Cara Menggunakan Facebook Messenger Tanpa Aplikasi

Walaupun platform media sosial seperti Instagram dan Twitter mungkin melihat lebih banyak aktiviti pengguna yang sebenarnya hari ini, tidak dapat dinafikan bahawa untuk berjuta-juta pengguna, Facebook masih merupakan alat komunikasi utama.

Mungkin berkongsi gambar lebih masuk akal dengan sesuatu seperti Insta atau Snapchat, tetapi dalam hal kemampuan pesanan, Facebook masih berkuasa. Sudah tentu, sehingga anda melihat bagaimana ia memperlakukan pengguna mudah alih berbanding pengguna PC.

Penyelesaian Yang Jelas

Penyelesaian yang paling mudah dan biasa adalah menggunakan Facebook versi desktop. Sekarang, anda boleh melakukan ini dengan mengetepikan telefon pintar anda, dan log masuk ke akaun Facebook anda dari komputer riba atau komputer peribadi anda.

facebook

Tetapi, jika itu bukan pilihan, anda juga dapat menggunakan telefon pintar anda untuk mengakses versi penyemak imbas Facebook dari peranti mudah alih. Namun ada satu masalah. Laman web ini tidak mesra telefon bimbit. Antaramuka sukar untuk dilayari dan tindak balas laman web tidak akan sesuai.

Inilah cara anda boleh melakukan ini:

 1. Padamkan Aplikasi Facebook Messenger anda dari peranti mudah alih anda.

 2. Buka penyemak imbas anda.

 3. Akses facebook.com/home.php.

 4. Taipkan kelayakan anda dan log masuk.

Kaedah lain yang boleh anda cuba, jika kaedah ini tidak berfungsi, ini adalah:

 1. Buka penyemak imbas mudah alih anda.

 2. Pergi ke facebook.com dan jangan log masuk.

 3. Buka menu konteks, jika penyemak imbas anda mempunyai ciri ini.

 4. Cari kotak centang di sebelah pilihan Tapak Desktop.

 5. Tandakan kotak.

 6. Taipkan kelayakan anda dan log masuk.

 7. Gunakan platform seperti yang anda gunakan dari desktop atau komputer riba.

Mungkin terdapat sedikit perbezaan antara pelbagai penyemak imbas mudah alih. Ada kemungkinan Facebook terus berusaha menyekat akses pengguna ke mesej dan ciri interaktif dan komunikasi penting yang lain, kepada sesiapa sahaja yang cuba mengakses versi utama laman web dari peranti mudah alih, dan bukannya menggunakan aplikasi messenger.

Perkara yang Perlu Diingat

Sekiranya anda hanya memasukkan facebook.com di penyemak imbas anda dan cuba mengakses akaun Facebook anda seperti ini, anda akan diarahkan secara automatik ke versi mudah alih laman web ini. Versi mudah alih lebih mesra pengguna tetapi tidak akan membenarkan anda menggunakan messenger. Ini akan memaksa anda memuat turun aplikasi messenger sekali lagi.

Apabila anda menggunakan versi desktop atau versi penuh Facebook di penyemak imbas mudah alih anda, anda mungkin tidak dapat mengirim atau menerima panggilan video. Pengalaman ini serupa dengan aplikasi messenger versi Facebook Messenger Lite.

Anda juga harus tahu bahawa tidak semua penyemak imbas mudah alih membolehkan anda menggunakan sepenuhnya versi penyemak imbas desktop Facebook. Cuba gunakan Chrome atau Opera untuk hasil yang lebih baik.

Adakah Halaman yang Ditanda Buku Masih Berfungsi?

Penyelesaian lain yang digunakan oleh pengguna adalah menanda halaman halaman berikut:

 1. //www.Facebook.com/messages

Malangnya, ini adalah penyelesaian jangka pendek, yang tidak berfungsi untuk semua orang. Agar dapat melakukannya, pengguna harus menggunakan versi penyemak imbas Facebook, mencapai bahagian pesan, dan menandai halaman pesan.

Dengan melakukan itu, mereka kemudian dapat mengakses pesan terbaru dengan cepat tanpa memasang aplikasi. Walau bagaimanapun, kaedah ini nampaknya telah kehilangan kegunaannya, kerana Facebook mendorong aplikasi messenger semakin banyak ke penggunanya.

Alasan Menginginkan Cara Memeriksa Mesej Facebook Tanpa Aplikasi

Terdapat dua sebab mengapa ramai pengguna Facebook tidak berpuas hati dengan dasar ini yang tidak membenarkan pengguna mudah alih memeriksa mesej mereka tanpa memasang aplikasi messenger.

utusan facebook

Sebab utama adalah bahawa aplikasi messenger, bahkan versi Lite, adalah babi sumber. Oleh kerana tidak semua orang menggunakan telefon pintar generasi terkini, salah satu yang dipasang pada telefon pintar boleh menjadikan penggunaan aplikasi dan ciri lain menjadi lebih sukar.

Sebab lain ialah masalah privasi. Rekod jejak Facebook di kawasan ini hampir tidak sesuai dengan standard popular. Sama ada melacak semua yang anda lakukan, atau mendengar, atau tidak, masih ada fakta yang tidak dapat dipertikaikan bahawa setelah dipasang, Aplikasi Facebook Messenger akan selalu online, berjalan di latar belakang, sehingga anda mematikan telefon anda.

Oleh itu, sama ada kerana atau tidak atas alasan privasi atau kerana menginginkan kaedah yang lebih murah untuk memeriksa mesej mereka, pengguna Facebook mudah alih mempunyai hak untuk menuntut untuk menikmati faedah yang sama seperti semua pengguna Facebook desktop lain dari versi penyemak imbas platform.

Adakah Anda Berjaga atau Adakah Anda Masih Mencuba Memintas Utusan?

Sayangnya, seperti yang anda lihat, tidak ada banyak pilihan untuk melakukan apa yang anda inginkan di Facebook, asalkan anda menggunakan perkhidmatannya dari telefon pintar atau tablet. Yang mengatakan, buat masa ini, mengakses versi desktop masih berfungsi, walaupun melibatkan pengalaman menyemak imbas yang tidak kemas.

Mengingat keadaan, apa yang anda lakukan untuk memeriksa mesej Facebook anda? Adakah anda secara berkala memasang Aplikasi Facebook Messenger pada telefon anda untuk memeriksa mesej secara banyak? Adakah anda menyimpan halaman desktop versi penuh yang ditandakan pada penyemak imbas anda? Atau adakah anda menemui aplikasi pihak ketiga yang melakukan sesuatu yang belum kita ketahui? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found