Cara Membatalkan Pesanan Etsy sebagai Pembeli atau Penjual

Sebagai salah satu laman web e-dagang terbesar, Etsy mempunyai hampir setiap kraftangan yang dapat dicari. Walau bagaimanapun, pemilihan yang besar selalunya boleh menyebabkan keputusan membeli-belah yang salah. Sama ada jenama baru anda ke platform atau telah melakukan pembelian di sana selama beberapa waktu, anda tiba-tiba mungkin ingin membatalkan pesanan yang baru dibuat. Sekiranya demikian, anda telah sampai di tempat yang betul.

Cara Membatalkan Pesanan Etsy sebagai Pembeli atau Penjual

Artikel ini akan menjelaskan semua yang perlu diketahui mengenai pembatalan pesanan di Etsy. Terus membaca untuk mengetahui cara membatalkan pesanan dengan atau tanpa akaun pembeli. Sekiranya anda seorang penjual, kami juga mempunyai beberapa nasihat berguna untuk anda.

Bagaimana Membatalkan Pesanan sebagai Pembeli di Etsy Dengan Akaun?

Penjual berhak untuk menerima atau tidak untuk menerima permintaan pembatalan di Etsy. Ini bermaksud bahawa jika anda telah membeli item dan memutuskan bahawa anda tidak menyukainya, anda perlu menghubungi penjual secara langsung dan meminta pembatalan pesanan.

Sebelum anda meneruskan, penting untuk memastikan bahawa transaksi anda telah dilakukan mengikut polisi pembatalan Etsy. Sekiranya anda belum membayar atau menerima pesanan anda dan penjual bersetuju untuk membatalkan atas permintaan anda, prosesnya akan selesai secara automatik.

Anda juga boleh meminta pembatalan pesanan sebelum atau selepas penghantaran. Kemungkinannya penjual akan bersetuju untuk membatalkan pesanan anda sekiranya mereka belum menghantar barang tersebut. Sebaliknya, jika barang sudah dihantar, anda boleh meminta pengembalian dana dan mengirim kembali barang tersebut.

Berikut adalah langkah-langkah untuk membantu anda memulakan proses pembatalan:

Batalkan Pesanan Sebelum Penghantaran

Sekiranya kurang dari dua hari berlalu setelah anda membuat pesanan, barang tersebut mungkin belum dihantar. Inilah cara untuk meminta pembatalan pesanan dalam kes ini:

 1. Log masuk ke akaun anda di www.etsy.com.

 2. Navigasikan ke bahagian "Akaun Anda" dari kanan atas halaman Utama.

 3. Buka bahagian "Pembelian dan Ulasan" dari menu lungsur turun.

 4. Cari pesanan yang ingin anda batalkan.
 5. Di sebelah kanan pesanan, anda akan melihat status pesanan "Tidak dihantar". Terdapat pautan di bawahnya yang berbunyi "Permintaan Pembatalan." Klik padanya.
 6. Anda akan melihat mesej yang dihasilkan secara automatik untuk penjual. Edit mesej untuk menambahkan lebih banyak maklumat mengenai tawaran tersebut. Anda boleh berkongsi alasan pembatalan atau apa sahaja yang anda percaya penjual harus mengetahui mengenai tawaran tersebut. Anda juga boleh menulis semula mesej jika anda mahu.
 7. Klik "Kirim" dan tunggu penjual membalas.

Batalkan Pesanan Selepas Penghantaran

Sekiranya lebih dari dua hari berlalu setelah anda membuat pesanan, kemungkinan sudah dihantar.

Berikut adalah langkah-langkah untuk membatalkan pesanan Etsy anda semasa penghantaran.

 1. Lawati www.etsy.com.
 2. Klik "Log masuk" di bahagian kanan atas skrin.
 3. Klik pada ikon akaun anda dari sebelah kanan atas. Ini adalah ikon dengan "Anda" di bawahnya.
 4. Navigasikan ke bahagian "Pembelian dan Ulasan" di menu dropdown.
 5. Cari pesanan yang ingin anda batalkan dan pilih "Hubungi Kedai." Anda akan melihat draf mesej kosong muncul.
 6. Beritahu penjual bahawa anda ingin membatalkan pesanan anda dengan menghantar mesej kepada mereka. Ketik mesej dan klik "Kirim" untuk meneruskan.

