Cara Membuat GIF di Facebook

Mungkin memerlukan sedikit masa Facebook untuk menyertai pesta GIF. Walaupun sekarang, syarikat menjadikannya agak sukar untuk menggunakan dan memuat naik GIF kegemaran anda. Facebook menambah pilihan GIF pada tahun 2017 dan masih tersedia untuk beberapa versi laman media sosial. Bagi yang lain, terdapat banyak pilihan untuk membuat dan memuat naik GIF tersuai anda sendiri atau yang paling popular di dalam Facebook.

Cara Membuat GIF di Facebook

Klip gambar pendek ini berulang-ulang dan sering digunakan untuk meningkatkan titik yang anda cuba buat. Apabila komunikasi hilang dalam teks, GIF (Format Pertukaran Grafik) membantu anda menyampaikan perasaan anda dalam komunikasi bertulis.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan hubungan Facebook GIF dan memberi anda semua maklumat yang anda perlukan untuk menjadi pro GIF.

Cara membuat GIF di Facebook

Pada satu masa Facebook mempunyai pencipta GIF sendiri. Bergantung pada versi Facebook yang sedang anda jalankan, anda dapat mengikuti pilihan pertama atau menggunakan aplikasi lain untuk membuat GIF anda.

Pilihan 1

Sekiranya ini tidak sesuai untuk anda, atau anda mahukan lebih banyak pilihan penyesuaian, gunakan Giphy. Pencipta GIF yang terkenal ini membolehkan anda membuat GIF yang unik dan menarik untuk dikongsi dengan semua rakan anda di platform media sosial.

Dari laman web, anda boleh memilih untuk memuat naik video anda sendiri atau menggunakan salah satu video yang sedang tren untuk membuat GIF yang anda perlukan.

Setelah selesai, klik ikon Facebook untuk berkongsi GIF anda ke Facebook.

Pilihan 2

Nasib baik bagi mereka yang benar-benar ingin kreatif, Facebook telah memperkenalkan ciri Boomerang. Klip video pendek ini akan dimainkan secara berterusan, berulang-ulang kali. Untuk video ini, anda boleh menambahkan GIF, pelekat, teks, dan bahkan emoji untuk menyesuaikannya sepenuhnya hampir dengan cara yang anda mahukan.

  1. Dari Suapan Berita anda ketik Foto butang untuk mengakses ikon kamera di sudut kanan atas. Togol suis dari Foto ke Boomerang.

2. Ketuk ikon Pelekat di bahagian atas, kemudian ketuk GIF untuk menambahkan GIF anda ke video anda. Anda juga boleh meleret ke kiri untuk mengakses lebih banyak penapis atau menambahkan teks dan kesan.

3. Pilih GIF yang ingin anda tambahkan ke video anda dan gunakan jari anda untuk menekan lama gambar dan seret ke tempat yang anda mahukan muncul dalam rakaman anda. Setelah menyempurnakan ketikan video Boomerang anda Seterusnya dan ikuti arahan di skrin untuk menyiarkannya.

Cara menambah gambar profil GIF Facebook

Setelah membuat GIF, anda boleh menjadikannya gambar profil anda. Anda juga boleh mengubah mana-mana GIF dalam talian menjadi gambar profil.

  1. Untuk mengubah gambar profil statik menjadi bergerak, pergi ke profil anda dan klik Edit di sudut kanan bawah gambar profil anda yang ada.
  2. Dari sini anda boleh mengambil a Video Profil Baru, untuk merakam klip baru atau Pilih Video Profil. Yang terakhir akan membuka gulungan kamera anda dan senarai video anda akan muncul.
  3. Pilih video anda, potong jika sesuai, dan pilih Jimat.

Kemerosotan Facebook ke dunia GIF mungkin didorong oleh kejayaan GIF di WhatsApp milik Facebook. WhatsApp menambah pilihan untuk menghantar GIF sama ada disimpan di telefon anda, atau melalui enjin carian GIF bawaan kepada rakan individu dan sekumpulan orang.

Dengan ciri ini, anda dapat mengedit GIF di telefon dengan keterangan, pelekat, dan gambar, masa klip, dan menukar video enam saat anda menjadi GIF dengan cepat. Foto langsung - gambar iPhone yang merakam beberapa saat video sebelum gambar diambil - juga boleh dihantar sebagai GIF.

Cara Menambah GIF ke Catatan

Sama ada anda baru sahaja membuat GIF atau sudah memikirkannya, anda boleh menambahkan gambar unik ini ke Status Facebook anda.

  1. Ketik Apa yang kamu fikirkan, kotak seperti biasa dan tatal ke bawah GIF.

2. Gunakan Cari berfungsi untuk mencari kandungan tertentu atau tatal pada pilihan yang ada. Setelah memilih GIF, ketuk padanya.

3. Taipkan status dan jawatan anda. Sekiranya anda mempunyai GIF khusus yang telah anda buat, anda perlu mengambil pendekatan yang berbeza. Buat GIF anda, salin, kemudian tampalkan ke dalam catatan anda. Algoritma Facebook secara automatik akan mengesan GIF dan memuat naiknya dalam format yang betul.

Cara Menambah GIF pada Komen

GIF menjadikan komen lebih menggembirakan. Sama ada anda memerintahkan seseorang dalam perbahasan yang hangat atau anda mengucapkan Selamat Hari Lahir, mereka membuat komen lebih baik. Untuk menambahkan GIF pada komen, ketik ikon ‘GIF’, cari atau tatal sehingga anda mendapat yang sesuai dan ketik. Hantarkan komen anda.

Cara Menghantar GIF di Messenger

Menghantar GIF dalam messenger sama dengan menghantarnya dalam komen.

  1. Ketik GIF ikon dan cari GIF yang ingin anda kongsi. Setelah anda menjumpainya, ketuk dan ia akan dihantar secara automatik.

Soalan Lazim

Bolehkah saya membuat GIF di Facebook?

Pada satu masa terdapat pilihan menggunakan fitur kamera bawaan Facebook untuk merancang GIF anda dengan aplikasi Facebook. Malangnya syarikat ini menghentikan pilihan ini setelah kemas kini baru-baru ini.

Sebelum kemas kini ini anda boleh mengetuk ikon kamera kemudian tatal ke pilihan untuk GIF. Dari sana anda boleh membuat GIF dan meneruskannya sebagai status anda. Sekiranya, entah bagaimana, anda masih menjalankan versi Facebook yang lebih lama, anda harus melihat pilihannya di aplikasinya.

Saya membuat GIF tetapi Facebook tidak akan membiarkan saya memuat naiknya, mengapa?

Selalunya anda akan menghadapi masalah memuat naik GIF yang dibuat pada perisian pihak ketiga. Sebagai contoh, GIPHY umumnya diterima dengan baik, tetapi yang lain tidak. Sekiranya anda telah membuat GIF yang sempurna dan ia tidak akan dimuat naik, ini mungkin kerana perisian penciptaan yang anda gunakan.

Sekiranya boleh, cuba gunakan GIPHY dan bukannya beberapa aplikasi lain apabila tujuan anda adalah memuat naik fail ke Facebook. Sudah tentu, kadangkala aplikasi yang ketinggalan zaman boleh menimbulkan masalah dan juga masalah. Sebaiknya tunggu sebentar atau kemas kini aplikasi anda jika anda tidak dapat memuat naik GIF.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found