Akaun Facebook Saya Diretas dan Dihapus - Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Akaun Facebook yang diretas sangat mengecewakan, dan boleh menyebabkan salah faham. Tetapi beberapa penggodam melangkah lebih jauh dan memadamkan akaunnya sama sekali. Sekiranya ini berlaku lebih dari 30 hari yang lalu, satu-satunya pilihan anda ialah membuat akaun baru.

Namun, jika penghapusan berlaku kurang dari sebulan yang lalu, anda mungkin masih berpeluang menyimpan akaun anda. Mari lihat apa yang perlu anda lakukan.

Perkara Yang Perlu Tahu

Sebelum kita menyelesaikan masalah, mari kita selidik terlebih dahulu tindakan yang boleh anda lakukan sebelum penggodam berpeluang untuk menghapus akaun anda.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada akaun Facebook anda terganggu, kami mempunyai artikel yang baik di sini yang akan membantu anda. Mengatasi masalah lebih awal adalah senario kes terbaik ketika memulihkan akaun anda.

Setiap pengguna Facebook harus sentiasa memperbarui maklumat hubungan mereka. Ini termasuk e-mel dan nombor telefon anda. Facebook akan menghantar makluman kepada anda untuk log masuk baru dan perubahan pada maklumat log masuk anda. Sekiranya seseorang telah mengambil alih akaun Facebook anda, tempat pertama yang anda mahu pergi adalah ke akaun e-mel anda. Cari komunikasi dari Facebook.

Sekiranya anda menerima e-mel dari Facebook yang memberitahu anda tentang perubahan, buka e-mel dan klik pada Selamat akaun anda pautan. Ini akan membawa anda ke halaman bantuan yang akan membantu anda memulihkan akaun anda.

Dengan andaian anda tidak mendapat e-mel ini tepat pada waktunya, tidak mengapa. Kami masih mempunyai banyak pilihan untuk membantu anda memulihkan akaun Facebook anda setelah dihapuskan. Walaupun penggodam menukar kelayakan log masuk anda.

Cara Memulihkan Akaun yang Diretas dan Dihapus

Perkara yang baik mengenai penghapusan akaun ialah Facebook tidak menghapusnya dengan segera. Sebagai gantinya, ia menyimpan akaun "hidup" tetapi menjadikannya tidak dapat dilihat oleh rakan anda selama 30 hari. Inilah cara memulihkan akaun yang diretas dan dipadam.

Kata Laluan dan E-mel Tidak Diubah

Ada kemungkinan kecil penggodam lupa mengubah data log masuk anda sebelum mereka menghapus akaun. Sekiranya demikian, inilah yang harus dilakukan untuk mengaktifkan semula dan mendapatkan semula akses ke akaun anda.

 1. Buka penyemak imbas di komputer anda dan pergi ke //facebook.com. Sekiranya anda menggunakan telefon pintar atau tablet, lancarkan aplikasi Facebook.

 2. Seterusnya, masukkan e-mel dan kata laluan anda. Sekiranya anda biasa log masuk dengan nombor telefon anda, masukkan nombor telefon anda sebagai gantinya.

 3. Klik atau ketik Log masuk butang.

Sekiranya anda berjaya, anda akan melihat semua kenalan, foto, siaran dan sebagainya - dengan anggapan penggodam tidak menghapusnya.

Kata Laluan Telah Diubah

Senario yang paling biasa, terutama dengan penggodam yang tidak berpengalaman, adalah bahawa mereka hanya akan menukar kata laluan. Walaupun anda tidak dapat mengaktifkan semula akaun anda dengan kata laluan lama, anda masih boleh mendapatkan kembali akaun anda. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Buka penyemak imbas di komputer anda dan arahkan ke halaman utama Facebook. Sekiranya anda menggunakan telefon pintar atau tablet, lancarkan aplikasi Facebook.

 2. Masukkan kelayakan log masuk lama anda dan klik / ketik Log Masuk.

 3. Facebook kemudian akan menunjukkan skrin yang mengatakan bahawa anda telah memasukkan Kata Laluan yang salah.

 4. Klik atau ketik Lupa kata laluan pilihan.

 5. Periksa akaun e-mel yang telah anda kaitkan dengan Facebook. Pilih Hantar kod melalui e-mel kemudian tekan Teruskan.

 6. Anda akan menerima e-mel dengan kod enam digit. Ketik di medan "Masukkan kod" dan klik atau ketuk untuk meneruskan.

 7. Anda kemudian akan diminta memberikan kata laluan baru untuk akaun anda. Taipkan kata laluan baru. Pastikan ia kuat. Gunakan watak khas, campurkan huruf besar dan huruf kecil, dan masukkan juga beberapa nombor.

 8. Ketik atau klik Teruskan butang.

 9. Seterusnya, anda akan melihat mesej yang memberitahu anda kapan akaun anda akan dihapus sekiranya anda tidak membatalkan penghapusan. Perlu diingat bahawa selepas tarikh tersebut, pemulihan tidak mungkin dilakukan.

