhadap data anda.

Artikel ini menunjukkan kepada anda cara mengatur semula MacBook Pro anda dari kilang agar privasi anda tetap terlindungi.

Mengapa Melakukan Reset Kilang?

Pemacu keras pada MacBook Pro anda mengandungi gambar, sejarah penyemakan imbas, fail kerja, akaun iTunes, dan pelbagai jenis maklumat lain. Namun, terlalu banyak orang yang tidak mengelap komputer mereka sebelum menjualnya.

Tinjauan oleh Blancco Technology Group menunjukkan bahawa 78% cakera keras yang mereka beli di eBay mempunyai data peribadi atau syarikat yang masih dapat diakses oleh mereka. Dari pemacu tersebut, 67% mempunyai data yang mudah diakses, sementara selebihnya memerlukan sedikit kerja dengan alat pemulihan data untuk mendapatkan maklumat. Hanya 10% cakera keras yang dibeli oleh syarikat yang data tersebut dihapuskan dengan selamat. 90% penjual yang lain mempunyai risiko sekurang-kurangnya data mereka dicuri.

Anda juga mungkin memerlukan atau ingin melakukan tetapan semula kilang jika sudah lama menggunakan MacBook Pro atau menghadapi masalah dengan konfigurasi perisian yang tidak dapat anda selesaikan dengan cara lain. Ini adalah jalan terakhir untuk menyelesaikan masalah.

Dalam kedua-dua kes tersebut, perlu mengetahui cara melakukan tetapan semula kilang tanpa kehilangan data penting anda.

Cara Mengatur Semula Kilang MacBook Pro

Sekarang anda tahu mengapa sangat penting untuk menetapkan semula MacBook Pro anda (atau mana-mana komputer, untuk itu), mari kita lihat caranya. Prosesnya sangat mudah, dan kami akan mengambil langkah demi langkah.

Langkah 1: Kembalikan Semuanya

Menetapkan semula kilang bermaksud bahawa data anda akan dihapuskan dari MacBook anda. Oleh itu, anda ingin membuat sandaran untuk semua perkara yang anda tidak mahu hilang secara kekal.

Cara termudah dan paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan Time Machine, aplikasi sandaran yang dibina dalam macOS. Inilah cara membuat sandaran data anda menggunakan Time Machine.

  1. Pergi ke "Keutamaan Sistem " dan kemudian "Mesin masa."
  2. Ikuti wizard untuk memformat pemacu sasaran dan salin semua fail yang dipilih kembali ke MacBook Pro anda.

Proses Time Machine semudah itu; menjadikannya sangat mudah untuk membuat sandaran untuk dibawa ke komputer anda yang seterusnya.

Langkah 2: Keluar dari Segalanya

Anda tidak perlu keluar dari aplikasi anda, tetapi anda mungkin mahu melakukannya dengan berhati-hati. Langkah ini menjadikan hidup lebih mudah apabila anda mula bekerja dengan komputer baru. Melog keluar juga memastikan aplikasi yang menghubungkan diri mereka ke peranti tertentu dapat berjaya menghubungkan ke komputer baru anda tanpa ribut-ribut.

Cara Membatalkan Pengesahan iTunes di MacOS MacBook

iTunes membenarkan peranti tertentu anda menstrim atau memainkan media, jadi dengan tidak membenarkannya membebaskannya untuk komputer anda yang seterusnya.

  1. Buka iTunes.
  2. Klik pada "Kedai" tab.
  3. Pilih"Nyahizinkan Komputer Ini."
  4. Masukkan ID dan kata laluan Apple anda, kemudian klik “Batalkan Pembenaran Semua.”
bagaimana-ke-kilang-tetapkan semula-a-macbook-pro-2

Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke "Kedai -> Akaun -> Keizinan" dan pilih "Nyahizik Komputer Ini.”

Cara Melumpuhkan iCloud di MacOS MacBook

Melumpuhkan iCloud juga merupakan amalan yang baik kerana banyak data anda disimpan di iCloud.

  1. Buka "Keutamaan Sistem."
  2. Klik pada "ICloud."
  3. Klik "Keluar."
  4. Klik "Padam dari Mac" untuk semua tetingkap pop timbul.

Cara Melumpuhkan FileVault di MacOS MacBook

Mematikan FileVault berguna kerana ia menjadikan proses pemadaman cakera berfungsi lebih cepat.

  1. Buka Keutamaan Sistem
  2. Klik Keselamatan & Privasi
  3. Pilih FailVault tab
  4. Klik pada gembok untuk membuka kunci tetapan kemudian masukkan kata laluan anda
  5. Klik Matikan FileVault

Melumpuhkan FileVault tidak semestinya diperlukan tetapi menurut pengalaman saya, ia mempercepat urutan penghapusan.

