Cara Kilang Tetap Menetapkan Semula TV Pintar Vizio

HDTV benar-benar menjadi berpatutan dari masa ke masa dan memperoleh banyak ciri baru juga, yang sering kali boleh menyebabkan beberapa masalah teknikal di kemudian hari. Sebilangan besar pengguna boleh mendapatkan TV Pintar 4K yang sangat besar dengan harga di bawah $ 1000, tetapi model yang lebih murah bermaksud komponen berkualiti lebih rendah dan penyelesaian masalah lebih banyak. Berdasarkan nilai per dolar, Vizio berada di kedudukan teratas, memberikan gabungan kualiti dan kos yang memuaskan. Selain menampilkan layar visual yang hebat, HDTV mereka termasuk beberapa perisian terbaik yang anda dapat. TV pintar telah terkenal selama bertahun-tahun, dan pada masa itu, perisian dari semua jenama telah berubah dari lamban dan membingungkan menjadi ramping dan pantas. Beberapa model TV berjenama termasuk aplikasi seperti Roku dan Amazon, tetapi kebanyakan model HDTV Vizio yang lebih baru menampilkan SmartCast, perisian streaming peranti syarikat itu sendiri. Bug adalah bahagian lain dari keseronokan teknologi. Telefon pintar yang menggunakan Airplay dan Google Cast dapat disambungkan ke aplikasi dengan mudah. Sudah tentu, tidak ada TV Pintar yang mempunyai perisian yang sempurna, dan sama ada ciri Vizio menonjol, mereka juga tidak sempurna. HDTV mereka kadang-kadang boleh menghadapi masalah, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

Cara Kilang Tetap Menetapkan Semula TV Pintar Vizio
 • TV tidak menyala, atau memancarkan skrin warna yang berbeza
 • Paparan di TV tidak berfungsi
 • TV mematikan dan menyala secara rawak
 • Fungsi pintar berhenti berfungsi

Nasib baik, ada penyelesaian mudah untuk kebanyakan masalah ini: tetapan semula kilang. TV Pintar Vizio mempunyai dua pilihan tetapan semula: a tetapan semula lembut dan a tetapan semula.

TV pintar Vizio Reset Panas ke Lembut

Penyetelan semula mudah mudah: matikan peranti dan biarkan selama beberapa saat, dan kemudian hidupkan semula. Ini membersihkan ingatan, membenarkan sebarang baki cas hilang, dan mulakan semula peranti, kesemuanya dapat menyelesaikan sebilangan besar masalah peranti dengan mudah. Itulah sebabnya proses itu menjadi cadangan pertama yang diberikan oleh mana-mana sokongan teknikal. Cadangannya cepat dan mudah, dan menyimpan semua tetapan pada peranti.

Cara Hard Reset di TV Pintar Vizio

Set semula keras lebih serius. Bukan sahaja melakukan semua perkara yang dilakukan semula oleh soft reset, tetapi juga akan dilakukan tetapkan semula firmware atau konfigurasi peranti ke lalai kilang mereka, kosongkan ingatan, dan tetapkan semula peranti sepenuhnya. Penyetelan semula keras pada dasarnya sama seperti ketika anda mula-mula mengeluarkan TV Pintar Vizio di luar kotak.

Sekiranya peranti tidak berfungsi atau menunjukkan kesilapan, tetapan semula lembut biasanya akan memperbaikinya. Sekiranya masalah tidak dapat diselesaikan, tetapan semula yang keras mungkin dapat dilakukan, yang memerlukan anda mengkonfigurasi ulang dan menyiapkan TV sekali lagi.

Bila Menggunakan Reset Keras

Tetapan semula TV Pintar Vizio akan menghapus semua konfigurasi dan tetapan. Ini akan menghapus semua butiran akaun untuk aplikasi pintar apa pun, menetapkan semula data rangkaian, dan mencetuskan kemas kini firmware jika ada. Kamu patut selalu buat soft reset terlebih dahulu untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah yang anda hadapi dengan TV anda.