Penjual akan menerima permintaan pembatalan anda dan memutuskan apakah akan meneruskan permintaan pembatalan tersebut.

Cara Membatalkan Pesanan sebagai Pembeli di Etsy Tanpa Akaun

Pengguna yang membuat pesanan di Etsy tanpa akaun boleh membatalkan pesanan mereka selagi ia dilakukan mengikut polisi pembatalan syarikat.

Bagi pembeli yang tidak mempunyai akaun, menghubungi perkhidmatan transaksi Etsy adalah satu-satunya cara untuk membatalkan pesanan anda.

Ikuti langkah di bawah untuk membatalkan pesanan tanpa akaun Etsy:

 1. Buka e-mel pengesahan untuk pesanan Etsy yang dimaksudkan. E-mel itu berasal dari alamat ini: [dilindungi e-mel].
 2. Balas e-mel itu dan katakan bahawa anda ingin membatalkan pesanan anda. Sebutkan bahawa e-mel adalah untuk penjual.

Cara Membatalkan Pesanan sebagai Penjual di Etsy

Sebelum anda membatalkan pesanan sebagai penjual di Etsy, pastikan ia memenuhi syarat polisi pembatalan. Juga, jangan lupa untuk meminta bayaran balik untuk label penghantaran yang tidak digunakan untuk pesanan itu dan kumpulkan semua maklumat yang anda ada untuk rekod anda.

Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan transaksi, lebih baik anda menghantar mesej kepada pembeli di Etsy Messages terlebih dahulu, sebelum membatalkannya. Inilah caranya:

 1. Arahkan ke bagian "Pesanan dan Pengiriman" di Pengurus Toko Anda.
 2. Cari pesanan yang dimaksudkan.
 3. Klik pada butang mesej pada pesanan.
 4. Ketik mesej dan klik "Hantar."

tidak ada cara lain untuk menyelesaikan masalah ini, berikut cara membatalkan tawaran:

 1. Pergi ke www.etsy.com dan log masuk ke akaun anda.
 2. Navigasi ke Pengurus Kedai.
 3. Pilih "Pesanan dan Penghantaran."
 4. Pergi ke bahagian "Batalkan pesanan" dengan mengklik "Tindakan lainnya", lalu "Batal" di hamparan "Detail Pesanan". Selain itu, hanya pada desktop, anda boleh mengklik ikon tiga titik di sebelah pesanan dan memilih "Batal."
 5. Pilih sebab pembatalan. Anda juga akan melihat jumlah bayaran balik untuk pembeli.
 6. (Pilihan) Hantarkan mesej kepada pembeli dari kotak teks di bawah jumlah bayaran balik. Anda boleh memberi tahu mereka bahawa anda telah bersetuju dengan pembatalan pesanan atau menerangkan mengapa anda membatalkan pesanan dari awal.
 7. Pilih "Batalkan Pesanan."

Sebaik sahaja anda membatalkan pesanan, pembeli akan mendapat bayaran balik, dan pembatalan akan berlaku serta merta. Pembeli boleh memberikan ulasan dalam masa 48 jam selepas pembatalan.

Namun, jika pembeli telah membuat pesanan melalui kaedah pembayaran selain Etsy Payments, anda perlu mengembalikannya melalui kaedah tersebut.

Anda dapat melihat daftar pesanan yang dibatalkan di bawah "Pesanan dan Penghantaran", lalu "Selesai".

Soalan Lazim Tambahan

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya penjual tidak membatalkan pesanan?

Sekiranya penjual enggan membatalkan pesanan anda atau membantu anda dengan permintaan anda, anda boleh membuka kotak pesanan. Inilah caranya:

1. Pergi ke etsy.com dan arahkan ke bahagian "Akaun Anda". Sekiranya anda menggunakan aplikasi, log masuk dan ketuk "Anda."