Cara Membatalkan Pengesahan Aplikasi di MacOS MacBook

Selain membatalkan pengesahan iTunes, iCloud, dan FileVault, anda juga harus membatalkan pengesahan aplikasi yang menghubungkan diri mereka dengan perkakasan. Adobe Photoshop, After Effects, dan MacX DVD Ripper Pro hanyalah beberapa contoh. Walaupun banyak program menghubungkan ke akaun dalam talian atau kumpulan pengguna, yang lain menyambung ke PC secara khusus.

Dengan mengeluarkan kebenaran tersebut dari MacBook Pro anda, anda menjadikannya lebih mudah untuk mengesahkannya semula di MacBook baru anda.

Langkah 3: Padamkan Cakera

Setelah anda membuat semua data penting anda disandarkan dan anda mempunyai aplikasi yang tidak sah, inilah masanya untuk menghidupkan semula Mac anda dan memadamkan pemacu sepenuhnya.

Pastikan MacBook Pro anda dipasang ke stopkontak dan mempunyai akses Internet melalui Ethernet atau Wi-Fi sebelum meneruskan proses penghapusan. Sekiranya Macbook anda menggunakan Mac OS X 10.8 (Singa Gunung) atau lebih tua, anda memerlukan media pemasangan asal anda.

  1. Mulakan semula MacBook Pro anda.
  2. Semasa urutan but, tahan "Perintah + R" sehingga anda melihat logo Apple.
  3. Klik "Utiliti Cakera" apabila menu muncul — pilihan di bawah menu ini (disebutkan di bawah) mungkin sedikit berbeza bergantung pada versi macOS.
  4. Klik "Teruskan" dan kemudian "Cakera Permulaan."
  5. Pilih "Padam" dari menu atas dan "Mac OS Diperpanjang" dari menu pop timbul yang muncul.
  6. Klik "Padam."
  7. Berhenti "Utiliti Cakera" setelah proses selesai.
cara-ke-kilang-tetapkan semula-a-macbook-pro-3

Catatan: Bergantung pada versi macOS yang anda gunakan, perkataan “Utiliti " pilihan menu mungkin sedikit berbeza. Hanya pastikan bahawa anda pilih pilihan yang mengelap cakera sepenuhnya.

Setelah proses penghapusan selesai, anda akan mempunyai berat kertas yang mahal tetapi menarik, dan anda perlu memuatkan semula macOS agar semuanya berfungsi semula.

Langkah 4: Pasang semula macOS pada MacBook Pro anda

Setelah anda memilih "Keluar dari Utiliti Cakera" dalam proses yang disebutkan di atas, anda akan melihat tetingkap yang menyebut pemasangan semula.

  1. Pilih "Pasang semula macOS" (atau perkataan yang setara).
  2. MacBook Pro anda akan menggunakan Ethernet (atau Wi-Fi) untuk memuat turun versi macOS terkini secara automatik.
  3. Tunggu sehingga muat turun, dan kemudian ikuti arahan untuk menyelesaikan proses pemasangan.

Proses ini tidak memerlukan masa yang lama, tetapi bergantung pada kelajuan Internet anda, proses ini mungkin memakan masa lebih lama daripada yang dijangkakan.

Untuk Mac OS X 10.8 (Singa Gunung) atau lebih tua, anda memerlukan media pemasangan asal untuk memuatkan semula macOS. Ia agak lama sekolah tetapi masih berfungsi dengan baik.

MacBook Pro adalah mesin yang cukup pantas. Pemasangannya kuat, dan berjalan dengan cepat. Anda tidak perlu menghadapi sebarang masalah setelah pemasangan bermula.

Langkah 5: Selesai

Setelah macOS selesai memuat turun dan memasang, ia akan memberi anda pembantu persediaan. Apa yang anda lakukan dari sini bergantung pada apa yang anda ingin lakukan dengan mesin tersebut.

Sekiranya anda menyimpannya dan memulakannya semula, ikuti pembantu persediaan melalui proses untuk melokalkan komputer anda. Anda kemudian boleh memuat turun semua aplikasi dan fail anda mengikut kehendak anda dan mula menggunakan komputer anda sekali lagi.

Sekiranya anda menjualnya atau memberikannya, bertahan "Perintah + Q" untuk melangkau pembantu persediaan. Pemilik baru ingin menyiapkan MacBook Pro mengikut keperluan mereka, jadi tidak ada alasan untuk menjalankan proses penyediaan ini.

Itu sahaja yang diperlukan untuk menetapkan semula MacBook Pro anda dari kilang! Ini adalah proses yang mudah dan tidak boleh memberi anda masalah. Dengan mengikuti langkah-langkah yang dijelaskan di atas, anda boleh menetapkan semula MacBook anda dari kilang tanpa perlu bimbang kehilangan data atau menyampaikan maklumat peribadi anda kepada pemilik seterusnya.

Recent Posts