Aplikasi Facebook Terus Tutup - Apa yang Perlu Dilakukan

Tidak ada yang lebih mengecewakan daripada membuat aplikasi Facebook anda ditutup di tengah-tengah video. Malangnya, ia berlaku pada banyak pengguna. Adakah terdapat ubat untuk melayari laman media sosial kegemaran anda tanpa gangguan?

Aplikasi Facebook Terus Tutup - Apa yang Perlu Dilakukan

Hanya kerana aplikasi Facebook anda selalu hancur tidak bermakna anda harus berhenti menggunakannya sepenuhnya. Masalah ini boleh berlaku kerana pelbagai sebab dari masalah kemas kini ke terlalu panas telefon anda.

Nasib baik, ada beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba. Teruskan membaca untuk mencari yang paling sesuai untuk anda.

Penyelesaian 1 - Lakukan Pengemasan Beberapa Peranti

Kadang-kadang masalahnya semudah masalah memori pada telefon anda. Kosongkan lagu, gambar, dan aplikasi lama yang tidak anda perlukan lagi dan periksa ruang dan penggunaan yang ada.

Jangan lupa untuk membersihkan cache untuk aplikasi Facebook anda juga.

Untuk kebanyakan telefon, masuk ke menu Tetapan dan kemudian ke submenu Aplikasi. Tatal ke Facebook dan ketik pilihan. Pergi ke pilihan Penyimpanan seterusnya dan ketuk padanya.

Di menu seterusnya, pilih Clear Cache untuk membersihkan fail sementara untuk aplikasi. Selain itu, anda juga dapat memilih Hapus Data pada masa ini jika anda ingin memberi lebih banyak ruang dalam memori peranti anda.

Penyelesaian 2 - Kemas kini

Seterusnya, anda mungkin ingin memastikan bahawa aplikasi OS dan Facebook anda terkini. Bergantung pada peranti yang anda miliki, biasanya anda boleh pergi ke menu Tetapan. Di bawah tajuk Umum, lihat Kemas Kini Perisian untuk melihat apakah anda perlu melakukan yang lain.

Di samping itu, periksa kemas kini Facebook dengan melog masuk ke kedai aplikasi dari mana anda memuat turunnya. Kedai akan menyenaraikan versi terkini dan biasanya akan meminta anda jika kemas kini diperlukan.

Penyelesaian 3 - Padam dan Pasang Semula Aplikasi

Ya, anda mungkin perlu memadamkan aplikasi anda. Anda akan memasangnya semula selepas itu, jadi waktu henti anda hanya beberapa minit.

Terdapat pelbagai cara untuk menghapus aplikasi. Anda boleh melalui menu Tetapan, seret dan lepas ikon aplikasi, dan sahkan penghapusannya. Sebagai pilihan, anda boleh memilih "nyahpasang" melalui gedung aplikasi anda. Pilih kaedah yang paling sesuai untuk anda.

Setelah peranti anda tanpa Facebook, ada baiknya anda menghidupkan semula telefon anda untuk membersihkan cache. Apabila peranti anda kembali dalam talian, anda boleh kembali ke gedung aplikasi anda dan memuat turun Facebook sekali lagi.

Penyelesaian 4 - Reset Keras

Selain itu, anda boleh mencuba Reset Keras pada peranti anda.

Untuk peranti Android, matikan telefon anda. Seterusnya, tekan dan tahan butang Volume Naik dan Kuasa pada masa yang sama sehingga logo peranti anda muncul.

Sekiranya anda mempunyai iPhone, prosesnya serupa. Tekan dan tahan kedua-dua butang Tidur / Bangun dan Kuasa secara serentak. Terus tahan sehingga anda melihat logo peranti anda muncul di layar.

Selepas telefon dinyalakan semula, cuba gunakan aplikasinya semula.

Penyelesaian 5 - Padamkan Akaun Facebook dari Peranti

Telefon pintar anda menyimpan maklumat log masuk untuk aplikasi anda secara automatik. Memadamkan ini akan memutuskan sambungan Facebook dari peranti anda.

Hapus / putuskan akaun anda dengan masuk ke menu Tetapan peranti anda dan memilih tetapan Facebook. Padamkan akaun Facebook dari telefon anda.

Seterusnya, buka aplikasi Facebook sekali lagi dan masukkan kelayakan log masuk anda. Selepas itu, kembali ke tetapan anda dan masukkan semula nama pengguna dan kata laluan anda untuk Facebook.

Penyelesaian 6 - Aplikasi Bercanggah

Sekiranya anda melihat aplikasi Facebook anda ditutup secara tidak dijangka setelah anda memasang aplikasi lain baru-baru ini, mungkin terdapat konflik antara keduanya. Cuba nyahpasang aplikasi baru dan jalankan Facebook sekali lagi untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah.

Kadang-kadang menjalankan terlalu banyak aplikasi pada peranti juga boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dijangka dan prestasi pemuatan yang perlahan. Periksa tetapan telefon anda untuk melihat berapa banyak aplikasi yang anda jalankan sekaligus dan tutup beberapa.

Penyelesaian 7 - Sinkronkan semula melalui iTunes (untuk pengguna iPhone)

Kadang kala menyegerakkan semula telefon anda ke iTunes dapat mengurangkan banyak masalah. Ini kerana ia membolehkan iPhone anda memuat turun kemas kini perisian penting.

Sekiranya perkara terburuk berlaku, anda juga boleh membuat sandaran data anda pada masa ini. Dengan cara itu, anda akan menyiapkannya sekiranya anda perlu beralih ke cadangan penyelesaian akhir.

Penyelesaian 8 - Pulihkan Tetapan Kilang

Akhir sekali, anda sentiasa boleh mengembalikan tetapan kilang pada peranti anda. Gunakan ini sebagai jalan terakhir, bagaimanapun, kerana ini akan menghapus semua data anda. Apabila anda melakukan tetapan semula kilang, data yang tidak anda simpan tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, pastikan untuk menyandarkan maklumat berharga anda supaya anda dapat memulihkannya kemudian.

Pemikiran Akhir

Sebilangan orang juga suka memasang Facebook versi lama pada peranti mereka. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk melakukannya, ketahui bahawa terdapat beberapa risiko kerana versi tersebut mungkin mempunyai kelemahan dan masalah keserasian dengan telefon anda.

Akhirnya, anda mungkin perlu mencuba kaedah yang berbeza sebelum menemui kaedah yang sesuai. Gunakan pilihan Tetapkan Semula Kilang sebagai pilihan terakhir dan ingatlah untuk membuat sandaran semua data anda sebelum melakukan ini, atau akan hilang selama-lamanya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found