Cara Berbual Video (FaceTime) pada PC Windows

Sembang video adalah salah satu cara yang paling popular dan berguna untuk berkomunikasi di dunia masa kini. Produk Apple menawarkan FaceTime sebagai aplikasi lalai untuk berbual video. Versi Windows tidak ditawarkan kerana FaceTime adalah teknologi eksklusif milik Apple. Kedua-dua syarikat kelihatan puas untuk meninggalkannya sendirian sehingga tidak ada versi Windows yang diharapkan dalam waktu dekat.

Cara Berbual Video (FaceTime) pada PC Windows

Keluarkan "FaceTime untuk Windows"

Beberapa laman web mungkin mengaku menawarkan aplikasi FaceTime untuk Windows. Sebilangan besar program ini adalah perisian hasad. Sekiranya anda telah memuat turun program yang mengaku FaceTime untuk Windows, anda harus segera mengeluarkannya dari komputer anda.

Sekiranya anda telah memuat turun apa-apa dari laman web yang bermaksud menawarkan FaceTime untuk Windows, nyahpasangnya sekarang.

Navigasi ke folder program yang terpasang di komputer anda dan gunakan aplikasi nyahpasang jika ada dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Gunakan fungsi carian untuk menavigasi ke "Panel Kawalan."

  2. Tekan "Nyahpasang Program."

  3. Klik kanan pada apa sahaja yang dilabel FaceTime, atau program mencari yang mencurigakan lain, dan klik "Nyahpasang."

Sebagai alternatif, gunakan program pihak ketiga seperti CCleaner untuk memaksa penyingkiran. Kemudian jalankan imbasan antivirus penuh semalaman untuk membuang apa sahaja aplikasi palsu yang tertinggal. Kemudian, jalankan Malwarebytes Anti-Malware untuk memastikan tidak ada yang terlepas dari antivirus anda.

Alternatif FaceTime untuk Windows

Terdapat sebilangan alternatif FaceTime untuk Windows. Nasib baik, mereka tidak serasi silang. Anda tidak akan dapat berinteraksi dengan pengguna FaceTime; anda berdua mesti menggunakan aplikasi sembang video yang sama.

Skype

Skype adalah alternatif Windows klasik untuk FaceTime. Ia berfungsi dengan cara yang sama tetapi lebih terbuka dan akan berfungsi pada kebanyakan peranti, Windows, Apple, Android atau apa sahaja. Panggilan Skype ke Skype adalah percuma dan anda juga boleh Skype ke sel atau talian darat jika anda membayar jumlah yang sederhana untuk panggilan tersebut. Kualiti video dan suara biasanya sangat baik dan aplikasinya membolehkan anda menukar fail, menaip mesej dan lain-lain semasa anda memanggil juga.

Jitsi

Jitsi adalah aplikasi sembang video sumber terbuka yang meletakkan keselamatan di depan dan tengah. Ini menyulitkan semua lalu lintas antara komputer sehingga semua lalu lintas anda selamat. Panggilan suara dan video tidak dapat dipantau dan anda bahkan dapat mengadakan persidangan video dengan selamat. Walaupun anda boleh memiliki akaun dan mengakses perkhidmatan premium, anda sebenarnya tidak memerlukan akaun untuk menggunakannya, yang rapi.

Facebook

Anda boleh membuat panggilan video di Facebook walaupun ramai yang tidak menyedarinya. Walaupun banyak yang ragu-ragu untuk memberikan lebih banyak data ke jaringan sosial untuk digunakan terhadapnya, tetapi mungkin menggunakan VoIP dari dalam platform. Gunakan aplikasi desktop Windows untuk memanggil pengguna Facebook lain di desktop atau mudah alih, secara percuma. Ia berfungsi dengan baik dan menawarkan kualiti panggilan yang baik tetapi tidak ada keselamatan.

Zum

Zoom telah menjadi salah satu aplikasi panggilan video paling popular sejak kebelakangan ini. Ia percuma dan senang digunakan. Ia menawarkan sokongan untuk sekumpulan besar orang, menjadikannya sangat popular untuk penggunaan akademik dan profesional. Ia sangat popular sehingga mula menyaingi FaceTime, walaupun pada peranti Apple.

Mengakhiri

Jadi seperti yang anda ketahui sekarang, tidak ada FaceTime untuk Windows dan mana-mana laman web yang mengatakan sebaliknya tidak mengatakan yang sebenarnya. Berita baiknya ialah terdapat banyak alternatif yang boleh anda gunakan antara sistem operasi.

Ada alternatif FaceTime lain untuk Windows? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found