Cara Membuat Mesej Hadiah di Messenger

Facebook, sebagai platform sosial, sering menjadi kreatif dan melancarkan ciri-ciri menyeronokkan baru yang menyatukan orang. Terutama penting semasa musim percutian, ciri Facebook Messenger menambahkan sedikit keceriaan pada perbualan berasaskan teks anda.

Cara Membuat Mesej Hadiah di Messenger

Tidak seperti ciri lama di Facebook yang memudahkan rakan menghantar kad hadiah dan hadiah sebenar, hadiah Messenger adalah digital dan tidak akan dikenakan apa-apa!

Sekiranya anda ingin bersenang-senang dengan mesej anda, artikel ini akan mengajar anda cara membuat dan menghantar hadiah di Messenger serta beberapa trik kemas lain untuk membantu anda merasa lebih dekat dengan yang anda gemari musim ini.

Cara Membuat Hadiah pada Messenger

Menghantar hadiah di Messenger adalah mudah setelah anda mengetahui cara melakukannya. Pada dasarnya, apa yang kami lakukan di sini adalah menambahkan kesan yang membungkus semua mesej yang anda taip dengan kertas pembungkus yang cantik dengan busur.

Yang perlu anda lakukan untuk mencapai kesan ini ialah membuka aplikasi Facebook Messenger dari iPhone atau peranti Android anda.

Pilih penerima mesej anda dan ketuk pada kotak mesej untuk menaip mesej anda. Pastikan anda memasukkan mesej anda terlebih dahulu, jika tidak, hadiah tidak akan muncul dalam pilihan.

Ketik ikon Pelekat

Ketik ‘Effects’ kemudian ketuk hadiah

Tidak perlu mengambil langkah tambahan. Sebaik sahaja anda mengetuk ikon ini, mesej anda akan dihantar secara automatik. Oleh itu, berhati-hatilah dengan ini, kerana anda mungkin secara tidak sengaja mengaku cinta anda sebelum anda benar-benar bersedia.

Apabila penerima mengetuk mesej yang anda hantar, penutupnya akan mati dan mereka dapat membaca mesej anda!

Itu sahaja yang ada untuk menghantar pesanan pembungkus hadiah di Facebook Messenger.

Cara Menghantar Mesej Hadiah

Sekiranya anda mengetuk ikon sekarang dan menghantar mesej yang belum siap, anda boleh melepaskannya dengan senang hati. Yang perlu anda lakukan hanyalah membuka Facebook Messenger dan mengetuk mesej penerima. Kemudian, ikuti langkah berikut:

Tekan lama hadiah dan ketik ‘Buang’ di sudut kanan bawah.

Ketuk ‘Unsend’ dan sahkan apabila pilihan itu muncul.

Apabila anda tidak menghantar mesej, penerima akan mendapat pemberitahuan bahawa anda menarik balik mesej, tetapi mereka tidak akan mengetahui apa yang dikatakan oleh mesej itu.

Penyelesaian masalah

Sekiranya atas sebab tertentu anda tidak melihat pilihan hadiah, atau hanya tidak menghantar, ada beberapa perkara yang perlu diperiksa.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jika anda belum menaip apa-apa di kotak teks, hadiah itu tidak akan muncul di folder ‘Effects’. Cuba taipkan mesej anda terlebih dahulu, kemudian ikuti arahan di atas.

Dengan mengandaikan bahawa anda telah mengetikkan mesej anda tetapi pilihan untuk membungkus hadiah masih tidak muncul, ia mungkin berlaku kerana anda tidak dapat mengirim hadiah ke Kumpulan Messenger, atau anda juga dapat mengirimnya dari penyemak imbas web. Cuba hantarkan hadiah anda dari aplikasi Messenger atau kepada setiap peserta.

Terakhir, ciri Facebook Messenger datang dan pergi. Sekiranya akhir-akhir ini anda tidak mengemas kini apl, ini mungkin kerana aplikasi anda sudah usang. Pergi ke Google Play Store atau App Store Apple dan kemas kini Messenger. Kemudian cuba hantar semula mesej anda.

Kesan Rapi Lain

Terdapat banyak kesan lain yang tersedia untuk menghidupkan teks anda terima kasih kepada Facebook Messenger. Selain pelekat, GIF, dan emoji, kesan menambah kandungan teks yang anda taipkan.

Pada masa penulisan, Messenger menawarkan hati, konfeti, dan api bersama-sama dengan pesanan anda yang dibungkus hadiah. Ikuti arahan yang sama seperti di atas, cukup taipkan mesej anda, ketuk ikon pelekat, dan ketuk kesan yang ingin anda tambahkan.

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Dengan Messenger?

Selama bertahun-tahun, perkhidmatan pemesejan Facebook telah berkembang dari platform DM yang mudah menjadi pusat sehenti untuk semua komunikasi. Anda boleh menganjurkan kumpulan, panggilan video, dan banyak lagi!

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah melihat beberapa ciri yang sangat kemas di platform yang patut disebut di sini!

Hantar duit

Pasti, terdapat PayPal, Venmo, dan banyak aplikasi lain di luar sana. Tetapi, anda boleh menghantar wang menggunakan Facebook Messenger. Sekiranya mesej yang dibungkus hadiah tidak menarik perhatian penerima anda, anda selalu boleh menghantar wang. Dengan mengetuk ikon empat bulatan di sebelah kiri kotak teks, anda boleh mengakses pilihan pembayaran. Hantar atau minta dana menggunakan ciri hebat ini.

Daftar masuk

Dengan orang yang melakukan perjalanan pada musim percutian ini, Facebook Messenger memberi anda pilihan untuk meminta atau mengirim lokasi anda. Pasti, ada aplikasi lain seperti Life360 dan Find My Friends, tetapi ciri lokasi Facebook adalah cara lain aplikasi ini dapat membantu anda berhubung dengan rakan dan keluarga.

Panggilan video

Akhir sekali, anda boleh membuat panggilan video dengan rakan Facebook yang lain berkat aplikasi Messenger. Yang perlu anda lakukan ialah mengetuk profil mereka dari dalam aplikasi dan mengetuk ikon kamera video.

Ini sangat sesuai untuk terus berhubung kerana anda tidak perlu bergantung pada FaceTime atau perkhidmatan lain. Kebanyakan orang mempunyai Facebook.

Soalan Lazim

Berikut adalah jawapan untuk beberapa lagi soalan anda mengenai Facebook Messenger.

Bolehkah saya membungkus gambar?

Malangnya tidak. Sekiranya anda cuba membungkus hadiah, pautan, atau jenis lampiran lain, pilihan tidak akan muncul. Tindakan mudah mengetuk gambar dan mengetuk ‘Kirim’ bermaksud gambar terus menuju ke penerima.

Adakah saya mesti mempunyai aplikasi Facebook untuk menggunakan Facebook Messenger?

Nasib baik tidak. Sekiranya ciri perkhidmatan pesanan menarik untuk anda tetapi perkhidmatan media sosial tidak, anda masih boleh menghantar mesej berbungkus hadiah. Cukup muat turun aplikasi Messenger dan log masuk menggunakan kelayakan log masuk anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found