Cara Mengatur Semula Kilang MacBook Air Anda

Melakukan tetapan semula kilang pada mana-mana peranti teknologi anda sering disarankan sebagai penyelesaian untuk banyak masalah yang mungkin berlaku. Dalam kes MacBook Air, tugas ini dapat dilakukan untuk meningkatkan prestasi dan mengembalikan komputer riba anda ke zaman kegemilangannya.

Sekiranya anda memilih untuk menjual MacBook Air anda kepada orang lain, tetapan semula kilang akan memastikan semua maklumat peribadi dan peribadi anda dihapuskan. Memastikan pengguna lain dapat log masuk dan mula menggunakan bekas MacBook Air anda juga penting untuk penilaian penjual dan ini meringankan kerumitan untuk membuang maklumat anda setelah transaksi selesai.

Dengan membuat sandaran MacBook Air anda dengan Time Machine dan melakukan tetapan semula kilang MacBook Air anda, mesin anda akan berasa seperti anda membuka kotak untuk pertama kalinya.

Dengan adanya macOS Mojave, ini adalah masa yang tepat untuk membuat komputer anda sentiasa dikemas kini dan berjalan dengan baik. Mojave penuh dengan peningkatan baru dan perubahan sistem yang akan memastikan Air anda tetap berjalan lancar untuk tahun-tahun akan datang. Namun, perlu diingat bahawa macOS Mojave hanya serasi dengan MacBook Airs yang dihasilkan selepas pertengahan 2012.

Sekiranya anda tidak terbiasa dengan proses melakukan tetapan semula kilang di MacBook Air anda, ikuti langkah-langkah di bawah ini untuk memastikan semua maklumat anda disandarkan dan tetapan semula dilakukan dengan betul.

Menyandarkan Data Anda dengan Mesin Masa

Apple menjadikannya sangat mudah untuk membuat sandaran data anda di MacBook Air anda. Time Machine dan cakera keras luaran akan membolehkan anda membuat sandaran semua dokumen, aplikasi, dan maklumat penting anda yang lain.

Sekiranya anda tidak mempunyai cakera keras luaran khusus, ini adalah masa yang tepat untuk memilihnya. Apple menawarkan Kapsul Masa AirPort, dibina khas untuk sandaran Time Machine.

Sebagai alternatif, terdapat banyak pemacu terabyte 1 dan 2 di Amazon di bawah $ 100, dan jika anda mencari cadangan, lihat pemacu Western Digital MyPassport atau pemacu Seagate Backup Plus, yang kedua-duanya direka untuk berfungsi dengan macOS secara langsung di luar kotak.

 1. Pasangkan pemacu luaran anda ke komputer anda dan buka Mesin masa aplikasi pada Mac anda (ini boleh diakses sama ada melalui PAD pelancaran atau di Keutamaan Sistem)
 2. Klik pada Pilih Cakera Sandaran dan pilih cakera keras luaran anda

 3. Pilih Gunakan Cakera dan ini akan menjimatkan cakera keras anda sebagai pemacu sandaran mesin masa
 4. Pilih Sandarkan Sekarang dari menu Mesin Masa anda
 5. Sekiranya anda ingin mengawal apa yang sedang dan tidak disandarkan, tekan Pilihan butang di dalam Keutamaan Sistem dalam menu Time Machine (Jika ini adalah kali pertama anda melakukan backup Time Machine, mungkin memerlukan sedikit masa)

Setelah selesai membuat sandaran, pastikan anda mengeluarkan pemacu anda dari MacBook Air dengan selamat sebelum mencabut pemacu.

Untuk mengeluarkan cakera keras luaran anda dengan betul: Buka Pencari dan ketik nama peranti. Klik pada ikon ‘Eject’ (anak panah dengan garis di bawahnya). Sekiranya MacBook anda tidak membenarkan anda melakukan tugas ini, kemungkinan sandaran tidak lengkap atau aplikasi lain masih menggunakan cakera keras luaran anda.

