Cara Memperbaiki Kesalahan ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Windows

Terdapat beberapa perkara yang lebih mengecewakan daripada ingin melihat skor bola sepak atau tinjauan filem terkini dan melihat ERR_NAME_NOT_RESOLVED di penyemak imbas anda. Kemungkinannya ialah anda menggunakan Chrome jika anda melihat kata-kata itu. Edge dan Firefox mengatakan perkara yang berbeza. Terlepas dari sintaksnya, kekecewaan itu sama.

Cara Memperbaiki Kesalahan ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Windows

Kesalahan ERR_NAME_NOT_RESOLVED merujuk kepada kesalahan dalam penyediaan DNS komputer anda atau kesalahan ketik dalam cara anda mengeja URL. Yang terakhir ini mudah diatasi, tetapi yang pertama memerlukan sedikit lebih banyak pekerjaan. Namun, tidak banyak yang akan anda ketahui.

Seperti ralat rangkaian, langkah pertama adalah mudah. Periksa sambungan internet anda, periksa laman web lain, gunakan penyemak imbas lain, but semula komputer dan penghala anda, dan lakukan ujian semula. Sekiranya tidak menyelesaikan ralat, salah satu langkah ini akan berlaku.

Cara memperbaiki ralat ERR_NAME_NOT_RESOLVED pada Windows-2

Balikkan Tetapan DNS di Komputer Anda

 1. Buka Prompt Perintah sebagai pentadbir.

 2. Jenis ipconfig / flushdns dan memukul Masukkan.

 3. Jenis ipconfig / perbaharui dan memukul Masukkan.

 4. Jenis ipconfig / registerdns dan memukul Masukkan.

 5. Uji semula menggunakan penyemak imbas dan URL yang sama.

  kandungan tetapan krom

Proses ini akan melenyapkan cache DNS, memaksa Windows dan penyemak imbas anda memuat semula DNS dari awal. Kaedah ini mengatasi kebanyakan kesalahan ERR_NAME_NOT_RESOLVED, tetapi jika anda masih melihatnya, cubalah proses berikut.

Konfigurasikan Pelayan DNS anda secara manual

 1. Buka Panel kawalan dan arahkan ke Rangkaian dan Internet.

 2. Navigasi ke Pusat rangkaian dan Perkongsian dan pilih Tukar tetapan penyesuai di panel kiri.

 3. Klik kanan penyesuai rangkaian anda dan pilih Properties.

 4. Serlahkan Protokol Internet Versi 4 dan klik butang Properties di tetingkap.

 5. Pilih ‘Gunakan DNS berikut…’ dan tambahkan 8.8.8.8 dan 8.8.4.4 di ruang. Klik OK. Kedua pelayan ini adalah pelayan DNS Google dan sangat cepat dan tepat.

 6. Uji semula menggunakan penyemak imbas dan URL yang sama.

  google_chrome_secure

Tukar Tetapan DNS Penghala

Sekiranya anda menggunakan penghala, anda mungkin juga perlu mengubah tetapan pelayan DNS di sana. Beberapa syarikat kabel menentukan pelayan DNS yang digunakan dalam konfigurasi penghala, yang dapat mengatasi tetapan Windows anda. Sekiranya tidak ada yang berubah setelah melakukan pengubahsuaian ini, mungkin ada baiknya memeriksa penghala anda.

Pada akhirnya, salah satu langkah ini pasti dapat memperbaiki kesalahan ERR_NAME_NOT_RESOLVED. Untuk kebanyakan kes, membuang DNS melalui command prompt dan memaksa muat semula konfigurasi sudah cukup untuk memperbaiki ralat DNS. Sekiranya tidak, dua proses lain pasti akan berlaku.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found