Pemacu Keras Luaran Tidak Muncul di Windows - Apa yang Perlu Dilakukan

Pemacu keras yang boleh ditanggalkan, biasanya USB, cukup intuitif dan bermanfaat untuk penggunaan komputer anda setiap hari. Tetapi, kadangkala PC anda tidak akan mengenalinya semasa anda memasangnya.

Oleh itu, kami akan memberitahu anda semua mengenai masalah ini dan cara membetulkannya.

Mengapa Pemacu Keras Luar Tidak Muncul di Windows?

Terdapat banyak sebab mengapa cakera keras mungkin tidak muncul:

 1. Port USB pada PC anda mati atau mati.
 2. Anda tidak mempunyai pemacu pada peranti anda.
 3. Terdapat masalah partition pada cakera keras anda.
 4. Pemacu keras menggunakan sistem fail yang salah.
 5. PC tidak membekalkan kuasa.
 6. Selongsong terputus sambungan.
 7. Pemacu keras itu sendiri mati.

Mari kita fikirkan cara mendiagnosis dan memperbaiki semua kemungkinan penyebab pemacu ini tidak muncul di PC anda.

Cara Mendiagnosis dan Memperbaiki Apabila Hard Drive Tidak Akan Muncul di Windows

Untuk setiap sebab yang disebutkan di atas, ada cara untuk mengetahui apakah itu adalah tepat.

Sebelum ada yang lain, periksa dan lihat apakah cakera keras dihidupkan dengan secukupnya. Sekiranya ia mempunyai penyesuai kuasa AC, seperti halnya beberapa pemacu yang lebih besar, pastikan bahawa ia dipasang dan berfungsi. Jika tidak, ia tidak akan muncul.

Port USB Mati atau Mati

Sekiranya anda yakin bahawa port USB anda mati atau mati, pertimbangkan salah satu pilihan berikut:

 1. Pasangkan cakera keras ke port USB yang berbeza.
 2. Pasangkan cakera keras luaran ke PC lain.

Sekiranya cakera keras anda muncul di port lain, kemungkinan port USB awal akan mati atau tidak akan menerima pemacu dengan alasan apa pun. Kadang-kadang ini disebabkan oleh versi USB yang tidak sepadan (contohnya, menggunakan port USB 2.0).

Sekiranya anda cuba menggunakan peranti lain untuk diperiksa, pertimbangkan untuk menggunakannya dengan sistem operasi lain. Mac (jika ada) mungkin mengenali cakera keras jika diformat untuknya, sementara Windows tidak.

Pemandu Hilang

Untuk memeriksa sama ada PC anda mempunyai pemacu yang hilang, ikuti langkah berikut:

 1. Buka menu Mula / bar carian.

 2. Taipkan "Pengurus Peranti".

 3. Buka aplikasi yang muncul sebagai hasilnya.

 4. Cari cakera keras yang anda cuba sambungkan.

 5. Sekiranya terdapat dalam senarai, klik kanan, kemudian pilih "Kemas kini Pemacu."

 6. Ikuti langkah-langkah pada pemasangan Pemacu.

 7. Apabila diminta, pilih pilihan untuk "Cari secara automatik" dan muat turun pemacu dalam talian. Sekiranya cakera keras anda disertakan dengan CD pemacu, masukkan ke pembaca anda dan pilih pilihan "Browse my Computer".

Biasanya, cakera keras luaran akan menggunakan pemacu pra-pemasangan PC anda secara lalai, langkah-langkah ini sering kali tidak bermakna. Walau bagaimanapun, kadangkala dapat menyelamatkan anda dari kesukaran untuk mencuba langkah yang lebih rumit terlebih dahulu.

Pembahagian

Masalah yang lebih rumit berlaku apabila cakera keras tidak dipartisi atau disiapkan dengan betul. Untuk mendiagnosis ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka bar Mula / Cari.

 2. Ketik "Pengurusan Cakera", kemudian buka aplikasi yang muncul sebagai hasilnya.

 3. Anda mesti melihat pemacu keras yang disambungkan dalam menu, selalunya di bawah pemacu utama anda. Perhatikan bahawa anda akan menggunakan menu visual di bawah senarai pemacu.

 4. Sekiranya pemacu di luar talian, klik kanan di atasnya dan pilih "Dalam talian."
 5. Sekiranya pemacu mengatakan "Tidak diperuntukkan" semasa anda memilihnya (di bawah bar hitam), anda perlu memformatnya.

 6. Klik kanan pemacu, kemudian pilih "Volume Mudah Baru."

 7. PC anda akan membahagi dan memformat pemacu untuk sistem operasi anda sekarang. Perhatikan bahawa ini akan menghapus data yang ada di cakera keras.

 8. Akhirnya, jika pemacu diformat tetapi tidak menunjukkan huruf untuk jalannya (seperti F :, G :, atau M: misalnya), klik kanan pemacu dan pilih "Tukar Huruf dan Laluan Pemacu."

Ini akan menjadikan cakera keras baru anda siap dan boleh digunakan pada papan tulis yang bersih.

Memformat

Sekiranya pemacu kelihatan berpartisi tetapi anda masih tidak dapat mengaksesnya, kemungkinan besar menggunakan sistem fail berbeza. Untuk memperbaikinya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Pengurusan Cakera.

 2. Pilih pemacu, kemudian klik kanan dan pilih "Format."

 3. Untuk pilihan pemformatan, pilih FAT32.

 4. Anda boleh menetapkan label pemacu pilihan anda, dan anda boleh membiarkan pilihan "Lakukan format cepat" dicentang jika anda mahu.

