Cara Mengedit Senarai Rakan di Facebook

Adakah anda tahu bahawa anda boleh membuat senarai rakan tersuai di Facebook? Ciri ini sudah lama wujud, tetapi masih ramai yang tidak menggunakannya. Anda boleh memisahkan kenalan anda dari rakan terdekat anda, melihat suapan berita yang berasingan hanya untuk satu kumpulan rakan, dan banyak lagi.

Cara Mengedit Senarai Rakan di Facebook

Baca terus dan ketahui cara mengedit senarai rakan dan petua berguna lain untuk menyesuaikan dan meningkatkan keseluruhan pengalaman Facebook anda.

Cara Mengedit Senarai Rakan di Facebook

Sebaik sahaja anda membuat senarai rakan di Facebook, menyuntingnya mudah. Ikuti langkah-langkah untuk menambah lebih banyak atau membuang beberapa rakan dari senarai anda:

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda.

 2. Pilih pilihan Senarai Rakan dari tab Jelajah.

 3. Pilih Senarai Tersuai dari menu.

 4. Pilih senarai rakan yang ingin anda edit.

 5. Ketuk pilihan Urus Daftar di sudut kanan atas skrin anda.

 6. Anda boleh menamakan semula, menghapus, atau menambah / membuang senarai dari menu ini.

 7. Ketik Tambah / alih keluar untuk memilih Rakan.

 8. Masukkan nama rakan anda dan pilih mereka untuk menambahkannya dari senarai anda. Sekiranya anda ingin membuang seseorang, pilih namanya di menu, atau ketuk butang X.

 9. Setelah selesai, anda harus memilih Simpan Perubahan. Senarai akan dikemas kini secara automatik.

Perhatikan bahawa menyunting semua senarai rakan Facebook anda berfungsi dengan cara yang sama. Senarai tersuai, Rakan Tutup, Kenalan, dan senarai Terhad anda semua mempunyai pilihan yang sama. Anda boleh memiliki seberapa banyak yang anda mahukan.

Suapan Berita Berasingan di Facebook

Penggunaan terbaik senarai rakan Facebook tersuai adalah jika anda ingin mempunyai suapan berita yang berbeza. Anda boleh menggunakan ciri ini untuk menyaring semua kenalan atau orang yang siarannya tidak anda sukai.

Sekarang, tidak perlu berhenti mengikuti orang kerana senarai rakan mengurusnya. Senarai ini adalah penjimat masa nyata kerana anda tidak perlu lagi bersusah payah menghapus rakan Facebook lagi. Anda boleh mengeluarkannya dari senarai rakan terbaik anda, menutup senarai rakan, atau anda mahu memanggilnya.

Selain itu, anda boleh menggunakan senarai Facebook untuk mengikuti halaman dan bukannya orang. Anda boleh memilih halaman yang ingin anda tampilkan di feed berita anda, dan mengabaikan yang lain. Pilihan ini juga tersedia di menu Edit List, cukup pilih Halaman dan bukannya Friends, dan pilih setiap halaman yang anda suka secara individu.

Ketik atau klik Selesai, dan anda akan mempunyai suapan berita khusus halaman, yang dapat menunjukkan kepada anda berita, kemas kini perniagaan, meme, atau apa sahaja.

Menyekat di Facebook

Sekiranya anda ingin memasukkan seseorang ke dalam senarai rakan yang kemas kini yang anda tidak mahu lihat tidak mencukupi, anda selalu boleh menyekatnya. Inilah cara anda dapat mengedit senarai orang yang disekat di Facebook menggunakan penyemak imbas:

 1. Log masuk ke Facebook.
 2. Klik anak panah dropdown di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Pilih Tetapan & Privasi, kemudian Tetapan.

 4. Seterusnya, klik pada Sekatan.

 5. Di bawah Sekatan Pengguna, anda dapat melihat semua sambungan yang disekat anda. Klik pada medan carian di sebelah Blok Pengguna.

 6. Akhirnya, masukkan nama orang yang ingin anda sekat dan ketik Sekat.

 7. Anda juga boleh memilih Nyahsekat di sebelah nama seseorang jika anda ingin mengeluarkannya dari senarai ini.

Halaman Sekatan di Facebook sangat berguna. Anda boleh menyekat mesej dari orang dan aplikasi, serta jemputan ke aplikasi dan acara. Anda juga boleh menyekat pengguna dan halaman Facebook individu. Senarai Terhad juga terdapat di halaman ini, tetapi kadang-kadang menyekat orang tidak mencukupi.

Sekiranya seseorang mengganggu anda, mengirim spam ke peti masuk anda, atau melakukan perkara lain yang memudaratkan anda, jangan sekat. Facebook tidak akan memberitahu mereka mengenai tindakan anda. Tidak mungkin mereka dapat mengetahui tentangnya kecuali mereka mencuba mencari profil Facebook kamu.

Susun Rakan Anda

Menyusun rakan Facebook anda bukanlah perkara yang buruk. Tidak ada yang sama dekat dengan semua rakan Facebook mereka kecuali mereka hanya mempunyai rakan rapat di profil. Membuat dan mengedit senarai rakan kustom anda boleh menjadi penukar permainan dan juga meningkatkan pengalaman anda di platform.

Juga, mempunyai suapan berita yang tidak jelas berguna. Selain itu, tidak ada batasan jumlah senarai yang dapat anda buat. Selamat menyunting senarai, dan beritahu kami bagaimana prosesnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found