Cara Menggunakan FaceTime Tanpa WiFi

Facetime adalah aplikasi sembang video asli Apple. Ini bermula dari iPhone 4 ketika ia hanya dapat digunakan dengan Wi-Fi. Namun, sejak iPhone 4, Anda dapat Facetime tanpa Wi-Fi. Yang anda perlukan hanyalah sambungan data selular 3G atau 4G.

Cara Menggunakan FaceTime Tanpa WiFi

Tidak ada perbezaan antara menggunakan Facetime dengan Wi-Fi atau dengan data selular, kecuali tentu saja, untuk biaya. Sekiranya anda mempunyai sejumlah besar data yang disertakan dalam rancangan data anda, anda boleh menggunakannya tanpa perlu risau.

Baca terus untuk mengetahui bagaimana anda dapat menggunakan Facetime walaupun di tempat yang tidak mempunyai liputan Wi-Fi.

Bagaimana ia berfungsi

Facetime akan sentiasa mengutamakan sambungan Wi-Fi berbanding data selular. Sekiranya anda tersambung ke kedua-duanya, ia akan menggunakan Wi-Fi dan data anda akan tetap tidak tersentuh. Oleh kerana ia adalah aplikasi panggilan video, anda harus tahu bahawa Facetime menghabiskan banyak data.

Sekiranya anda mempunyai rancangan data tanpa had, anda tidak perlu risau. Namun, jika rancangan data anda dibatasi, maka anda harus menjaga penggunaan data. Sekiranya anda berlebihan dengan penggunaan data, anda dapat banyak bil pada akhir bulan.

Anda tidak dapat benar-benar menonaktifkan Facetime daripada memprioritaskan sambungan Wi-Fi apabila ada yang tersedia. Namun, apabila anda terjebak dalam zon tanpa Wi-Fi, anda dapat mengaktifkan data selular untuk terus menggunakan Facetime. Sekiranya anda berada di atas had data, anda boleh mematikan data selular anda dan mencari tempat yang mempunyai Wi-Fi untuk meneruskan sesi Facetime anda.

fakulti

Cara Mengaktifkan atau Melumpuhkan Data Selular untuk Facetime

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti pada iPhone atau iPad untuk mengaktifkan data selular Facetime:

  1. Pada skrin utama iPad atau iPhone anda, ketuk aplikasi Tetapan.
  2. Ketuk ikon Selular hijau dari menu lungsur turun.
  3. Pada skrin Selular, tatal ke bawah ke bahagian Data Selular. Cari Facetime dalam senarai aplikasi. Gerakkan gelangsar ke kanan untuk menghidupkannya.

Mulai saat itu, anda akan dapat membuat dan menerima panggilan Facetime menggunakan sambungan data mudah alih anda. Sekiranya anda berubah fikiran pada bila-bila masa, anda boleh mengikuti langkah yang sama dan mematikan data selular untuk Facetime sekali lagi dengan menggerakkan slaid ke kiri.

facetime tanpa wifi

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Tidak Dapat Membuat Panggilan Facetime

Banyak perkara boleh menjadi salah dan menghalangi anda membuat atau menerima panggilan Facetime. Pertama sekali, Facetime tidak menyokong panggilan di semua negara dan wilayah. Juga, tidak semua pembawa membenarkannya. Anda dapat melihat senarai syarikat penerbangan AS yang disokong di sini.

Panggilan Facetime boleh berfungsi pada iPad, iPhone, dan bahkan iPod Touch. Sekiranya anda menyambung melalui Wi-Fi, mulakan dengan sambungan internet anda dan pastikan penghala anda berfungsi. Sekiranya ada masalah, hubungi penyedia internet anda. Sekiranya anda menggunakan data selular untuk Facetime, pastikan bahawa anda berada di kawasan dengan liputan isyarat yang baik.

Juga, aktifkan Facetime di perisian firewall, antimalware, dan antivirus anda. Sebagai alternatif, anda boleh mematikan langkah-langkah keselamatan tersebut dan melihat apakah masalahnya berlanjutan.

Pastikan Facetime dan aplikasi Kamera anda mempunyai semua kebenaran yang diperlukan. Pergi ke Tetapan peranti anda, kemudian Waktu Skrin, diikuti oleh Sekatan Kandungan dan Privasi, dan akhirnya Aplikasi yang Dibolehkan.

Selain itu, periksa semula alamat e-mel anda dan nombor telefon yang tertera di Facetime. Masalah dengan panggilan Facetime kadang-kadang disebabkan oleh tetapan tarikh dan waktu manual. Masukkan Tetapan, kemudian ketuk Umum, pilih Tarikh dan Waktu, dan pastikan Set Secara automatik aktif.

Pembaikan Pergi

Sekiranya Facetime masih tidak berfungsi dengan Wi-Fi atau data selular, anda boleh melakukan langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah pada peranti iOS. Mulakan semula iPhone atau iPad anda terlebih dahulu. Penyelesaian mudah ini sering menyelesaikan semua masalah.

Juga, pastikan bahawa peranti anda dikemas kini dan dipasang versi iOS terkini. Cuba buat panggilan biasa di telefon anda dan kemudian beralih ke Facetime selepas itu. Ingat bahawa tidak ada pemajuan panggilan di Facetime.

Apabila Facetime tidak berfungsi menggunakan data selular, cuba beralih ke Wi-Fi jika anda mempunyai akses ke data tersebut. Sebaliknya, anda boleh mencuba menggunakan data selular jika anda tidak dapat membuat panggilan Facetime melalui Wi-Fi.

Akhirnya, anda boleh menetapkan semula tetapan anda ke lalai. Ketuk aplikasi Tetapan, pilih Umum, kemudian Tetapkan Semula, dan akhirnya pilih Tetapkan Semula Semua Tetapan. Ini akan menetapkan semula peranti anda ke tetapan kilang, dan ini dapat menyelesaikan masalah Facetime anda.

Facetime Tanpa Wi-Fi

Beberapa tempat tidak mempunyai liputan Wi-Fi, dan anda perlu menggunakan Facetime dengan data selular. Pastikan pembawa telefon anda mempunyai rangkaian yang baik yang tersebar di seluruh negara. Sekiranya anda dapat menangkap isyarat 3G yang kuat atau 4G yang lebih baik, anda tidak memerlukan Wi-Fi.

Juga, melabur dalam rancangan data yang baik, jadi anda tidak perlu risau tentang hadnya. Pelan mudah alih dengan lebih banyak data biasanya lebih mahal, tetapi setimpal dengan harganya. Orang yang banyak melakukan perjalanan atau tinggal di kawasan luar bandar memerlukan lebih banyak data daripada yang lain.

Adakah anda pernah menggunakan Facetime dengan data selular anda? Sekiranya demikian, apa alasannya? Juga, penyedia mana yang anda langgani dan rancangan mana yang anda miliki? Beritahu kami lebih banyak dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found