Sekiranya Anda Tidak Dapat Mengakses E-mel Anda

Katakan bahawa penggodam sedikit lebih teliti daripada kes sebelumnya dan mereka telah melumpuhkan akses anda ke akaun e-mel yang anda gunakan untuk log masuk ke Facebook. Anda masih mempunyai kaedah untuk mendapatkan kembali akaun anda. Pertama, anda harus memeriksa sama ada kata laluan masih sah.

 1. Buka penyemak imbas di komputer anda atau lancarkan aplikasi Facebook pada peranti mudah alih anda.

 2. Setelah halaman utama Facebook dibuka, klik pada foto profil anda (di aplikasi mudah alih).

 3. Sekiranya anda menggunakan komputer, masukkan kata laluan terakhir yang anda gunakan. Sekiranya penggodam belum mengubahnya, Facebook akan membenarkan anda membatalkan penghapusan akaun anda.

 4. Sekiranya anda menggunakan aplikasi, masukkan kata laluan terakhir yang anda gunakan. Sekiranya berjaya, Facebook akan menunjukkan kepada anda mesej Confirm Your Identity. Ketik Bermula. Anda kemudian akan melihat mesej mengenai kapan akaun anda dijadualkan untuk dihapus.

 5. Ketik Batalkan Pemadaman pilihan pada penyemak imbas atau Ya, Terus ke Facebook butang pada aplikasi mudah alih.

Tetapi bagaimana jika penggodam mengubah segalanya?

Kedua-dua E-mel dan Kata Laluan Diubah

Sekiranya penggodam itu teliti dan menukar e-mel dan kata laluan, anda boleh berusaha mendapatkan semula akaun anda dengan nombor telefon anda. Inilah cara kerjanya pada komputer.

 1. Lancarkan penyemak imbas dan pergi ke halaman utama Facebook.

 2. Masukkan kelayakan terakhir yang berfungsi dan klik Log masuk.

 3. Pada skrin seterusnya, klik Cari akaun anda dan log masuk.

 4. Masukkan alamat e-mel anda di kotak carian, jika tidak berfungsi, masukkan nombor telefon bimbit yang dihubungkan ke akaun anda.

 5. Periksa "Hantar kod melalui SMSPilihan.

 6. Apabila anda mendapat teks, salin kod tersebut ke medan Masukkan kod dan klik Teruskan.

 7. Masukkan kata laluan baru dan klik Teruskan.

 8. Klik Batalkan Pemadaman.

Pengguna telefon pintar harus melakukan perkara berikut.

 1. Lancarkan aplikasi.

 2. Ketik cari akaun anda pilihan.

 3. Periksa "Sahkan melalui SMSPilihan dan ketik teruskan.

 4. Masukkan kod kemudian ketuk teruskan.

 5. Buat kata laluan baru dan ketik Teruskan.

 6. Pada skrin Sahkan Identiti Anda, ketik Bermula.

 7. Ketik Ya, Terus ke Facebook butang. Ini akan membatalkan penghapusan akaun anda.

Sekiranya tidak ada kaedah yang membantu, anda harus melaporkan bahawa akaun anda telah diretas ke Facebook.

Soalan Lazim

Facebook adalah platform media sosial yang kompleks. Sekiranya seseorang telah menggodam akaun anda atau dihapuskan, anda mungkin mempunyai lebih banyak soalan.

Bolehkah saya memulihkan data Facebook saya selepas 30 hari?

Facebook memberi pengguna pilihan untuk memuat turun dan menyimpan semua data Facebook mereka di laman web. Tetapi, jika akaun anda sudah dihapus setelah tempoh penangguhan 30 hari, tidak ada cara untuk mendapatkannya semula. Walaupun Facebook menyatakan bahawa mereka dapat menyimpan beberapa maklumat, ini tidak mempunyai catatan peribadi, gambar, atau apa sahaja yang berkaitan dengan individu tersebut.

Pada dasarnya, jika seseorang telah menggodam akaun anda dan menghapusnya, tidak ada cara untuk memulihkan apa-apa selepas 30 hari pertama.

Adakah Facebook mempunyai pasukan sokongan pelanggan yang dapat saya hubungi?

Malangnya, Facebook tidak mempunyai nombor telefon atau perkhidmatan sembang yang membolehkan anda menghubungi perwakilan khidmat pelanggan untuk mendapatkan lebih banyak bantuan. Satu-satunya pilihan yang anda ada ialah menghubungi pasukan sokongan Facebook. Anda tidak akan mendapat maklum balas segera, tetapi pasukan akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda.

Anda boleh menghubungi Pasukan Sokongan Facebook menggunakan pautan ini. Ingatlah untuk seinci mungkin semasa mengisi borang. Ini akan mengurangkan bilangan interaksi yang mesti anda lakukan, dan oleh itu berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikannya.

Kekal selamat

Setelah anda menuntut semula akaun anda, pastikan anda membuat kata laluan yang sangat kuat. Juga, pertimbangkan untuk menukar e-mel yang berkaitan dan menambahkan pengesahan 2 faktor untuk membuat penggodaman masa depan lebih kecil kemungkinannya berlaku.

Adakah akaun anda pernah diretas, dan adakah anda dapat mengembalikannya? Ceritakan pengalaman anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found