Cara Mengaktifkan (atau Melumpuhkan) Pengesahan Dua Faktor di Facebook

Dalam era digital, terdapat sedikit perkara yang lebih penting daripada keselamatan dalam talian anda. Dari menjaga privasi anda hingga melindungi akaun dan kata laluan anda, selalu ada seseorang yang bersedia memanfaatkan akaun yang tidak diamankan dengan betul.

Cara Mengaktifkan (atau Melumpuhkan) Pengesahan Dua Faktor di Facebook

Diperkenalkan oleh Google pada tahun 2011 untuk akaun pengguna, Pengesahan Dua Faktor (juga dikenali sebagai pengesahan 2FA atau multi-faktor) adalah tindak balas untuk memerangi masalah akses akaun. Pada tahun 2021, kami melihat 2FA sebagai pilihan untuk hampir setiap akaun yang kami akses. Dari laman media sosial hingga log masuk perbankan, lapisan keselamatan tambahan ini memberikan ketenangan fikiran dan pada masa yang sama memberi amaran kepada pengguna jika seseorang berusaha mendapatkan akses tanpa izin ke akaun mereka.

Selain protokol keselamatan standard (kata laluan yang sangat baik), 2FA memberikan kod ke akaun sekunder atau nombor telefon sebelum akses diberikan. Apabila anda telah mengatur 2FA dengan betul, anda akan menerima SMS atau mesej e-mel dengan kod kemasukan sekali sahaja. Biasanya berangka, kod ini akan habis selepas beberapa minit dan ia tidak berkaitan dengan maklumat peribadi anda (ini bukan hari lahir anda atau 4 SSN terakhir anda).

Sebab 2FA cemerlang adalah bahawa penggodam tidak dapat mengakses telefon bimbit anda dan pada masa yang sama mempunyai kata laluan ke akaun anda.

2FA, seperti bentuk keselamatan yang lain, tentunya tanpa kekurangannya. Mungkin ada masanya anda sebenarnya lebih selamat membuang pengesahan daripada menyimpannya. Sekiranya seseorang mempunyai telefon anda, mereka boleh masuk ke akaun Facebook anda dengan mudah menggunakan ciri 2FA. Berkali-kali, yang diperlukan adalah mengklik 'This was me' untuk memotong kata laluan unik dan selamat yang telah anda siapkan.

Artikel ini akan mengkaji cara menyediakan 2FA di akaun Facebook anda dan juga, cara menghapusnya. Kami juga akan mengkaji beberapa ciri keselamatan lain yang ditawarkan oleh gergasi media sosial.

Cara Mengaktifkan 2FA

Sekiranya anda belum mengaktifkan 2FA, ikuti langkah berikut:

Log masuk ke Facebook dan pilih ikon anak panah untuk mengakses Tetapan & Privasi menu. Kemudian, pilih Tetapan lagi.

Pilih Keselamatan & Log Masuk di menu sebelah kiri.

Tatal ke bawah dan klik ‘Edit' ke kanan 'Gunakan pengesahan dua faktor.’

Dari sini, anda perlu log masuk ke Facebook menggunakan kata laluan semasa anda sekali lagi. Ikuti arahan dan tetapkan kenalan untuk menerima kod 2FA anda.

Cara Melumpuhkan 2FA

Sekiranya 2FA tidak lagi berfungsi untuk anda, anda boleh melumpuhkannya dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

Ikuti arahan yang sama seperti di atas, log masuk ke Facebook dan pergi ke Keselamatan & Log Masuk halaman di bawah Tetapan tab.

Klik ‘Edit‘Di sebelah pilihan 2FA. Seterusnya, anda perlu memasukkan kata laluan Facebook semasa anda.

Sekarang anda boleh mengklik ‘Matikan‘Untuk melumpuhkan pengesahan dua faktor.

Sekarang, ikuti arahan untuk membuang 2FA. Setelah selesai, anda boleh log masuk ke Facebook tanpa mempunyai kod pengesahan.

Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Mengaktifkan 2FA

Seperti yang dinyatakan di atas, 2FA adalah ciri keselamatan yang sangat baik, tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan terlebih dahulu untuk memastikan bahawa anda tidak akan menghadapi masalah untuk masuk kemudian.

2FA sangat selamat sehingga anda (pemilik akaun) mungkin menghadapi kesukaran untuk log masuk. Perkara pertama yang perlu anda lakukan sebelum mengikuti arahan di bawah adalah mengesahkan bahawa semua maklumat hubungan anda terkini.

Ikuti arahan yang sama seperti di atas untuk mengakses tetapan 2FA, cari pilihan untuk memilih kaedah keselamatan anda. Pilih ‘Urus’ di sebelah pilihan SMS anda untuk mengemas kini nombor telefon anda.

