Adakah Portal Facebook Mudah digunakan oleh Warga Emas?

Peranti Portal Facebook digunakan untuk sembang video melalui Facebook Messenger dan WhatsApp. Setiap peranti dilengkapi dengan kamera yang secara automatik dapat mengezum dan melacak pergerakan orang.

Adakah Portal Facebook Mudah digunakan oleh Warga Emas?

Semasa dilancarkan pada tahun 2018, peranti tersebut mendapat ulasan yang pelbagai. Yang lebih negatif difokuskan pada amalan privasi Facebook. Namun sejak itu, peranti tersebut terbukti popular. Mereka dipasarkan sebagai alat komunikasi video untuk seisi keluarga. Tetapi bagaimana mereka ramah pengguna ketika datang ke orang tua?

Kemudahan penggunaan

Ini adalah nama permainan ketika datang ke orang tua menggunakan mana-mana alat moden. Tidak kira betapa hebat, berguna, dan maju, tidak akan menjadi masalah dengan orang tua yang berpengalaman dalam bidang teknologi. Mereka mahu dapat menggunakan peranti dengan cara yang sederhana, untuk tugas yang mudah.

Sehubungan itu, Facebook Portal sangat rendah. Ini adalah peranti seperti tablet yang disertakan dengan pembantu suara Facebook dan Amazon Alexa, menjadikan semuanya sangat mudah untuk orang tua. Dengan menggunakan platform pihak ketiga, anda dapat mengaktifkan suara Pandora dan Spotify, Newsy dan The Food Network, yang akan disukai oleh orang tua.

Untuk menyelesaikan perkara ini, anda tidak perlu mengubah gambar Facebook anda, seperti yang dilakukan oleh banyak orang lama. Apabila peranti Facebook Portal tidak berfungsi, ia akan melakukan tayangan slaid gambar Facebook anda.

portal facebook senang digunakan untuk warga tua

Itu Bukan Telefon Pintar dan Bukan Tablet

Secara semula jadi, orang yang lebih tua kecewa ketika datang ke peranti pintar (yang, untuk semua maksud dan tujuan, Facebook Portal). Sebab keengganan para senior untuk menggunakan teknologi pintar moden bukanlah kerana skrin sentuh terasa rumit. Ini kerana jumlah ciri pada telefon pintar / tablet, berhenti penuh. Walaupun anda sendiri mungkin sukar untuk mencari aplikasi tertentu di skrin utama telefon anda dari semasa ke semasa.

Walaupun Facebook Portal kelihatan seperti tablet, itu bukan satu. Fikirkan tentangnya. Mengapa Facebook mencuba dan mencipta semula roda dan hadir dengan tablet mereka sendiri, dengan begitu banyak model canggih yang tersedia di pasaran? Oleh itu, Facebook Portal sangat sesuai untuk warga tua. Ia tidak dilengkapi dengan pelbagai ciri, tetapi ciri yang dibawanya ke meja berfungsi dengan cemerlang.

Walaupun anda mempunyai banyak pembantu telefon dan tablet yang melaksanakan perintah suara dengan sangat baik, ini sering terasa agak membebani orang tua. Dan siapa yang boleh menyalahkan mereka! Hari ini semuanya berkaitan dengan Alexa-ini, Cortana-itu, Siri-ini, dan sebagainya.

Dengan Portal Facebook, anda boleh mendapatkan pembantu Alexa dan pembantu Facebook anda, untuk digunakan mengikut pilihan anda.

Menyiapkan Portal Facebook

Sekiranya anda berpendapat bahawa anda perlu pergi ke rumah ibu bapa atau datuk nenek anda untuk menyediakan Portal Facebook untuk mereka, fikirkan semula. Dalam sebilangan besar kes, warga tua akan membuat penyediaan peranti ini dengan lancar. Anda bahkan mendapat sedikit kad arahan yang menerangkan cara mendaftar ke setiap akaun yang ditawarkan oleh Facebook Portal. Sudah tentu, fonnya mungkin sedikit lebih besar, tetapi itu satu-satunya kelemahan penyediaan peranti ini.

Portal Facebook adalah Facebook, Spotify, dan Alexa, semuanya dalam satu. Ini bukan alat pertama yang menawarkan perkhidmatan ini dalam satu tempat, tetapi komunikasi antara ketiga-tiganya tidak pernah lancar.

Skrin

Jangan biarkan diri kita sendiri, ketajaman skrin memainkan peranan penting untuk orang tua. Penglihatan mereka tidak seperti dulu. Mereka tidak mahu berurusan dengan skrin kusam dan fon kecil. Skrin Portal Facebook sangat tajam dan fon dibuat cukup besar untuk dibaca oleh semua orang, tanpa komik besar.

Portal Facebook Mengajak Anda Menggunakan Panggilan Video

Tidak kira seberapa mudah Skype dan FaceTime beroperasi, anda tidak akan menemui banyak orang tua yang menggunakannya untuk membuat panggilan. Bukannya mereka tidak mempercayai ciri panggilan video, atau mereka tidak menyukainya. Sebaliknya, orang lama suka menggunakan penapis AR. Hanya saja mereka terbiasa membuat panggilan telefon audio biasa. Bagi mereka, ciri panggilan video masih terlalu jauh.

Walau bagaimanapun, Portal Facebook mungkin mengubah semua itu. Tidak lama lagi, anda akan mula menerima panggilan video dari ibu bapa atau datuk nenek anda. Mereka juga akan mula bercakap dengan rakan-rakan generasi mereka untuk menaiki tren Facebook Portal!

Tetapi masalah privasi masih ada di Facebook.

Isu Privasi

Portal Facebook menggunakan Facebook Messenger dan WhatsApp milik Facebook untuk mewujudkan sambungan komunikasi video. Oleh itu, memiliki kamera dan mikrofon Facebook di rumah boleh membuat orang yang berpengalaman dalam teknologi merasa sedikit tidak selesa.

Walau bagaimanapun, privasi bukanlah sesuatu yang perlu diberi perhatian oleh orang tua. Selain itu, masalah privasi Facebook telah ditangani melalui enkripsi komunikasi. Orang tua tidak cenderung memikirkan peranti Portal Facebook lebih banyak daripada telefon bimbit canggih. Sekiranya mereka dapat melihat orang yang mereka sayangi semasa bercakap dengan mereka, hanya itu yang mereka bimbangkan.

adalah portal facebook untuk warga tua

Tetapi walaupun warga emas yang anda sayangi prihatin, Facebook telah memberikan penyelesaian. Terdapat suis mati yang memutuskan mikrofon dan kamera. Sekiranya seorang senior tidak mempercayai pertukaran perisian, peranti Facebook Portal sebenarnya dilengkapi dengan penutup - penutup lensa sebenar. Gunakan untuk memastikan bahawa tidak ada yang memerhatikan anda.

Portal Facebook dan Warga Emas

Kadang-kadang, ia seolah-olah peranti Portal Facebook telah disesuaikan secara khusus untuk memenuhi keperluan warga emas. Lagipun, peranti ini sangat bagus untuk komunikasi video, yang nampaknya disukai oleh ahli keluarga tua.

Adakah anda mendapat peranti Portal Facebook untuk ibu bapa dan / atau datuk nenek anda? Adakah anda berfikir bahawa itu akan membazirkan wang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found