Cara Keluar Roku Kembali ke TV Biasa

Perkara ini mungkin berlaku kepada anda pada satu ketika - sambungan internet anda tidak dapat dijumpai, episod terbaru rancangan kegemaran anda tidak dimuat naik, atau platform streaming kegemaran anda hanya berfungsi terlalu perlahan.

Cara Keluar Roku Kembali ke TV Biasa

Apabila perkara seperti itu berlaku, alat seperti tongkat streaming Roku dapat menjadi sangat tidak berguna. Tetapi, ini tidak bermakna anda tidak dapat menggunakan TV lagi. Selalu ada TV kabel, bagi mereka yang memilikinya. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana untuk mendapatkannya setelah terlalu lama bergantung pada Roku, berikut adalah beberapa trik yang boleh membantu.

Cara Mematikan Roku Stick Anda

Terdapat beberapa cara di mana anda boleh mematikan stik streaming Roku anda. Beberapa tersedia di seluruh barisan Roku dan yang lain memerlukan anda untuk menjadi pandai atau membeli beberapa aksesori kawalan baru. Inilah cara anda boleh memanipulasi tongkat Roku.

keluar roku

Matikan TV Anda

Sekiranya anda mematikan TV, tongkat Roku anda juga akan ditutup. Tetapi, jika anda menghidupkan TV anda semula dengan tongkat Roku terpasang, ia mungkin akan digunakan secara lalai ke pemain Roku. Tanggalkan tongkat Roku anda sebelum memulakan TV anda semula.

Tetapkan Penutupan Automatik pada Roku 4

Roku 4 mempunyai dua ciri tambahan yang tidak dapat dikongsi oleh peranti generasi lama. Anda boleh menetapkan pemain dimatikan secara automatik atau mematikannya secara manual.

roku

Untuk penutupan automatik ikuti langkah seterusnya:

  1. Munculkan skrin Utama di Roku.
  2. Gunakan alat kawalan jauh untuk menavigasi ke menu Tetapan.
  3. Pilih Sistem.
  4. Pergi ke Kuasa.
  5. Pilih pilihan Matikan automatik.

Ini akan mematikan pemain Roku anda jika ia tidak digunakan selama 30 minit.

Untuk penutupan manual atau atas permintaan, ikuti langkah berikut:

  1. Munculkan skrin Utama di Roku.
  2. Gunakan alat kawalan jauh untuk menavigasi ke menu Tetapan.
  3. Pilih Sistem.
  4. Pilih Kuasa.
  5. Pilih Matikan dari pilihan kuasa.

Tidak ada butang penutupan automatik pada alat kawalan jauh, dan juga tidak ada butang kuasa pada stik USB yang dapat menjadikannya lebih mudah.

Gunakan Alat Pintar Lain

Cara lain untuk mematikan peranti Roku supaya TV anda kembali ke kabel secara automatik, adalah dengan menggunakan jalur pintar atau jalur kuasa dengan butang kuasa terpasang. Aksesori ini dapat menjimatkan anda dari jalan ke TV anda untuk mencabut pemutar Roku anda. Ia sangat berguna jika anda mempunyai pemain Roku generasi lama tanpa fungsi mematikan yang dapat diakses di menu tetapan.

Tukar Sumber di TV Anda

Ini semestinya cukup jelas, walaupun ini adalah kali pertama anda menggunakan TV pintar. Sebelum TV pintar muncul, banyak TV biasa memberi anda pilihan untuk menukar sumber input A / V.

Oleh kerana itu, anda boleh menukar antara TV kabel, konsol PS, Xbox, aliran PC, DVR, dan sumber lain dengan cepat. Oleh itu, untuk kembali ke TV biasa, anda hanya boleh menggunakan alat kawalan jauh anda untuk menukar sumber dari pemain USB Roku anda kembali ke input kabel biasa anda.

Melumpuhkan Roku di TV Roku

Inilah sesuatu yang sangat menarik yang kadang-kadang anda boleh lakukan di TV tertentu. Sekiranya anda ingin mematikan Roku tetapi anda mempunyai TV pintar Roku, anda mungkin dapat mematikan ciri-cirinya sepenuhnya dan membiarkan TV beroperasi sebagai TV biasa tanpa OS.

Prosesnya mungkin berbeza dari satu model ke model yang lain, tetapi yang harus selalu berjalan adalah menetapkan semula kilang. Sekiranya anda dapat menemui proses tetapan semula kilang khusus TV anda, anda boleh menggunakannya untuk mengembalikannya ke tetapan lalai. Maksudnya ialah apabila anda menghidupkannya semula, semua maklumat Roku anda akan hilang.

Ini tentu sekali bermaksud bahawa anda perlu menyediakan akaun Roku anda semula. Sekiranya anda memilih untuk tidak menyambung ke internet, maka anda tidak dapat mengkonfigurasi Roku OS, dan oleh itu mempunyai TV biasa. Tetapi sekali lagi, ini mungkin tidak berfungsi sepanjang masa. TCL Roku TV menunjukkan kadar kejayaan yang lebih tinggi dengan kaedah ini berbanding jenama lain.

Adakah TV Berkala Lebih Layak Lagi?

Mari kita tidak mendahului diri kita sendiri. Walaupun benar bahawa banyak orang suka menonton rancangan TV dan rancangan realiti berskrip sepanjang hari, masih terdapat sebilangan besar penduduk yang menggunakan TV mereka lebih dari sekadar itu.

Contohnya, tonton sukan. Sekiranya anda peminat sukan sejati, TV pintar Roku atau stik streaming Roku tidak akan memberi anda pilihan saluran sukan nasional dan antarabangsa yang terbaik. Untuk itu, anda perlu beralih kembali ke TV kabel atau satelit. Adakah anda menggunakan TV biasa untuk perkara lain yang tidak dapat anda temui di Roku selain sukan dan berita? Sekiranya ada, beritahu kami apa yang anda rasa kekurangan dari senarai main saluran Roku di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found