Memastikan nombor telefon anda sentiasa terkini tidak hanya penting untuk keselamatan anda tetapi juga kemampuan anda untuk mendapatkan akses ke Facebook dengan akaun baru. Sekiranya nombor ini sudah lapuk, anda tidak akan menerima kod keselamatan yang mengurung diri dari akaun anda dengan berkesan. Ini mesti dilakukan setiap kali anda menukar nombor telefon anda.

Alternatif 2FA

Sekiranya anda tidak mempunyai nombor telefon, atau tidak mahu menggunakan 2FA lagi, anda tidak bernasib baik dengan keselamatan akaun tambahan. Facebook menawarkan beberapa ciri keselamatan untuk melindungi akaun anda.

Aplikasi Pengesahan Pihak Ketiga 2FA

Alternatif yang cepat dan mudah untuk pilihan SMS 2FA, anda boleh mengatur dan menggunakan aplikasi pengesahan pihak ketiga. Google Authenticator adalah aplikasi popular dan dipercayai yang tersedia untuk pengguna iOS dan Android, tetapi anda bebas memilih aplikasi yang Anda sukai.

Ikuti arahan yang sama seperti di atas untuk mengemas kini nombor telefon anda, tetapi kali ini pilih ‘Mengurus' di bawah 'Aplikasi Pengesahan Pihak Ketiga‘Dalam Tetapan Facebook.

Facebook akan memberi anda kod QR yang dapat diimbas dan kod alfa-angka untuk menyiapkan aplikasi pihak ketiga anda. Ikut arahan dan klik ‘Teruskan.’

Sekarang, anda boleh log masuk ke Facebook dengan 2FA tanpa nombor telefon.

Makluman Log Masuk yang Tidak Diiktiraf

Facebook menawarkan amaran untuk peranti yang tidak dikenali. Sekiranya penyemak imbas atau aplikasi Facebook baru dikesan, anda akan menerima amaran. Ini bagus kerana anda juga boleh menolak masuk dari peranti anda sendiri.

Sekiranya anda menerima salah satu amaran ini, mungkin ada baiknya menukar kata laluan Facebook anda. Tetapi juga, ubah kata laluan e-mel anda juga. Penggodam mendapat akses entah bagaimana jadi lebih baik jika tidak berhati-hati dan mengemas kini kedua-dua kata laluan.

Kata Laluan Apl

Salah satu ciri unik dalam barisan keselamatan Facebook adalah pilihan untuk menggunakan kata laluan berasingan untuk aplikasi yang dipautkan. Sekiranya anda pernah bercakap dengan sesiapa sahaja di I.T., kemungkinan anda disuruh menggunakan kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun. Ini sangat penting kerana jika anda mempunyai satu atau dua kata laluan; hanya itu yang perlu digodam oleh penggodam ke beberapa akaun.

Facebook menawarkan login mudah ke pelbagai aplikasi. Dari Tinder ke permainan mudah alih kegemaran anda. Sesuai dengan mantera 'gunakan beberapa kata laluan' yang sering kita dengar, terus ke Keselamatan dan Log Masuk halaman seperti yang anda lakukan sebelumnya.

Pilih 'Tambah'Bersebelahan dengan'Kata Laluan Apl'Menuju dan mula membuat kata laluan baru untuk aplikasi terpaut anda.

Cara Mencegah Terkunci

Dengan andaian anda telah menyiapkan 2FA menggunakan salah satu kaedah yang dijelaskan di atas, Facebook mempunyai pilihan sandaran untuk mengelakkan anda terkunci. Walaupun anda kehilangan telefon atau menukar nombor telefon, anda boleh menetapkan salah satu kaedah ini untuk mendapatkan akses.

Kembali ke menu Tetapan yang sama yang telah kami gunakan untuk menyiapkan 2FA, tatal ke bahagian paling bawah Log masuk & Keselamatan halaman. Pilih salah satu pilihan sandaran yang ada.

Kod pemulihan adalah pilihan yang optimum kerana anda dapat menyimpannya dengan selamat dan mengaksesnya bila-bila masa anda perlu masuk ke Facebook dengan melewati 2FA. Berhati-hatilah, jika ada yang mengetahui kod keselamatan anda, mereka juga boleh log masuk.

Dari halaman yang sama ini, anda juga boleh menetapkan tiga rakan Facebook untuk membantu anda mendapatkan semula akses sekiranya anda memilih untuk melakukannya. Menyiapkan fungsi ini sebelum anda menghadapi masalah masuk sangat sesuai. Setelah dikunci, anda perlu menghubungi sokongan Facebook menggunakan ‘Masalah log masuk?’ butang pada skrin log masuk. Kemudian, anda berada di belas kasihan Facebook untuk bertindak balas dan membantu anda mendapatkan semula akses ke akaun anda.

