Cara Membuat Senarai Rakan Anda Peribadi di Facebook

Facebook adalah mengenai berkawan. Kembali ke zaman MySpace, orang akan memaparkan rakan mereka di profil mereka, hampir sebagai piala. Walau bagaimanapun, hari ini usia sedikit berbeza. Sebagai tambahan kepada masalah privasi yang semakin meningkat, ada juga perkara lama untuk menyimpan barang anda kepada diri sendiri.

Secara lalai, Facebook menyediakan untuk semua orang melihat keseluruhan senarai rakan anda. Tetapi bagaimana anda boleh mengehadkan senarai itu kepada khalayak yang lebih kecil? Inilah cara menjadikan senarai rakan anda di Facebook peribadi, serta beberapa petua membuat rakan yang berguna.

Cara Membuat Senarai Rakan Anda Peribadi

Mengkonfigurasi siapa yang dapat melihat senarai rakan anda di Facebook agak mudah, tetapi memerlukan sedikit penggalian. Tidak semudah pergi ke senarai rakan anda dan membuat perubahan di sana. Anda mesti bermain-main dengan tetapan privasi.

Anda boleh mengawal siapa yang melihat senarai rakan anda dari telefon / tablet anda, dan juga dari versi penyemak imbas Facebook. Mari kita mulakan dengan pilihan penyemak imbas.

facebook menjadikan rakan menjadi peribadi

Mengawal Privasi Senarai Rakan melalui Penyemak Imbas

Untuk menyembunyikan senarai rakan anda menggunakan komputer anda, buka penyemak imbas pilihan anda, dan log masuk ke akaun Facebook anda. Sekarang, arahkan ke bahagian kanan atas skrin. Di sini, anda akan melihat anak panah menghala ke bawah. Klik, dan menu dropdown akan muncul. Dari menu ini, pilih Tetapan & Privasi kemudian Tetapan.

Di skrin seterusnya, anda akan melihat panel dengan pelbagai pautan di sebelah kiri skrin. Di panel ini, pilih Privasi. Di halaman Privasi, anda akan melihat Bagaimana Orang Mencari dan Menghubungi Anda bahagian. Di sini, pilih Siapa yang dapat melihat senarai rakan anda? Klik entri ini. Selepas isi teks, anda akan melihatnya Awam pilihan (lalai). Klik di sini, dan anda akan melihat senarai dropdown muncul.

Anda mempunyai beberapa pilihan di sini. Sekiranya anda memilih Kawan, hanya rakan anda yang dapat melihat senarai rakan anda. Sekiranya anda memilih Kawan kecualiā€¦, anda akan diminta untuk memilih rakan mana yang anda tidak mahu lihat senarai rakan anda. Memilih Rakan tertentu akan membolehkan anda memilih rakan yang ingin anda akses ke senarai rakan anda. Memilih Hanya saya akan menghalang semua pengguna Facebook melihat senarai rakan anda.

Anda juga boleh memilih Adat untuk tetapan yang lebih maju. Di dalam Berkongsi dengan bahagian, anda boleh membenarkan Rakan, Rakan rakan, dan rakan individu. Di dalam Jangan berkongsi dengan bahagian, anda boleh memasukkan nama orang yang ingin anda cegah daripada melihat senarai rakan anda.

Mengawal Privasi Senarai Rakan melalui Aplikasi Mudah Alih

Sekiranya anda ingin menyiapkan sesuatu menggunakan telefon atau tablet, anda memerlukan aplikasi Facebook untuk Mudah Alih. Mulakan aplikasi dan ketik "menu hamburger." Pada skrin seterusnya, arahkan ke Tetapan & Privasi. Di bawah Tetapan & Privasi, pilih Tetapan.

Kemudian, tatal ke bawah dan ketik Tetapan privasi di bawah Privasi bahagian. Kemudian, pergi ke Bagaimana Orang Dapat Mencari dan Menghubungi Anda bahagian, diikuti oleh Siapa yang dapat melihat senarai rakan anda? Di sini, anda akan mendapat pilihan serupa ketika mengakses melalui desktop. The Awam, Kawan, Kawan kecualiā€¦, Rakan tertentu, dan Hanya saya pilihan ada di sini. Malangnya, pilihan Custom tidak tersedia.

Cara Mengenai Senarai Rakan Peribadi

Anda harus ingat bahawa orang mungkin masih dapat melihat apakah anda berkawan dengan seseorang, walaupun anda memilih Hanya saya dalam tetapan privasi. Sekiranya senarai rakan rakan anda adalah Umum, sesiapa sahaja boleh pergi ke profil mereka dan mencari profil anda dalam senarai tersebut.

Sekiranya mereka dapat melihat bahawa anda berkawan dengan seseorang melalui profilnya, mereka juga dapat mengakses maklumat ini dari Suapan Berita, serta Carian, dan banyak pilihan lain di Facebook. Ya, ini termasuk Kawan bersama pandangan.

Menggunakan Pemilih Pemirsa untuk Catatan

Selain menjadikan senarai rakan anda peribadi, anda dapat menetapkan khalayak untuk setiap catatan. Sama ada anda menggunakan penyemak imbas desktop atau aplikasi Facebook mudah alih, anda sentiasa dapat memilih khalayak untuk catatan anda sebelum mengepos. Untuk melakukan ini, cukup klik atau ketik Awam di skrin perkongsian siaran dan pilih siapa yang melihat siaran yang dimaksudkan.

Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin mengubah khalayak siaran atau catatan yang telah anda kongsi sebelumnya di Facebook. Itu juga mungkin. Pertama, cari siaran anda pada garis masa anda. Anda akan menemui tetapan privasi untuk catatan anda di sebelah tarikh dan masa pengeposan. Anda juga boleh mencarinya di menu tiga titik untuk setiap titik. Dari sini, anda akan dapat membiarkan atau menyekat orang tertentu daripada melihatnya.

Privasi Facebook Live

Secara semula jadi, anda mungkin mahu menghadkan khalayak anda semasa melakukan Facebook Live. Itu juga sangat mudah untuk dilakukan. Anda boleh membuat video langsung di Facebook untuk semua orang atau memilih orang. Anda juga boleh melakukan Facebook Live hanya untuk diri anda sendiri. Anda juga boleh melakukan streaming secara langsung di halaman yang anda uruskan, dan juga pada kumpulan yang menjadi ahli anda.

Peraturannya mudah. Anda dapat mengakses pilihan ini di layar Facebook Live yang anda gunakan. Semuanya cukup intuitif, dan anda tidak seharusnya menghadapi masalah dalam memilih tetapan privasi anda yang sempurna untuk Facebook Live. Namun, ingat bahawa penstriman secara langsung ke halaman Facebook yang anda uruskan tidak dapat dilakukan dari aplikasi Facebook untuk Mudah Alih. Anda mesti menggunakan aplikasi Halaman Facebook.

Menjadikan Senarai Rakan Peribadi di Facebook

Tetapan privasi Facebook hampir di mana-mana. Namun, mengakses tetapan privasi senarai rakan mungkin tidak begitu jelas dan jelas seperti yang seharusnya. Semoga artikel ini berguna dan anda telah menetapkan privasi senarai rakan mengikut kesesuaian dengan anda.

Adakah anda telah membuat perubahan yang diperlukan pada senarai rakan anda di Facebook? Tetapan apa yang telah anda gunakan? Adakah anda mempunyai petua lain untuk pengguna Facebook lain yang membaca ini? Jangan ragu untuk membaca bahagian komen di bawah dengan apa-apa nasihat, cadangan, atau pertanyaan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found