Cara Melihat Segala Ketahui Facebook Mengenai Anda

Untuk mengatakan bahawa Facebook adalah perkhidmatan media sosial yang popular tentunya meremehkan semua yang sebenarnya. Facebook adalah syarikat global yang menawarkan produk iklan dan perniagaan. Pengguna setiap hari log masuk untuk melihat rakan, keluarga, dan meme lucu mereka sementara jarang mempertimbangkan maklumat apa yang dikumpulkan syarikat ini mengenai mereka.

Cara Melihat Segala Ketahui Facebook Mengenai Anda

Facebook tidak asing dengan amalan privasi yang dipersoalkan. Pada tahun 2018, syarikat itu mengalami skandal yang dikenali sebagai urusan Cambridge Analytica; syarikat itu juga merupakan sebahagian daripada pelanggaran data besar-besaran dan bahkan harus membayar FTC 5 bilion dolar untuk pelanggaran privasi pengguna.

Sebaik sahaja berita itu disiarkan, terdapat lonjakan dalam pencarian cara menghapus akaun Facebook dan orang yang mencari cara untuk mempunyai kawalan yang lebih besar terhadap data Facebook mereka dan apa yang diketahui oleh laman web mengenai mereka. Nasib baik, syarikat itu memungkinkan pengguna untuk mengetahui lebih lanjut mengenai maklumat mereka, dan kami telah menerangkan cara melakukannya di bawah. Anda juga dapat mengetahui sama ada anda, atau rakan anda, menjadi mangsa skandal Cambridge Analytica menggunakan alat dalam talian ini.

Namun, berhati-hatilah, terdapat banyak maklumat yang membimbangkan. Beberapa orang bahkan menyedari Facebook telah mengesan semua panggilan dan teks yang dibuat menggunakan telefon bimbit mereka, banyak tanpa menyedarinya. Sekiranya anda ingin mengawal privasi anda sambil terus menggunakan platform ini, kami akan mengajar anda semua yang perlu anda ketahui dalam artikel ini.

Seberapa mengganggu Facebook?

Terdapat jenaka yang sedang dijalankan bahawa Facebook sedang mendengar perbualan anda di luar aplikasi. Banyak pengguna menyatakan bahawa mereka telah melakukan perbualan, dan Facebook kemudiannya menayangkan iklan yang berkaitan dengan perbualan itu. Pengasasnya dengan tegas mempertikaikan khabar angin ini, tetapi algoritma penjejakan Facebook sangat bagus, ia hampir benar.

Jadi, maklumat apa yang dikumpulkan oleh Facebook, dan bagaimana mereka menggunakannya?

Aktiviti Di Luar Facebook

Aktiviti di luar Facebook adalah bagaimana Facebook mengesan kebiasaan membeli-belah dan perjalanan anda. Menurut Facebook, ketika anda mencari sesuatu dalam talian atau bahkan pergi ke kedai batu bata untuk membuat pembelian, syarikat itu berkongsi maklumat anda dengan Facebook. Setelah Facebook menerima maklumat ini, syarikat menggunakannya untuk menghantar lebih banyak iklan yang diperibadikan ke News Feed anda.

Aplikasi dan Aktiviti Web

Menurut dasar privasi syarikat, Facebook akan mengumpulkan maklumat mengenai aktiviti dalam talian anda dan juga aktiviti dalam talian rakan anda. Ini bermakna bahawa walaupun anda menyahaktifkan atau memadamkan akaun anda, maklumat yang dikumpulkan oleh Facebook dari rakan anda akan tetap ada.

Kebenaran ini sangat berguna untuk anda, sebagai pengguna, kerana anda dapat dengan cepat masuk ke kebanyakan laman web, aplikasi, dan bahkan menyimpan kemajuan permainan anda dalam beberapa keadaan.

Maklumat lain yang termasuk dalam kategori ini adalah seperti berikut:

  • Kenalan anda - Untuk membantu mencari "Orang yang Mungkin Anda Kenali"
  • Rangkaian dan Sambungan - Siapa dan bagaimana anda berinteraksi dengan orang lain
  • Transaksi dan Penggunaan - Cara anda menggunakan Facebook dan syarikat gabungannya (WhatsApp, Instagram, dll.)

Maklumat Peranti

Ini merangkumi segala-galanya dari lokasi anda ke Alamat IP anda dan bahkan hayat bateri anda. Setelah memuat turun Facebook atau log masuk pada penyemak imbas web, Facebook mempunyai akses ke tempat anda berada dan jenis peranti yang anda gunakan.

Untuk lebih baik mengesan bot, Facebook bahkan dapat mengesan pergerakan tetikus anda semasa menggunakan platform.

Sebarang Maklumat Yang Anda Berikan

Dari catatan hingga minat, acara, dan maklumat profil disimpan oleh Facebook. Sekiranya anda telah menyenaraikan pandangan politik atau agama anda di Facebook, syarikat itu mengesan dan menyimpan maklumat tersebut.

