Cara Menambah Lajur di Excel

Excel adalah salah satu alat terbaik untuk analisis data dan penyimpanan data. Anda boleh membuat berjuta-juta lajur dan baris dan mengautomasikan semua jenis aktiviti. Sebagai contoh, Excel sangat sesuai untuk mengikuti jadual kerja pekerja atau gred pelajar. Satu lajur boleh mewakili nama belakang seseorang atau beberapa kategori lain.

Cara Menambah Lajur di Excel

Jadi, apa yang berlaku apabila anda perlu menambahkan kategori lain ke jadual Excel yang sudah siap?

Nasib baik, menambah lajur baru di Excel adalah proses yang cepat dan mudah. Terdapat pelbagai cara untuk menambahkan lajur, dan kami akan membimbing anda melalui kedua-duanya.

Cara Menambah Lajur di Excel pada PC

Bayangkan anda merasa puas dengan anda kerana menyelesaikan semua projek kemasukan data Excel anda untuk bekerja. Kemudian, bos anda memanggil dan memberitahu anda bahawa anda perlu menambahkan lebih banyak data ke hamparan.

Anda perlu menambahkan sekurang-kurangnya lajur lain ke helaian yang ada. Lebih banyak kerja, tapi mujur tidak akan lama. Sekiranya anda menggunakan Excel pada PC Microsoft atau Mac anda, langkah-langkah untuk menambahkan lajur lain ke Excel adalah sama.

Kaedah 1

Pertama, mari kita bincangkan kaedah terpantas dan paling pantas untuk menambahkan lajur di Excel. Begini cara kerjanya:

 1. Pilih keseluruhan lajur dengan mengklik huruf lajur di bahagian atas. Sebagai alternatif, tekan Ctrl + bar ruang.

 2. Kemudian, klik kanan di mana sahaja pada lajur. Apabila menu muncul, klik pilihan "Masukkan".

Lajur baru akan muncul secara automatik di sebelah kiri lajur yang telah anda pilih. Perlu diingat bahawa lajur baru selalu disisipkan di sebelah kiri, dan tidak ada pilihan untuk mengubahnya.

Sekiranya anda ingin menambahkan beberapa lajur secara serentak, pilih sebilangan lajur yang anda perlukan dan ulangi prosesnya.

Jangan risau kehilangan jumlah lajur. Semasa anda memilih lajur, kotak kecil akan muncul di bawah kursor dan menunjukkan jumlah yang tepat.

Kaedah 2

Mungkin ini adalah jalan yang kurang dilalui ketika menambahkan lajur baru di Excel, tetapi ini adalah pilihan yang kadang-kadang berguna. Inilah cara lain untuk menambahkan lajur di excel.

 1. Pilih lajur mana pun, atau hanya sel, di sebelahnya anda ingin menambahkan baris baru.

 2. Pergi ke tab "Rumah" dan kemudian ke pita "Sel".

 3. Klik "Sisipkan", dan dari menu lungsur turun, pilih "Masukkan Tiang Lembaran."

Lajur lain akan segera ditambahkan di sebelah kiri lajur atau sel yang telah anda pilih.

Cara Menambah Lajur di Excel pada Telefon Android

Hari ini menggunakan Excel pada telefon pintar tidak pernah semudah ini. Sekiranya anda pengguna Android, anda dapat mengedit spreadsheet Excel dengan beberapa ketukan jari.

Menambah lajur baru di aplikasi Android Excel agak mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan Excel pada telefon Android anda dan mulakan buku kerja kerja baru atau buka yang sudah ada.

 2. Untuk menambahkan lajur, ketuk huruf di bahagian atas salah satu lajur. Secara automatik akan memilih keseluruhan lajur.

 3. Bar menu akan muncul di bahagian atas. Ketik "Masukkan."

Lajur kosong yang baru akan muncul serta-merta, dan anda boleh terus memasukkan data yang diperlukan.

Cara Menambah Lajur di Excel pada iPhone

Semua aplikasi mudah alih Office, termasuk Excel, sama ada anda menggunakannya di telefon Android atau iPhone.

Microsoft telah melakukan tugas yang sangat baik menjaga semua fungsi Excel dan aplikasi lain intuitif, tanpa mengira peranti yang anda gunakan. Jadi, untuk mengulangi, ini adalah bagaimana anda menambah lajur di Excel jika anda pengguna iPhone:

 1. Buka aplikasi Excel pada iPhone anda dan pilih buku kerja.

 2. Pilih lajur dengan mengetuk huruf lajur.

 3. Apabila menu pop timbul muncul, ketuk "Masukkan."

Namun, ada cara lain untuk mencapai matlamat yang sama. Anda juga boleh mencuba ini:

 1. Pilih keseluruhan lajur.

 2. Ketuk anak panah ke atas di sudut kanan bawah skrin.

 3. Ketuk pilihan "Masukkan & Padam".

 4. Akhirnya, ketik "Masukkan Lajur."

Terlepas dari pilihan mana yang anda pilih untuk digunakan; lajur lain akan muncul di sebelah kiri lajur yang dipilih dengan serta-merta.

Cara Menambah Lajur di Excel pada iPad

Kadang kala, menggunakan iPad untuk menguruskan spreadsheet Excel lebih senang semasa anda dalam perjalanan. Skrin lebih besar dan membolehkan pengguna mentafsirkan data dengan lebih berkesan.

Sekiranya anda pernah menggunakan Excel pada iPhone sebelumnya, anda pasti gembira mengetahui bahawa aplikasinya berfungsi sama pada iPad. Terdapat dua cara untuk menambahkan lajur baru di Excel pada iPad.

Pilihan pertama ialah:

 1. Ketik huruf satu lajur dan pilih.
 2. Kemudian, ketuk pilihan "Masukkan" dari bar menu yang telah muncul.

Kaedah lain adalah dengan mengetuk pilih lajur dan kemudian:

 1. Ketuk anak panah ke atas kecil di sudut kanan bawah skrin.
 2. Pilih pilihan "Masukkan & Padam" diikuti dengan "Masukkan Lajur."

Catatan: Semasa menggunakan aplikasi mudah alih Excel di mana-mana peranti, anda juga dapat menambahkan beberapa lajur secara serentak. Sebagai contoh, jika anda memilih tiga lajur sekaligus dan mengetuk "Masukkan Lajur", Excel akan membuat tiga lajur baru.

Menguasai Asas Excel

Seorang guru Excel yang berpengalaman mungkin tidak akan berfikir dua kali ketika menambahkan lajur baru atau baris baru di Excel, tetapi menavigasi di dalamnya boleh menjadi lebih daripada satu cabaran bagi pemula Excel.

Sangat mudah untuk melupakan semua baris dan lajur, jadi menetapkan asas-asas ini akan sangat baik untuk menjadikan format hamparan anda diformat dengan tepat. Menambah baris baru, memformat sel, menghapus, dan menyembunyikan item adalah asas untuk menjadi mahir dalam Excel.

Apakah kemahiran Excel anda? Adakah anda pengguna pro atau hanya mempelajari tali? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found