Menetapkan Semula Kilang MacBook Air Anda

Setelah membuat sandaran data pengguna ke Time Machine atau aplikasi sandaran pilihan anda, inilah masanya untuk menetapkan semula kilang Macbook Air anda. Proses ini dapat membantu anda menyelesaikan pelbagai masalah dan masalah dengan Macbook anda, termasuk masalah dengan kelambatan, aplikasi pembekuan.

Penyetelan semula secara amnya akan meningkatkan kelajuan mesin anda kembali ke keadaan semula ketika pertama kali mesin anda berada dalam keadaan semula. Penyetelan semula kilang juga merupakan proses yang diperlukan jika anda ingin menjual MacBook Air anda, untuk membuang semua dan semua data pengguna yang tersisa di komputer.

MacOS mempunyai utiliti cakera pemulihan terbina dalam untuk membantu anda menghapus dan memasang semula sistem operasi, yang boleh anda muat turun semula dari dalam paparan but pada Mac anda.

Sebagai pilihan, anda juga boleh memilih untuk memuat turun macOS Mojave dari Mac App Store pada peranti anda, membuat pemacu USB yang boleh dimuat dari fail muat turun. Anda boleh mendapatkan arahan untuk itu di sini. Tetapi buat masa ini, kami akan melihat cara mengatur semula MacBook Air dari skrin but pada peranti anda. Sila ambil perhatian bahawa ini memerlukan sambungan internet yang aktif.

 1. Tekan ikon Apple di sudut kiri atas paparan MacBook anda

 2. Pilih Mula semula dari menu lungsur turun dan bersedia untuk menekan beberapa kekunci pada papan kekunci anda

 3. Apabila logo Apple muncul kembali di paparan MacBook Air anda, tekan dan tahan Perintah + R pada papan kekunci anda. Jangan lepaskan sehingga anda melihat macOS Utiliti tetingkap muncul di paparan anda
  1. Sekiranya anda ingin memasang semula macOS pada sistem fail anda sekarang, klik Pasang semula macOS
 4. Walau bagaimanapun, untuk menetapkan semula peranti anda dari kilang, klik Utiliti Cakera di bahagian bawah senarai
 5. Setelah Disk Utility dibuka, Cari dan pilih MacBook Air anda Cakera Permulaan di sebelah kiri. (Bagi kebanyakan pengguna, ini adalah cakera utama dan satu-satunya yang disenaraikan)

 6. Klik Padamkan butang di dalam Utiliti Disk
 7. Pilih Format tetingkap pop timbul dan pilih Mac OS Diperluas
 8. Beri nama cakera anda yang diformat semula dan klik Padamkan untuk mengesahkan penghapusan anda

Anda sekarang akan melihat paparan mula menghapus pemacu dan data MacBook Air anda. Apabila proses ini selesai, cakera anda berjaya dihapuskan — tetapi anda belum selesai.

Komputer anda tidak lagi mempunyai sistem operasi terpasang di atasnya, yang bermaksud tidak kira sama ada anda menjual komputer riba atau hanya memformat semula pemacu untuk meningkatkan kelajuan atau prestasi komputer anda, anda masih perlu memasang semula sistem operasi anda.

Memasang semula macOS Di MacBook Air Anda

 1. Dengan MacBook Air yang baru anda tetapkan, mulakan dengan berhenti dari Disk Utility dengan memilih Utiliti Cakera kemudian Berhenti.
 2. Pilih Pasang semula macOS dari senarai Utiliti macOS dan ikuti arahan untuk memasang semula versi macOS terbaru

 3. Apabila meminta anda memilih cakera yang ingin anda pasang, pilih (kerana kebanyakan MacBook Airs hanya mempunyai satu pemacu storan yang terpasang di dalam sistem mereka, kecuali jika anda sendiri telah menambahkan yang lain) pemacu lalai

Apabila anda mengetuk Pasang, anda mungkin diminta untuk membenarkan beberapa kebenaran, selepas itu komputer anda akan mula memuat turun macOS. Muat turun ini akan memakan masa, terutamanya jika anda menggunakan sambungan internet yang lebih perlahan. Bersabarlah kerana pemasangan semula selesai. Ini mungkin mengambil masa beberapa jam, jadi pastikan anda meluangkan masa untuk menghidupkan semula sistem dan kembali bekerja.