Cara Melihat Data Apa yang Dijejaki oleh Facebook

Terdapat banyak cara untuk melihat maklumat apa yang dijejaki dan disimpan oleh Facebook mengenai anda. Nasib baik, aplikasi mudah alih menjadikannya sangat mudah untuk melihat apa yang disimpan dan, dalam beberapa kes, bagaimana Facebook memperoleh data tersebut. Oleh itu, mari mulakan kaedah termudah terlebih dahulu.

Perlu diingat, bahawa semua arahan ini akan muncul dengan mengikuti Ikon menu tiga baris> Tetapan jalan di aplikasi mudah alih.

Cara Melihat Aktiviti Di Luar Facebook Anda

Kami akan mulakan dengan menunjukkan kepada anda aplikasi dari mana Facebook mengumpulkan maklumat mengenai anda. Buka Tetapan pada aplikasi Facebook dan ikuti langkah berikut:

  1. Tatal ke bawah dalam Tetapan ke Aktiviti Di Luar Facebook pilihan di bawah Maklumat Facebook anda menuju.

  2. Ketik Urus Aktiviti Luar Facebook Anda.

  3. Halaman baru akan muncul di mana anda dapat melihat setiap sumber maklumat. Ketik satu untuk mengetahui lebih lanjut.

  4. Setelah mengetuk salah satu sumber dalam senarai, anda akan melihat alat yang digunakan Facebook untuk mengumpulkan data, jumlah interaksi yang diterima, dan bagaimana syarikat menggunakan maklumat ini.

Sekiranya anda merasa ini terlalu invasif, anda boleh menghapus semua sejarah Off-Facebook pada akaun anda dengan mengklik Sejarah yang jelas pilihan ditunjukkan pada langkah 2 di atas. Tetapi, ingat bahawa ini mungkin mempengaruhi beberapa maklumat log masuk dan kemajuan permainan anda bergantung pada aplikasinya.

Anda juga boleh melarang aplikasi individu untuk menyampaikan maklumat peribadi anda mengikuti langkah-langkah ini juga. Ketik pada Matikan aktiviti masa depan dari… pilihan untuk menghentikan sumber individu daripada berkomunikasi dengan Facebook mengenai aktiviti Luar Facebook anda.

Akses Maklumat Facebook Anda

‘Maklumat Facebook’ anda adalah istilah luas untuk pelbagai data yang dimiliki syarikat mengenai anda. Sebahagiannya adalah barang standard seperti catatan Facebook dan rakan anda. Elemen lain dari bahagian ini sedikit lebih menarik. Mari kita lihat:

  1. Pergi ke Tetapan di akaun Facebook anda. Kemudian, ketik Akses Maklumat Anda di bawah tajuk Maklumat Facebook Anda.

  2. Seterusnya, anda akan melihat halaman dengan beberapa kategori. Anda boleh mengklik salah satu daripada ini untuk mengakses pautan ke maklumat yang disimpan mengenai anda. Sebagai contoh, kami akan mengetuknya Maklumat Log.

  3. Tinjau senarai pilihan untuk mengetahui lebih lanjut.

Walaupun memerlukan sedikit masa untuk melalui setiap kategori, dan melalui setiap subkategori, Facebook benar-benar mempermudah untuk melihat apa yang dikumpulkan dan bagaimana syarikat itu. Tetapi, ada kaedah lain juga.

Muat turun maklumat Facebook anda:

Pilihan lain, pilihan yang lebih jangka panjang, adalah memuat turun semua maklumat Facebook anda ke peranti chocie anda. Oleh itu, jika anda masih ingin melihat semua yang diketahui oleh Facebook tentang anda dengan hanya beberapa klik dan sedikit kesabaran, berikut adalah caranya:

Klik anak panah ke bawah pada akaun Facebook anda dan pergi ke Tetapan dan Privasi, kemudian Tetapan.

Di sebelah kiri, klik Maklumat Facebook Anda.

Klik Lihat di sebelah untuk Muat turun Maklumat Anda.

Di halaman seterusnya, klik Buat Fail.

Klik Salin yang Ada, klik Muat turun Lagi.

Anda akan diminta memasukkan kata laluan anda.

Fail turun sebagai zip. Oleh itu, pastikan anda mempunyai sesuatu yang dapat membongkarnya; OS X dan Windows 10 mengendalikannya tanpa memerlukan perisian tambahan.

Sekarang anda boleh melihat jalan anda melalui sekumpulan maklumat seperti laman web. Sebagai contoh, index.htm adalah versi profil Facebook anda yang diarkibkan, termasuk hubungan, pekerjaan, dan institusi pendidikan masa lalu. Anda dapat melihat setiap foto yang telah anda muat naik bersama dengan semua data EXIF ​​yang ada di Facebook - iaitu, di mana dan kapan ia diambil dan bahkan di mana ia diunggah. Anda bahkan dapat melihat semua orang yang anda tidak pernah berteman — maaf, kawan-kawan.

