Cara Menetapkan Pemboleh ubah Persekitaran di Windows 10

Windows 10 menyokong sebilangan ciri warisan dari versi lama sistem operasi. Salah satu ciri warisan tersebut ialah pemboleh ubah persekitaran.

Cara Menetapkan Pemboleh ubah Persekitaran di Windows 10

Pemboleh ubah persekitaran menawarkan cara yang berguna untuk mengawal cara Windows beroperasi dengan jejak kaki yang sangat kecil dari segi penggunaan memori.

Sebagai contoh, satu pemboleh ubah persekitaran yang biasa disebut PATH, yang merupakan rentetan teks teratur yang mengandungi senarai direktori yang harus dilihat oleh Windows ketika fail yang dapat dilaksanakan dipanggil.

Pemboleh ubah persekitaran PATH membolehkan pengguna melancarkan program dengan cepat tanpa perlu mengetahui di mana program tersebut tinggal di cakera keras.

Menetapkan pemboleh ubah persekitaran sangat berguna dan, untungnya, sangat mudah. Dalam artikel ini, kita akan membahas cara mencari dan menetapkan pemboleh ubah persekitaran anda di Windows 10.

Bagaimana Saya Menetapkan Pemboleh ubah Persekitaran di Windows 10?

Setelah log masuk ke Windows, klik kanan butang Windows di sudut kiri bawah skrin anda. Ini akan membuka Menu Tugas Pengguna Kuasa.

Bergantung pada tetapan anda, proses ini mungkin membuka Mulakan menu sebaliknya. Sekiranya membuka menu Mula, ketik “Windows-x pada papan kekunci anda untuk membuka Menu Tugas Pengguna Kuasa.

set-environment-variables-in-windows10

Klik Sistem dari Menu Tugas Pengguna Kuasa yang dipaparkan di skrin.

set-environment-variables-in-windows10

Di bawah Sistem menu, anda perlu mengklik Tetapan sistem maju.

Sekiranya anda tidak dapat menemui Tetapan Sistem Lanjutan di sana, ketik "tetapan sistem lanjutan" ke dalam kotak carian dan tekan kembali untuk membesarkannya.

set-environment-variables-in-windows10

Setelah Tetapan Sistem Lanjutan dibuka, klik pada Mahir tab, kemudian cari di sebelah kanan bawah untuk Pemboleh ubah Persekitaran.

set-environment-variables-in-windows10

Seterusnya, untuk membuat pemboleh ubah persekitaran baru, klik Baru.

Kotak dialog akan muncul, membolehkan anda memasukkan nama pemboleh ubah baru dan menetapkan nilai awalnya:

  • Baru menambah pemboleh ubah persekitaran baru.
  • Edit membolehkan anda mengedit apa sahaja pemboleh ubah persekitaran yang telah anda pilih.
  • Padam membolehkan anda memadam pemboleh ubah persekitaran yang dipilih.

Simpan sebarang perubahan yang anda buat dengan mengklik OKEY.

Cara Mencari Pemboleh ubah PATH

Di bawah Pemboleh ubah Persekitaran tetingkap, pilih atau sorot PATH pemboleh ubah dalam Pemboleh ubah Sistem bahagian yang ditunjukkan di tingkap.

set-environment-variables-in-windows10

Setelah mengetengahkan pemboleh ubah PATH dari Pemboleh ubah Sistem, klik Edit butang.

Anda boleh menambah atau mengubah garis jalan dengan direktori yang anda mahukan komputer anda mencari fail yang boleh dilaksanakan. Anda akan mendapati bahawa setiap direktori yang berbeza dipisahkan dengan titik koma, misalnya:

C: Fail Program; C: Winnt; C: WinntSystem32

Terdapat pemboleh ubah persekitaran lain di Pemboleh ubah Sistem bahagian yang boleh anda periksa dengan mengklik Edit.

Begitu juga, terdapat pemboleh ubah persekitaran yang berbeza, seperti PATH, PROFIL RUMAH dan PENGGUNA, DATA RUMAH dan APP, JANGKA MASA, PS1, MAIL, TEMP, dan sebagainya. Pemboleh ubah persekitaran Windows ini sangat berguna dan dapat digunakan dalam skrip dan juga pada baris perintah.

Bercakap tentang baris arahan, anda boleh menguji perubahan anda dengan membuka tetingkap PowerShell baru dan memasukkan yang berikut:

$ env: PATH

Soalan Lazim

Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai Pemboleh ubah Persekitaran untuk anda:

Bagaimana Saya Mencari Pembolehubah Persekitaran di Windows 10?

Untuk mencari pemboleh ubah persekitaran di Windows 10, anda dapat mengikuti langkah-langkah yang dijelaskan di atas untuk mengetahui maklumat pemboleh ubah persekitaran yang tersimpan di dalam tetapan lanjutan sistem.

Sebagai alternatif, jika anda hanya perlu melihat apa pembolehubah tetapi tidak perlu mengubahnya, anda hanya boleh membuka antara muka baris perintah dengan menekan Ctrl-Esc dan mengetik "cmd" di kotak perintah, kemudian ketik "set" di tetingkap arahan. Ini mencetak semua pemboleh ubah persekitaran yang ditetapkan pada sistem anda.

Mengapa saya tidak dapat mengedit Pembolehubah Persekitaran?

Terdapat beberapa sebab bahawa anda mungkin tidak dapat menetapkan pemboleh ubah ini. Masalah pertama anda ialah anda tidak mempunyai hak Pentadbir. Untuk menetapkan atau mengedit fungsi ini, anda mesti menjadi Pentadbir sistem.

Sekiranya anda adalah Admin, namun fungsi edit berwarna abu-abu, cubalah mengakses Variabel Lingkungan dengan mengakses Panel Kawalan dari menu Mula. Klik ‘Tetapan Sistem Lanjutan’, kemudian klik ‘Pemboleh ubah Persekitaran’.

Pemikiran Akhir

Pemboleh ubah persekitaran Windows 10 menjadikannya sangat mudah untuk mengendalikan peranti Windows anda dan menjadikannya berjalan dengan lebih berkesan.

Untuk mencari dan menetapkan pemboleh ubah persekitaran di Windows 10, ikuti langkah-langkah mudah yang dinyatakan dalam artikel ini untuk memulakan.

Recent Posts