Perubahan Iklim: Angka menunjukkan Protokol Kyoto berjaya - atau adakah itu?

Dua kisah perubahan iklim positif berturut-turut pasti terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, bukan? Hanya beberapa hari selepas menulis mengenai teknologi yang menjanjikan yang menunjukkan CO2 dapat diubah menjadi hanya dua tahun, di sini saya melihat siaran akhbar yang sangat positif. Ia mengatakan bahawa Protokol Kyoto 1997 adalah kejayaan yang tidak dapat disangkal, dengan setiap satu dari 36 negara yang mendaftar mengurangkan purata pelepasan gas rumah kaca tahunan mereka dari 2008-2012 secara purata 5% berbanding tahap yang dilihat pada tahun 1990.

Perubahan Iklim: Angka menunjukkan Protokol Kyoto berjaya - atau adakah itu?

Jumlahnya baru saja masuk, dan walaupun secara keseluruhan pelepasan global meningkat, 36 negara yang menandatangani dan mengesahkan Kyoto "melampaui komitmen mereka" sebanyak 2,4 gigaton tan CO2 per tahun.

Lihat Perubahan Iklim yang berkaitan: Presiden Trump akan merundingkan semula perjanjian iklim COP21

Ini akan menjadi berita yang sangat baik, menunjukkan harapan nyata bahawa sasaran-sasaran bercita-cita tinggi yang ditetapkan di

Sidang kemuncak iklim COP21 Paris dapat dicapai melalui gabungan kehendak baik dan tekanan rakan sebaya antarabangsa. Tetapi jika anda melihat lebih dekat jumlahnya, kadar pematuhan 100% tidak begitu jelas seperti yang pertama kali muncul.

Peringatan, peringatan, peringatan

Pertama, seperti yang diakui oleh siaran akhbar, senarai penandatangan asal adalah 38 negara. Apa yang berlaku dengan dua yang lain? Nah, Kanada menarik diri dan AS tidak pernah mengesahkan perjanjian itu (Senat memilih Resolusi Byrd-Hagel pada 95-0, yang meratapi bahawa Protokol Kyoto "akan mengakibatkan bahaya serius bagi ekonomi Amerika Syarikat"). Tidak menghairankan, kedua-dua negara gagal mencapai tujuan mereka.

Kedua, sembilan negara benar-benar melampaui pelepasan karbon mereka, tetapi masih mematuhi "Mekanisme Fleksibel" yang disatukan dalam perjanjian. Dengan kata lain, mereka membeli hak untuk mengeluarkan lebih banyak CO2 dari negara-negara yang tidak menggunakan banyak. Untuk bersikap adil, negara-negara ini (Austria, Denmark, Iceland, Jepun, Liechtenstein, Luxembourg, Norway, Sepanyol dan Switzerland) hanya gagal mencapai tujuan mereka, dengan mencapai 1% lebih, tetapi masih perlu diperhatikan.kyoto_agaration_a_success

Perkara-perkara ini ditekankan oleh siaran akhbar itu sendiri, tetapi sebagai Saintis Baru nota, terdapat faktor pengurangan lain yang bermain di sini. Pertama, bekas negara Soviet telah melihat pelepasan karbon mereka menurun dengan ketara sebelum perjanjian itu ditandatangani. "Potongan harga itu, dan 38 gagal mencapai sasaran mereka," tulis mereka.

Kedua, tempoh 2008-2012 merangkumi kemelesetan ekonomi global terbesar sejak tahun 1930-an. Pembebasan karbon boleh dikatakan satu hingga dua gigaton lebih rendah sebagai akibat langsung dari ini.

Ketiga, dan mungkin yang paling merusak dari semua, ini tidak memperhitungkan "kebocoran karbon", yang merupakan pengeksportan pelepasan negara ke negara berkembang. Protokol ini juga tidak termasuk penerbangan dan penghantaran.

Masih layak bersorak?

Dengan mempertimbangkan semua ini, adakah laporan itu patut diraikan? Ya, saya rasa begitu. Walaupun dengan teknikal ini, negara-negara membuat komitmen, dan dapat mematuhinya. Pasti, ada nota kaki yang terlibat, dan sasarannya boleh dikatakan lemah sejak awal, tetapi ada sesuatu yang harus dikatakan mengenai tekanan rakan sebaya untuk memenuhi komitmen.george_bush_climate_change

Terdapat sebab untuk menjadi ceria di sini. "Selalunya ada keraguan tentang pentingnya undang-undang antarabangsa, dan banyak pengkritik mendakwa Protokol Kyoto gagal. Fakta bahawa negara-negara telah mematuhi sepenuhnya sangat penting, dan ini membantu meningkatkan harapan untuk mematuhi sepenuhnya Perjanjian Paris, "kata Profesor Michael Grubb, editor Dasar Iklim jurnal.

Cukup begitu. Alasan AS mundur dari Protokol Kyoto adalah sebahagiannya disebabkan oleh resolusi Byrd-Hagel yang telah disebutkan sebelumnya, tetapi juga disebabkan oleh kegusaran bahawa dengan hanya 37 negara lain yang mendaftar, tidak adil untuk AS terhad. Semasa perdebatan presiden sebelum pilihan raya 2000, George W Bush menyatakan bahawa dia memandang serius perubahan iklim, tetapi kemudian menambahkan "tetapi saya tidak akan membiarkan AS memikul beban untuk membersihkan udara dunia, seperti Kyoto perjanjian akan dilakukan. China dan India dikecualikan dari perjanjian itu. "

Tidak ada alasan seperti ini kali ini. Perjanjian Paris mengikat setiap 193 negara yang membentuk PBB untuk mengurangkan pelepasan. Itu termasuk semua orang dari pencemar besar China dan Amerika, sampai ke yang paling terkena dampak perubahan iklim buatan manusia: Kepulauan Marshall dan Tuvalu.

Kecuali jika bekas hos rancangan realiti TV tertentu mendapat kunci Rumah Putih. Hoo budak.

Imej: Beverly & Pack, Takver dan Itzafineday yang digunakan di bawah Creative Commons

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found