Memformat semula cakera keras anda akan menghapus semua data yang disimpan, jadi jika anda sebelumnya menggunakannya pada Mac atau Linux, gunakan peranti itu untuk membuat sandaran fail sebelum memformat semula.

Apa Format untuk Digunakan

Anda mempunyai beberapa pilihan. FAT32 adalah format yang paling biasa untuk cakera keras luaran. Ia sering digunakan secara lalai pada setiap cakera yang anda beli.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai beberapa batasan. FAT32 tidak dapat menyimpan fail yang berukuran lebih besar dari 4GB dan tidak terhad kepada ruang cakera 8 TB. Batasan kedua sering tidak bermakna kerana kebanyakan cakera keras luaran tidak mencapai ukuran itu. Namun, jika anda menggunakan fail besar, anda mungkin ingin mempertimbangkan format yang lain.

NTFS adalah format lalai untuk cakera keras dalaman pada Windows. Ia tidak mempunyai batasan realistik pada ukuran fail dan cakera. Namun, perhatikan bahawa NTFS adalah khusus Windows, dan peranti macOS dan Linux tidak akan menulis pada pemacu berformat seperti itu. Mereka biasanya akan mempunyai izin baca sahaja dari drive, yang selalunya tidak mencukupi untuk cakera keras luaran.

Sekiranya anda mahu pemacu anda sepadan dengan sistem operasi lain dan mengekalkan saiz fail NTFS yang meningkat, exFAT adalah sistem pemformatan anda. Sebilangan besar peranti yang lebih baru akan serasi dengan exFAT, tetapi beberapa yang lebih tua mungkin tidak.

Secara amnya, bagi pengguna rata-rata FAT32 adalah pilihan terbaik kerana anda jarang mempunyai fail yang lebih besar daripada hadnya. Sekiranya anda menggunakan banyak peranti Windows untuk memindahkan fail yang sangat besar, maka NTFS adalah pilihan yang lebih baik. Dan jika anda mahukan keserasian silang (hingga tahap), pilih exFAT.

Periksa Pilihan Kuasa

Sekiranya anda menggunakan komputer riba atau peranti mudah alih yang lain, anda boleh melumpuhkan tetapan penggantian USB terpilih. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka Panel Kawalan anda.

 2. Pilih Pilihan Kuasa.

 3. Klik "Tetapan Kuasa Tambahan."

 4. Dalam rancangan daya semasa anda, pilih "Ubah tetapan rancangan."

 5. Di menu, klik "Ubah tetapan daya lanjutan."

 6. Cari pilihan tetapan USB, kemudian tetapan penangguhan selektif USB.

 7. Pastikan tetapan dilumpuhkan.

Pilihan ini juga tersedia di PC desktop anda, tetapi tidak mungkin menjadi pelakunya kerana PC anda akan memiliki banyak kekuatan untuknya. Namun, ini adalah pilihan yang baik sebelum beralih ke senario terburuk.

Pengurusan Cakera Tidak Mengakui Pemacu

Sekiranya cakera keras tidak muncul di Pengurusan Cakera, kemungkinan casing telah tersambung ke pemacu di dalamnya.

Anda boleh mengeluarkan cakera keras yang sebenarnya dari casingnya dan menggunakannya seperti itu untuk memeriksa sebarang masalah. Anda boleh membeli dok SATA ke USB yang lain atau pasangkan cakera keras terus ke papan induk PC anda.

Sekiranya ini berjaya, masalahnya adalah dengan selongsong pemacu, dan anda boleh mendapatkan yang baru atau terus menggunakan cakera keras luaran sebagai yang dalaman.

Sekiranya ini tidak berfungsi, anda mungkin mempunyai cakera keras yang mati. Tidak banyak yang boleh anda lakukan mengenai perkara itu. Sekiranya di bawah jaminan, anda boleh menghubungi pengeluar untuk menggantinya (walaupun mengeluarkannya dari selongsong biasanya akan membatalkan jaminan).

Mendung dengan Kemungkinan Kehilangan Data

Sekiranya anda menggunakan banyak cakera keras luaran, mungkin sudah waktunya untuk beralih menggunakan cloud untuk menyimpan beberapa data yang anda bawa.

Yang diperlukan hanyalah beberapa klik untuk masuk ke salah satu daripada banyak perkhidmatan awan di internet. Menggunakan awan tidak akan menjadi penyelesaian yang lebih pantas, kerana kelajuan ADSL anda mungkin lebih perlahan daripada kelajuan baca / tulis HDD anda, tetapi lebih selamat. Hard drive dapat merosot dari masa ke masa, dan kehilangan data sering tidak dapat dielakkan.

Menyimpan data anda dalam talian tidak sepenuhnya selamat, tetapi selagi anda menggunakan kata laluan yang selamat (dan ingat) anda tidak perlu risau.

Perkhidmatan seperti Google Drive dan Dropbox sangat berharga apabila anda ingin menyimpan dan berkongsi fail yang diperlukan untuk projek kolaboratif. Pemacu keras luaran tidak sepadan dengan kebolehcapaiannya, jadi anda mesti memeriksanya.

Pemacu Keras Anda, Mudah Digunakan

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah dan arahan di atas, anda semestinya telah membetulkan cakera keras anda dan membuatnya muncul di PC anda. Pemacu keras luaran sangat penting dan mudah digunakan jika anda harus memindahkan sejumlah besar data antara pelbagai peranti, jadi anda mesti mempunyai cakera keras terbaik.

Antara penyelesaian berikut yang manakah sesuai untuk anda? Pemacu keras luaran apa yang menjadi kegemaran anda? Beritahu kami dalam komen di bawah ini, dan semoga hari yang hebat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found