Berapa kerapkah Excel menyimpan secara automatik?

Seperti kebanyakan orang, anda mungkin menggunakan Excel untuk tugas serius, seperti projek sekolah atau kerja. Jadi, fail yang anda jalankan sangat penting. Sekiranya ada yang tidak kena, seperti pemadaman elektrik, atau anda menutup dokumen secara tidak sengaja, tidak ada sebab untuk panik.

Berapa kerapkah Excel menyimpan secara automatik?

Office 365 mempunyai pilihan AutoSave, yang menyimpan fail Excel, Word, dan PowerPoint anda setiap beberapa saat. Office 2016 dan versi yang lebih lama dari suite mempunyai pilihan AutoRecover, yang membolehkan anda memulihkan fail yang tidak disimpan dengan betul.

Baca terus dan ketahui lebih lanjut mengenai ciri Excel AutoSave dan AutoRecover.

Simpan Auto Excel

Sekiranya anda melanggan Office 365, fail Office anda akan disimpan secara automatik dengan pilihan AutoSave. Pilihan ini dihidupkan secara lalai, dan anda dapat melihatnya di sudut kiri atas tetingkap Excel anda. AutoSave akan menyimpan fail terus ke akaun Microsoft Cloud OneDrive anda, atau SharePoint Online.

Anda boleh mematikan pilihan ini dengan menggerakkan gelangsar. Sekiranya ikon AutoSave berwarna kelabu, kemungkinan besar fail anda disimpan ke lokasi selain awan (mis. Folder tempatan di komputer atau pelayan anda).

Secara amnya, anda mahukan pilihan AutoSave diaktifkan setiap masa kerana anda tidak pernah tahu bila anda memerlukannya. Anda tidak dapat merancang situasi seperti kekurangan kuasa, atau menutup Excel secara tidak sengaja.

Sekiranya anda tertanya-tanya berapa kerap Excel AutoSave, masa lalai adalah setiap sepuluh minit. Anda boleh mengubah tetapan ini, walaupun prosesnya akan dijelaskan setelah bahagian AutoRecover kerana jalan untuk Office 365 dan versi yang lebih lama sama.

Masalah Simpan Auto

Walaupun ciri AutoSave sangat berguna setiap masa, namun ada masalah yang diadukan oleh beberapa pengguna. Masalahnya timbul semasa anda cuba menyimpan fail menggunakan Save As dan mengaktifkan pilihan AutoSave.

Perubahan yang anda buat sebelum menggunakan perintah Save As akan mengemas kini fail asal, walaupun anda tidak menginginkannya. Sekiranya anda menggunakan ciri Save As dan menamakan fail baru yang berbeza daripada yang asal, ia boleh menyebabkan masalah dan kekeliruan.

Orang ramai mengadu perkara ini dan Microsoft mendengarnya. Dalam program Office 365, termasuk Excel, Microsoft memperkenalkan fitur Save a Copy yang baru. Ciri ini membantu anda mengelakkan kesilapan dengan AutoSave. Sekarang fail dapat disimpan persis seperti yang anda inginkan, tanpa membuat perubahan pada yang asli.

Pemulihan Auto Excel

AutoSave bukan perkara dalam ansuran Office sebelumnya. Excel 2016 dan versi sebelumnya mempunyai pilihan AutoRecover. Fitur ini juga berfungsi sebagai perlindungan terhadap keadaan yang tidak terduga yang dapat menghapus file Anda.

Sebagai contoh, apabila Excel terhenti kerana kekurangan kuasa, pada saat anda membukanya, anda akan melihat tetingkap Pemulihan Dokumen. Anda kemudian boleh memilih untuk memulihkan fail atau membuangnya. Anda akan melihat tarikh dan masa fail yang tepat, jadi anda dapat menentukan failnya dengan tepat.

Sekiranya anda kehilangan banyak fail, semuanya akan dipaparkan. Anda juga boleh mengklik salah satu daripadanya dan melihatnya sebelum memutuskan untuk menyimpannya atau tidak. Nasihat, pastikan masa pemulihan pada waktu lalai sepuluh minit atau menjadikannya lebih pendek.

Cara Mengubah Pemasa AutoSave dan AutoRecover

Masalah boleh timbul pada bila-bila masa. Sekiranya anda menggunakan projek penting, lebih baik merancang cadangan fail. Anda tidak mahu kehilangan data anda, sebab itulah timer Excel AutoSave atau AutoRecover harus ditetapkan ke minimum.

Inilah cara anda boleh menukar pemasa AutoSave dan AutoRecover (jalan yang sama adalah sama untuk versi Excel mana pun):

  1. Buka Excel di komputer anda.
  2. Klik pada menu Fail di sudut kiri atas skrin.

    pilihan cemerlang

  3. Pilih Pilihan dari menu lungsur.
  4. Klik pada tab Simpan di sebelah kiri.

    cemerlang jimat

  5. Anda boleh memilih format fail dan mengaktifkan atau mematikan pilihan AutoSave / AutoRecover di sini. Pastikan kotak centang di sebelah AutoSave / AutoRecover ditandai, dan juga yang di bawah ini - "Simpan versi terakhir yang disimpan secara automatik jika saya tutup tanpa menyimpan."
  6. Nyatakan seberapa kerap AutoSave atau AutoRecover menyimpan maklumat (masukkan nombor dari 1 hingga 120, waktu diukur dalam beberapa minit).

Jangan Kehilangan Data

Kehilangan fail Excel yang anda kerjakan selama berjam-jam adalah mimpi buruk. Ia berlaku kepada semua orang, sekurang-kurangnya sekali. Anda tidak perlu risau lagi, aktifkan AutoSave dan AutoRecover, dan anda akan selamat.

Pemasa AutoRecover dapat ditetapkan hanya 1 minit, perhatikan bahawa ini mungkin mempengaruhi prestasi Excel anda. Walaupun begitu, anda mungkin tidak akan menyedari perbezaannya. Ciri ini terlalu bermanfaat untuk diabaikan.

Bagaimana pemasa anda untuk AutoRecover dan AutoSave ditetapkan? Adakah anda memerlukan ciri ini? Beritahu kami di bahagian komen, kami gembira dapat mendengar daripada anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found