Apabila macOS selesai memuat turun, anda mungkin perlu memulakan pemasangan secara manual dengan menerima pemasangan di komputer anda. Setelah komputer riba selesai memasang sistem operasi anda, komputer akan dimulakan semula secara automatik dan masuk ke skrin Selamat Datang macOS, mendorong anda untuk memulakan akaun baru pada sistem dan menyiapkan sistem anda.

Sekiranya anda merancang untuk menjual komputer riba, anda boleh mematikan peranti ini di sini — MacBook Air anda telah dikembalikan ke keadaan kilang, dan selamat dihantar untuk pengguna lain. Ini juga menghalang pembeli daripada mengakses maklumat peribadi atau peribadi anda.

Memulihkan Sandaran Mesin Masa

Setelah selesai menyiapkan Mac yang diformat semula, anda perlu memulihkan fail yang anda simpan ke cakera keras luaran anda menggunakan sandaran Time Machine. Time Machine menjadikannya mudah untuk memulihkan dari salah satu sandaran yang disimpan di peranti anda, dan ini termasuk melakukan tindakan ini pada komputer yang baru diformat. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Mulakan dengan membuka Mesin masa, dari dok anda atau, jika anda telah membuang jalan pintas dari dok anda, dengan mengklik ikon Apple di bar menu di bahagian atas paparan anda, memilih Keutamaan Sistem, dan pilih Mesin masa.
 2. Dengan cakera keras luaran anda dipasang ke dalam MacBook Air, anda boleh menggunakan Mesin masa untuk melihat-lihat fail anda untuk mencari apa yang anda mahu pulihkan. Garis masa di sebelah kanan paparan MacBook anda akan menunjukkan tarikh dan masa setiap sandaran, yang membolehkan anda meluncur melalui senarai dan mencari sandaran yang betul atau terkini untuk dipulihkan.

Semasa anda memilih fail atau fail, anda boleh menekan butang pemulihan untuk memulihkannya kembali ke peranti anda. Untuk melihat pratonton fail, pilih fail tertentu, dan ketuk kekunci spasi pada papan kekunci anda.

Sebagai alternatif, jika anda ingin memulihkan semuanya dari anda Mesin masa anda boleh menggunakan paparan pemulihan macOS yang sama seperti yang kami gunakan sebelumnya dalam panduan ini untuk memformat dan memasang semula macOS.

Cukup tekan "Restart" pada peranti anda di logo Apple, tunggu mesin anda dihidupkan kembali, dan tahan 'Command + R' pada papan kekunci anda apabila ikon Apple muncul di paparan anda.

Apabila anda kembali dalam paparan ‘Utiliti’ macOS, pilih "Pulihkan dari Utiliti Cakera," dan ikuti arahan pada skrin untuk memulihkan aplikasi dan fail yang disandarkan ke komputer anda.

Kesalahan Semasa Memulihkan

Walaupun ini bukan sesuatu yang anda ingin lakukan secara berkala, agak mengejutkan bagaimana pemasangan semula yang sederhana dapat menjadikan Mac anda yang sudah tua terasa baru. Untuk memastikan MacBook Air anda berjalan dengan lancar, lakukan tetapan semula ini setiap beberapa tahun.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan restoral, hubungi Sokongan Apple. Beberapa pengguna telah melaporkan a "Tiada Kemasukan Beg" ralat semasa cuba memulihkan perisian yang lebih lama. Sekiranya ini berlaku; MacBook Air anda menghadapi masalah untuk menyambung ke App Store dan oleh itu tidak dapat memasang semula macOS.

Anda ingin memastikan bahawa MacBook Air anda disambungkan ke sumber wifi yang kuat. Pengguna telah melaporkan bahawa wifi awam tidak akan membenarkan MacBook anda melakukan pemulihan.

Tetapan Semula Kilang

Sama ada anda ingin memulihkan fungsi bekas peranti anda, berniaga di MacBook untuk yang baru, atau menjual komputer riba lama. Anda sekarang tahu cara menetapkan semula kilang MacBook Air anda.

Kongsi fikiran dan pengalaman anda mengenai menetapkan semula MacBook di kilang di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found