Cara Mengemas kini Nombor Telefon Anda

2FA bergantung terutamanya pada nombor telefon anda melainkan jika anda menggunakan aplikasi pengesah. Tetapi, apa yang anda lakukan sekiranya nombor telefon anda salah atau ketinggalan zaman? Anda boleh mengemas kini sudah tentu!

Ikuti arahan yang sama seperti di atas untuk mengakses Tetapan Keselamatan Facebook dan ketik ‘Edit’ di sebelah 2FA. Di sebelah ‘Kaedah keselamatan anda’ ketik ‘Urus’.

Kemudian, klik ‘Gunakan nombor yang berbeza’ dari menu lungsur turun.

Klik ‘Tambah Nombor Telefon’ kemudian, ‘Teruskan’.

Ketik nombor telefon baru anda dan ketik ‘Teruskan’.

Nombor telefon baru mesti tertera. Tetapi, jika tidak atau anda menerima kod ralat, anda boleh mematikan 2FA dan menghidupkannya semula. Melakukan ini akan membolehkan anda memasukkan nombor telefon baru.

Soalan Lazim

Menjamin akaun Facebook anda terlalu penting hari ini. Kami telah memasukkan bahagian ini untuk menjawab lebih banyak soalan anda.

Adakah saya memerlukan 2FA?

2FA atau alternatif yang serupa sangat digalakkan, terutama untuk Facebook. Laman media sosial mempunyai akses ke banyak maklumat peribadi anda yang mungkin tidak anda fikirkan untuk satu perkara. Anda tidak mahu penggodam mempunyai maklumat tersebut. Perkara seperti lokasi, identiti, dan juga maklumat pembayaran anda semua tersimpan di dalam Facebook.

Sekiranya akaun anda diretas, Facebook mungkin akan menyahaktifkan akaun anda sepenuhnya. Ini bermakna anda tidak akan mendapatkan kembali akaun anda dan anda akan kehilangan semua gambar, rakan, dan kenangan penting anda.

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya tidak dapat menerima kod 2FA?

Dengan andaian anda tidak menyediakan pilihan sandaran dan anda tidak lagi mempunyai akses ke nombor telefon yang ada dalam fail, anda perlu menggunakan kaedah alternatif untuk log masuk. Pilihan terbaik anda adalah menggunakan peranti yang dikenali untuk mendapatkan kod keselamatan anda dalam Tetapan.

Sekiranya anda tidak mempunyai peranti yang dikenali, anda tidak mempunyai kod keselamatan anda, dan anda tidak mempunyai akses ke salah satu bentuk kenalan yang tertera di akaun anda, gunakan pilihan 'Masalah masuk' dari halaman log masuk.

Saya tidak dapat mematikan 2FA di Facebook. Apa yang sedang berlaku?

Terdapat beberapa kemungkinan sebab mengapa Facebook tidak membiarkan anda mematikan 2FA. Sekiranya anda mempunyai aplikasi tertentu yang dipautkan ke Facebook, satu boleh menghalang anda mematikan ciri tersebut kerana ia diperlukan untuk tujuan keselamatan. Cuba alih keluar aplikasi kerja atau sekolah yang dipautkan dan ikuti arahannya sekali lagi.

Sekiranya anda menerima ralat, cubalah penyemak imbas web lain untuk mematikan fitur keselamatan kerana mungkin masalah dengan penyemak imbas itu sendiri.

Dengan mengandaikan bahawa anda menggunakan kata laluan yang betul semasa log masuk, anda mungkin perlu menghubungi sokongan Facebook untuk mendapatkan lebih banyak bantuan. Secara amnya, Facebook tidak memberi anda masalah untuk mematikan ciri ini, jadi jika anda menghadapi masalah, kemungkinan akaun tersebut adalah khusus dan itulah sebabnya anda memerlukan pasukan sokongan untuk membantu anda.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya orang lain log masuk dan menghidupkan 2FA pada akaun saya?

Sekiranya anda sudah mengalami serangan dan penggodam menghidupkan 2FA, anda tidak dapat log masuk sehingga masalah itu diselesaikan. Nasib baik, Facebook bersedia untuk membantu.

Lawati laman web ini untuk memulihkan dan mendapatkan kembali akses ke akaun anda sehingga anda dapat mematikan atau mengurus 2FA.

Adakah saya memerlukan kod pengesahan untuk mematikan 2FA?

Tidak, tetapi anda memerlukannya untuk menghidupkannya kembali. Anda memerlukan kata laluan anda untuk mengakses tetapan keselamatan, tetapi anda tidak memerlukan kod pengesahan pesanan teks untuk mematikannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found