Facebook Tidak Memuatkan Suapan? Inilah Yang Berlaku

Facebook sememangnya bukan perkara baru, tetapi masih merupakan salah satu aplikasi sosial yang paling banyak digunakan dan kaedah terbaik untuk berhubung dengan orang yang penting. Syarikat ini melakukan segala daya untuk menjadikan platform lebih lancar dan mesra pengguna.

Facebook Tidak Memuatkan Suapan? Inilah Yang Berlaku

Di sebalik usaha mereka, Facebook masih menghadapi beberapa masalah, dan yang paling umum adalah mengenai pemberitaan berita. Terdapat kes apabila tidak memuat sama sekali, atau ketika memuat data lama dalam bulatan.

Kejadian ini mungkin berlaku di platform web atau aplikasi mudah alih, dan ada banyak kemungkinan sebab mengapa ia berlaku. Dalam artikel ini, kami akan meneroka semuanya dan menawarkan penyelesaian.

Periksa Sambungan Internet Anda

Walaupun hanya data minimum yang diperlukan agar Facebook dapat berfungsi dengan baik pada masa lalu, mereka telah meningkatkan penggunaan data mereka dari masa ke masa, jadi sambungan internet anda adalah tempat terbaik untuk memulakan. Sambungan yang cepat dan stabil telah menjadi kebiasaan, jadi hubungan yang perlahan dengan pasti menyebabkan suapan tidak dimuat.

Oleh itu, muat turun aplikasi Speedtest untuk desktop atau Android dan periksa sambungan anda sebelum beralih ke kemungkinan penyebab lain.

facebook

Zon Waktu yang berbeza

Sekiranya anda menetapkan masa yang salah pada aplikasi mudah alih atau PC anda, ini mungkin menjadi alasannya. Facebook mengambil masa peranti anda sebagai parameter utama untuk berfungsi, jadi jika waktu itu tidak memeriksa lokasi geografi anda, laman web ini akan menjadi bingung. Ini adalah masalah yang jarang berlaku yang biasanya berlaku jika anda menukar zon waktu, tetapi memeriksa apakah waktu dan tarikh betul di peranti anda mengambil masa kurang dari satu minit. Jangan memandang rendah kemungkinan ini kerana ia boleh menjadi penyelesaian terpantas dari mereka semua.

Ini Bug

Sebelum anda mula memeriksa peranti anda dan menggali lebih dalam, ingat bahawa pepijat adalah kejadian biasa dalam aplikasi, dan Facebook tidak terkecuali. Pepijat yang serius boleh menyebabkan pelayan Facebook tersekat atau bahkan menyebabkannya hilang di rantau anda. Oleh itu, anda mungkin ingin memeriksa sama ada pelayan berfungsi dengan baik di Down Detector.

Itu berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan. Sekiranya Facebook sedang menjalani penyelenggaraan, itu bermaksud waktu henti untuk platform desktop dan mudah alih.

Sudah tentu, Facebook terus memantau aplikasinya untuk masalah bug dan teknikal dan cuba melepaskan patch dengan sewajarnya. Oleh itu, jika tidak turun, kemas kini mungkin penyelesaiannya. Kunjungi App Store atau Play Store untuk memeriksa apakah ada yang tersedia.

Facebook Inilah Yang Mungkin Berlaku

Sekiranya ada, Daripada "Buka", anda akan melihat butang "Kemas kini". Pasang kemas kini dengan segera kerana dapat menyelesaikan masalah pemuatan berita.

Sekiranya kemas kini tidak tersedia, ada kemungkinan besar Anda akan menyingkirkan fail yang rosak dengan memasang semula aplikasinya. Pilih "Nyahpasang", kemudian kembali ke Kedai, muat turun, dan pasang semula. Sekarang, bukannya "Buka", akan ada tombol "Pasang".

RAM atau Kuasa CPU tidak mencukupi

Sekiranya suapan memuat dengan baik di desktop anda tetapi tidak pada telefon pintar anda, ada kemungkinan besar masalahnya terletak pada spesifikasi telefon pintar anda. Aplikasi Facebook memerlukan banyak ruang penyimpanan dan kekuatan pemprosesan yang besar. Itu tidak boleh menjadi masalah kerana teknologi telefon pintar sudah jauh. Tetapi jika anda menggunakan Facebook pada telefon pintar lama, anda mungkin kekurangan daya CPU untuk menyokong aplikasinya.

Sekiranya anda tidak dapat membeli telefon pintar baru buat masa ini, penyelesaiannya terletak pada Facebook Lite - versi Facebook yang memuat dengan sangat pantas kerana menggunakan lebih sedikit data. Walaupun anda mempunyai telefon lama, versi ini semestinya menjadikan Facebook berfungsi seperti daya tarikan.

Sekiranya telefon pintar anda mempunyai kekuatan CPU yang mencukupi, halangannya mungkin adalah RAM anda. Sekiranya anda cenderung menggunakan terlalu banyak aplikasi secara serentak, mereka mungkin memperjuangkan RAM dan memperlahankan telefon anda. Anda mungkin mahu menutup semua aplikasi dan melancarkan semula Facebook.

Beban Cache & Data

Sekiranya kekuatan CPU dan RAM bukan masalahnya, mungkin anda telah mencapai ambang memori dan data cache Facebook. Untuk mengosongkan cache dan data, buka Tetapan dan cari Facebook dalam senarai Aplikasi yang Dipasang. Ketuk pilihan "Hapus data" di bahagian bawah layar. Seterusnya, pilih "Hapus cache" dan "Hapus semua data" berturut-turut.

Facebook Tidak Memuat Umpan Apa Yang Mungkin Berlaku

Selepas anda melancarkan semula aplikasi, suapan akan dimuat semula dengan lancar. Menghapus cache dan data juga dapat menghapus semua fail yang rosak, jadi kami mengesyorkannya sebelum mencopot pemasangan aplikasi.

Sesuaikan Keutamaan Anda

Ada juga kemungkinan umpan anda diperbarui dengan baik, dan anda hanya mempunyai kesan bukan kerana anda melihat catatan lama. Ini bermakna anda belum menyesuaikan pilihan anda. Ada pilihan yang memungkinkan Anda memilih antara "Berita Teratas" dan "Terkini. "Yang pertama adalah lalai, jadi anda perlu mengubahnya untuk melihat cerita terbaru.

Inilah Yang Mungkin Berlaku

Anda dapat menentukan keutamaan anda lebih jauh dengan mengetuk "Edit pilihan" di bawah. Di sana anda boleh menetapkan siapa yang anda mahu lihat terlebih dahulu. Di situlah anda boleh memilih semua orang dan halaman yang ingin anda lihat kemas kini.

Pada peranti mudah alih, anda perlu menggali lebih mendalam. Ketuk ikon Menu, diikuti dengan "Lihat Lagi." Tatal ke bawah untuk mencari pilihan "Terkini". Mengetuknya akan mengemas kini berita berita anda secara automatik.

Facebook Tidak Memuatkan Suapan

Cepat sebagai Jerung

Terdapat banyak kemungkinan di sebalik masalah memuat suapan berita. Kadang kala, sambungan dan peranti internet anda dipersalahkan. Namun, di waktu lain, ini disebabkan oleh masalah teknologi yang dialami oleh Facebook. Akhirnya, beberapa hanya hasil dari pilihan Newsfeed yang tidak ditetapkan.

Walau apa pun masalahnya, salah satu penyelesaian ini sesuai untuk anda. Sekiranya anda menemui beberapa kemungkinan lain, beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found