Sebenarnya, Facebook telah melacak setiap acara yang pernah anda hadiri, video yang dimuat naik, lokasi dan peranti dari mana anda log masuk, mesej yang anda hantar, gambar yang disusunnya untuk pengecaman wajah, dan juga topik iklan apa yang menurutnya anda sukai sedang dihidangkan.

Muat turun Data Facebook dari Peranti Mudah Alih

Mungkin lebih mudah untuk memuat turun data anda dari Facebook pada peranti mudah alih. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

Buka aplikasi Facebook dan ketik tiga garis mendatar untuk mengakses Tetapan. (Ketiga garis mungkin berada di sudut kiri atau kanan atas bergantung pada OS anda).

Ketik ‘Muat turun Maklumat Facebook Anda‘Terletak di bawah Maklumat Facebook anda bahagian.

Hapus centang sebarang maklumat yang anda tidak mahu muat turun dan buat pilihan tarikh dan jenis fail anda. Ketik ‘Buat Fail'Apabila anda sudah bersedia memuat turun.

Cara Mengawal Apa yang Facebook Tahu Mengenai Anda

Sekiranya anda prihatin dengan maklumat yang dimiliki Facebook tentang anda, anda boleh menutup akaun anda sepenuhnya (tetapi berhati-hatilah, foto, rakan anda, dan juga log masuk anda akan hilang). Facebook menyatakan bahawa jika pengguna menutup akaun mereka, semua maklumat yang dikumpulkan dari akaun tersebut akan dikeluarkan.

Pengecualian untuk ini adalah bahawa Facebook akan tetap mempunyai sebilangan maklumat anda, terima kasih kepada rakan dan hubungan anda.

Kaedah lain untuk mengawal apa yang mengumpulkan maklumat anda oleh Facebook adalah dengan memikirkan aktiviti anda di laman web ini. Seperti yang dinyatakan di atas, Facebook akan menjejaki apa sahaja yang anda hantar atau letakkan di profil anda, mana-mana kumpulan yang bergabung, atau bahkan acara yang anda hadiri.

Anda dapat mengawal bagaimana pengiklan menggunakan data anda dengan mengunjungi tetapan akaun anda dan memilih 'Tetapan Iklan. 'Anda boleh menukar pilihan yang tersedia dari'Benarkan'Ke'Tidak dibenarkan.’

Ini mungkin bermaksud bahawa anda akan menerima iklan rawak yang tidak berlaku untuk anda, tetapi jika anda berpikiran privasi, melakukan perkara ini adalah permulaan yang baik untuk mengambil kembali maklumat peribadi anda.

Soalan Lazim

Melindungi privasi anda sangat penting. Sekiranya kami tidak merangkumi semua perkara yang anda ingin ketahui mengenai aktiviti Facebook, kami mempunyai jawapan untuk lebih banyak soalan anda.

Apa kaitan Facebook dengan data yang mereka lacak?

Seperti yang anda lihat, Facebook menjejaki banyak data dan maklumat peribadi. Sebilangan besar maklumat ini digunakan untuk tujuan pemasaran. Facebook mengumpulkan maklumat mengenai apa yang anda beli, apa yang dibeli oleh rakan anda, kumpulan yang anda sertai (untuk melihat minat anda) kemudian, menunjukkan kepada anda iklan yang menurut syarikat mungkin anda sukai.

Facebook juga menggunakan maklumat yang mereka kumpulkan untuk menambahkan ciri dan fungsi ke platform yang dapat menjadikan pengalaman pengguna lebih baik. Setiap kali Facebook melakukan kemas kini baru dan antarmuka berubah, ini adalah hasil data yang dikumpulkan mengenai bagaimana pengguna berinteraksi dengan aplikasi atau laman web.

Facebook juga mengumpulkan data mengenai perkara yang anda atau rakan anda hantar. Sebagai contoh, syarikat menggunakan pengecaman wajah untuk mengesan foto dan video anda dengan lebih baik. Ini adalah salah satu sebab anda mungkin melihat cadangan pemberian tag ketika anda memuat naik foto. Seperti banyak ciri lain di Facebook, anda boleh mematikannya dengan pergi ke Tetapan> Pengecaman Muka pilihan dan mengetuk pilihan untuk mematikannya.

Adakah terdapat senarai semua yang dikumpulkan oleh Facebook mengenai penggunanya?

Ya. Facebook telus mengenai maklumat yang dikumpulkan dan disimpan oleh syarikat kepada penggunanya. Anda boleh mengunjungi dasar privasi Facebook dengan mengklik pautan ini, atau anda boleh mengaksesnya dengan mengetuk Dasar Data di bahagian bawah halaman Tetapan pada aplikasi mudah alih.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found