2. Navigasi ke "Pembelian & Ulasan."

3. Pilih "Bantuan dengan pesanan" di sebelah pesanan yang dimaksud. Untuk pengguna aplikasi, cukup tekan pesanan dan pilih butang "Bantuan dengan pesanan" di bawah pesanan itu.

4. Klik atau ketik "Masih memerlukan bantuan?"

5. Pilih "Ya, saya ingin membuka kes."

6. Pilih alasannya dan pilih "Seterusnya."

7. Berikan semua maklumat untuk kes itu dan pilih "Kirim" untuk menyelesaikannya.

Sekiranya anda membuat pesanan tanpa akaun dan ingin membuka kes, anda harus mendaftar dengan akaun terlebih dahulu, menghubungkannya ke pesanan, dan membuka casing.

Setelah anda membuka kes, penjual mesti menjawab permintaan anda dalam masa tiga hari. Sekiranya penjual tidak aktif atau enggan membatalkan pesanan, anda boleh memajukan kes itu dan meminta Etsy menjadi orang tengah. Inilah caranya:

1. Log masuk ke akaun anda di etsy.com.

2. Navigasi ke bahagian "Pembelian dan Ulasan".

3. Klik "Lihat casing" di sebelah pesanan yang dimaksud.

4. Pilih kes yang ingin anda naikkan.

5. Klik "Tingkatkan."

Etsy akan mengkaji kes itu dan membuat keputusan akhir. Mereka akan bekerjasama dengan anda dan penjual untuk memastikan mereka mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk membuat keputusan yang tepat. Anda boleh membantu mempercepat proses dengan memberikan seberapa banyak detail dalam permintaan log kes anda. Sebarang gambar, resit, atau penilaian pihak ketiga dialu-alukan.

Akhirnya, ingatlah untuk selalu membaca polisi pembatalan kedai sebelum membuat pesanan. Melakukannya akan membantu mengelakkan pembukaan dan penyelesaian kes yang tidak perlu, akhirnya menjimatkan masa dan kekecewaan anda dan penjual.

Adakah pembatalan sebagai penjual merosakkan kemampuan anda untuk menjual di Etsy?

Banyak penjual bimbang tentang terlalu banyak pembatalan yang mempengaruhi kedudukan mereka dalam carian. Masih belum ada pernyataan rasmi dari Etsy yang mengatakan bahawa terlalu banyak pembatalan boleh mempengaruhi peringkat carian kedai secara negatif. Namun, apa yang boleh merosakkan pendirian anda adalah gabungan ulasan dan pembatalan buruk.

Sebilangan penjual sangat tegas mengenai polisi pembatalan mereka dan sering menghantar barang yang sebelumnya ingin dibatalkan oleh pembeli. Situasi seperti itu boleh menyebabkan tinjauan negatif dan pembukaan kes dengan hasil negatif, yang boleh menjejaskan penilaian kedai.

Walaupun tidak ada kebijakan Etsy rasmi yang menyatakan bahawa pembatalan berlaku terhadap anda, syarikat sentiasa dapat membuat keputusan yang mempengaruhi aliran pendapatan kedai. Itulah sebabnya adalah bijak untuk mempelbagaikan tempat penjualan anda dan tidak terlalu bergantung pada satu tempat.

Pembatalan Pesanan Etsy Dipermudahkan

Membatalkan pesanan tidak pernah menjadi pengalaman yang menyenangkan, tanpa mengira kedai. Walaupun beberapa syarikat gergasi e-dagang menawarkan pembatalan pesanan automatik, Etsy menjadikan prosesnya sedikit lebih rumit. Namun, selagi anda dilengkapi dengan kesabaran dan mempunyai alasan yang sah untuk membatalkan pesanan anda, seharusnya tidak ada masalah.

Semoga artikel ini dapat membantu anda mengetahui semua perkara yang perlu diketahui mengenai membatalkan pesanan di Etsy. Ingatlah untuk selalu menghantar teks kepada penjual anda sebelum melibatkan Etsy. Dan jika anda seorang penjual, pastikan anda menghubungi pembeli terlebih dahulu.

Mengapa anda biasanya terpaksa membatalkan pesanan di Etsy? Adakah anda menghadapi masalah semasa proses tersebut? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found