Cara Membuat Kilang Reset Tablet Api Amazon tanpa Pin

Sekiranya anda ingin menghapus semua data dari Amazon Fire Tablet, anda perlu mengakses aplikasi Tetapan dan melakukan proses penetapan semula kilang dari sana. Walau bagaimanapun, dalam situasi tertentu, anda tidak akan dapat melakukan ini - skrin sentuh tidak akan berfungsi, gangguan sistem, atau paling kerap, anda lupa pin.

Cara Membuat Kilang Reset Tablet Api Amazon tanpa Pin

Pin yang muncul di skrin melindungi data anda dari penceroboh dan pencuri. Tetapi jika anda melupakannya, anda mungkin sukar mendapatkannya. Satu-satunya penyelesaian yang tinggal adalah dengan menghapus semua (termasuk pin) dan bermula dari awal. Tetapi adakah ini mungkin?

Nasib baik, memang begitu. Anda tidak perlu mengakses antara muka sistem untuk menetapkan semula Amazon Fire Tablet. Artikel ini akan menerangkan cara melakukannya.

Apa yang Dilakukan oleh Reset Keras?

Tetapan semula keras (atau tetapan semula kilang) akan membuang semua data yang anda ada pada tablet Amazon Fire anda. Ini termasuk data pengguna, aplikasi yang dipasang, tetapan Wi-Fi, kata laluan dan cache, nota dan kenalan, gambar dan video, dan semua yang lain melarang aplikasi yang ada di dalamnya.

Walau bagaimanapun, kandungan yang anda simpan di Amazon Cloud anda akan tetap ada, dan anda boleh memuat turunnya semula selepas itu. Ini termasuk: e-buku, gambar, video, muzik, dan produk lain yang disambungkan ke akaun Amazon anda.

Sebaliknya, semua yang hanya disimpan di storan dalaman Amazon Fire anda akan hilang. Sekiranya anda tidak menyandarkan kandungan itu, kandungan itu akan hilang selama-lamanya. Walaupun anda tidak dapat mengakses item tersebut sekarang (kerana anda tidak mempunyai kod pin / kata laluan), pastikan untuk membuat cadangan semua data anda di masa depan.

Cara Menyalakan Semula Api Amazon dengan Keras

Anda boleh menetapkan semula kilang Amazon Fire tanpa mengetahui kata laluan anda dalam beberapa langkah mudah. Ia memerlukan butang Power dan butang Volume Naik / Bawah berfungsi, dan telefon anda mempunyai sekurang-kurangnya 30% bateri yang ada.

butang kuasa dan kelantangan

Apabila semuanya sudah siap, ikuti langkah berikut:

 1. Tahan butang Power sehingga Amazon Fire mati.
 2. Pegang butang Kuasa dan butang Kelantangan bersama-sama sehingga ia menyala semula.
 3. Lepaskan butang Volume Naik apabila logo Amazon muncul, tetapi terus tekan butang Power. Ia kemudian akan membawa anda ke skrin pemulihan sistem.
 4. Sorot pilihan 'hapus data / tetapan semula kilang'. Gunakan butang Volume Naik / Turun untuk menavigasi menu.
 5. Tekan butang Kuasa untuk mengesahkan pilihan.

  lap semula data kilang

 6. Navigasi ke ‘Ya - hapus semua data pengguna’ pada skrin pengesahan.

  padam semua data pengguna

 7. Tekan butang kuasa sekali lagi.
 8. Tunggu sistem melakukan reset kilang.

Setelah sistem selesai melakukan hard reset, sistem akan mati secara automatik. Hidupkannya semula dengan menggunakan butang kuasa, dan tunggu peranti boot semula.

Semasa peranti boot, anda mesti menyediakan semuanya dari awal, termasuk akaun Amazon dan aplikasi lama anda. Sekiranya anda menyandarkan kandungan, anda dapat mengembalikannya dengan mudah ke peranti anda. Selain itu, jika anda mempunyai beberapa kandungan di penyimpanan Cloud Amazon, anda dapat mengembalikannya dengan lancar.

Bagaimana Sekiranya Butang Anda Tidak Berfungsi?

Sekiranya anda tidak dapat mengakses aplikasi Amazon Fire Settings dan anda tidak dapat melakukan reset kilang menggunakan butang bawaan, tidak ada yang lain selain membawa peranti anda ke perkhidmatan teknologi.

Anda pasti perlu membayar untuk ini, tetapi ada kemungkinan mereka tidak hanya memperbaiki butang tetapi juga berjaya mengakses menu aplikasi dan mendapatkan semula kata laluan yang anda lupakan.

Sebaliknya, anda juga boleh menghubungi pasukan sokongan pelanggan Amazon dan menerangkan masalahnya. Mereka mungkin akan memberi anda arahan pemulihan kata laluan / pin (jika anda memberikan nombor siri peranti anda), atau membimbing anda ke jalan penyelesaian terbaik.

Sentiasa Sandarkan Fail Anda

Pada zaman penyimpanan Cloud dan memori luaran, anda harus selalu menyimpan data penting anda di sekurang-kurangnya dua tempat yang berbeza. Anda tidak pernah tahu sama ada sesuatu boleh berlaku yang boleh melarang akses ke peranti anda. Hari ini pin yang dilupakan, perisian berbahaya esok, atau anda mungkin kehilangan peranti anda di kereta api.

Oleh itu, jika anda mempunyai akaun Amazon, sandarkan semua data penting Amazon Cloud dan storan luaran yang lain. Oleh itu, anda tidak perlu risau jika anda perlu menetapkan semula dengan sukar.

Di mana anda membuat sandaran fail anda? Adakah anda pernah kehilangan data penting selepas penetapan semula keras? Kongsikan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found