Tetapan semula keras pada TV Pintar Vizio umumnya diketahui dapat menyelesaikan masalah berikut:

 • Masalah kesambungan akses rangkaian tanpa wayar
 • Masalah berselang dengan pilihan TV pintar
 • Masalah atau masalah audio dengan main balik video
 • Aplikasi pintar yang tidak dapat diakses atau kerosakan aplikasi rawak
 • Secara amnya tingkah laku pelik

Cara Keras Menetapkan Semula TV Pintar Vizio

Untuk melakukan tetapan semula keras pada TV Pintar Vizio, anda perlu menggunakan alat kawalan jauh.

 1. Cabut penghala anda
 2. Tekan butang menu pada alat kawalan jauh Vizio anda
 3. Navigasi ke "Sistem"Pada menu dan pilih"okey
 4. Pilih "Tetapkan semula & Pentadbir"Dan pilih"okey
 5. Pilih "Tetapkan semula TV ke Lalai Kilang"Dan pilih"okey
 6. Masukkan kod kunci ibu bapa anda apabila diminta (kod kunci ibu bapa lalai adalah 0000)
 7. Pilih "Tetapkan semula"Dan kemudian"okey
 8. Tunggu sehingga TV mati
 9. TV akan menghapus konfigurasi dan memulihkan semua fail dari cache, dan kemudian akan dibuka ke skrin penyediaan
 10. Pasangkan penghala anda semula
 11. Lakukan proses penyediaan di TV anda dan sambungkan semula ke rangkaian Wi-Fi anda

Kaedah di atas harus digunakan pada kebanyakan TV Pintar Vizio baru-baru ini.

Cara Keras Menetapkan Semula TV Pintar Vizio dengan Cara Keras

Sekiranya TV anda tidak diset semula dengan kaedah standard, anda mungkin perlu melakukan perkara dengan sukar.

 1. Matikan TV anda tetapi biarkan terpasang
 2. Tahan kedua "CH +" dan juga "CH-Butang pada alat kawalan jauh TV
 3. Tekan dan lepaskan "KuasaButang pada alat kawalan jauh TV
 4. Lepaskan "CH +"Dan"CH-Butang
 5. Tekan “MenuButang pada alat kawalan jauh TV
 6. TV harus menyala dan menyajikan menu kepada anda
 7. Anda akan melihat "F" di kanan bawah untuk menunjukkan bahawa ini adalah skrin persediaan kilang.
 8. Tekan dan tahan “MenuButang selama beberapa saat
 9. Anda harus melihat Menu Perkhidmatan
 10. Dari sana, anda boleh mengakses pilihan tetapan semula kilang

Cara Keras Menetapkan Semula TV Pintar Vizio Tanpa Alat Jauh

Kerana TV Pintar Vizio umumnya tidak mempunyai butang lain selain kuasa, alat kawalan jauh biasanya diperlukan untuk melakukan tetapan semula keras. Walau bagaimanapun, alat kawalan jauh mudah tersesat, dan ia sering mengalami kerosakan. Anda mungkin dapat menggunakan alat kawalan jauh universal RCA untuk menetapkan semula TV anda juga.

Apa pun, pilihan tetapan semula TV Pintar Vizio yang disebutkan di sini harus "menyegarkan" model Anda tanpa masalah, sama ada mereka menyelesaikan masalah atau tidak. Ingatlah bahawa prosesnya tidak berfungsi pada semua HDTV Vizio, tetapi biasanya berfungsi dengan model yang lebih baru. Beberapa TV Vizio lama tidak mempunyai pilihan tetapan semula yang disenaraikan dalam menu secara langsung, tetapi pilihannya masih ada di bawah kategori atau kata-kata tertentu. Tambahan pula, TV Vizio yang lebih tua mempunyai butang lain di panel depan jadi baca manual untuk maklumat lebih lanjut mengenai menetapkan semula ke lalai kilang. Terakhir, jika anda mempunyai masalah seperti ketika TV Vizio anda tidak dapat dihidupkan, itu tidak bermaksud TV Pintar rosak. Oleh itu, tidak perlu panik lagi! Cubalah beberapa langkah di atas dan lihat sama ada anda dapat menghidupkan dan menjalankannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found