Cara Memperbaiki ralat ‘entry point not found’ di Windows

Sistem operasi Windows dan perisian yang berjalan di dalamnya telah jauh dari segi kebolehgunaan dan kebolehpercayaan, tetapi itu tidak menghalangnya daripada membuang sepana dalam kerja sesekali.

Cara Memperbaiki ralat ‘entry point not found’ pada Windows

Saya bekerja pada komputer pelanggan pada hari lain yang terus memaparkan ralat 'pintu masuk tidak dijumpai'. Rupa-rupanya ini adalah ralat yang sangat biasa, jadi saya fikir saya akan menulis catatan yang menunjukkan kepada anda cara memperbaiki ralat ‘entry point not found’ di Windows.

Tetapi pertama-tama, kita akan melihat sedikit latar belakang mengenai kesalahan "pintu masuk tidak dijumpai".

Titik masuk perisian

Titik masuk perisian adalah titik dalam program perisian yang mengendalikan proses dari sistem operasi hingga aplikasi yang dimaksudkan.

Sebagai contoh, jika anda menggunakan Windows 10 dan membuka penyemak imbas web anda, titik masuknya adalah apabila penyemak imbas dimuat sepenuhnya dan dalam skrin penuh, yang bermaksud semua sumber diarahkan pada penyemak imbas dan bukan pada Windows. Agar ini berlaku, Windows mesti berjaya menyerahkan aplikasi, penyemak imbas web dalam contoh ini.

Sekiranya titik masuk tidak dijumpai, ini bermaksud fail yang diperlukan untuk menyerahkan proses itu rosak, tidak dapat dibaca, atau hilang.

Sekiranya anda bernasib baik, sintaks mesej ralat itu sendiri akan memberitahu anda fail sebenar yang hilang. Yang perlu anda lakukan hanyalah mengganti fail tersebut atau memasang semula program yang dimaksudkan, dan anda akan menyelesaikan masalah jalan masuk.

Sebagai contoh, sintaks ralat mungkin berbunyi ‘FILENAME titik masuk prosedur tidak dapat ditempatkan di pustaka pautan dinamik msvcrt.dll’ semasa membuka program di Windows. Atau, sintaks mesej ralat mungkin seperti, ‘Titik masuk prosedur xmlTextReaderConstName tidak dapat ditempatkan di perpustakaan pautan dinamik libxml2.dll’.

Dalam kedua-dua contoh, aplikasi yang anda cuba buka tidak dapat mencari fail DLL: ‘msvcrt.dll’ pada contoh pertama dan ‘libxml2.dll’ di kedua.

Fail DLL ialah fail Perpustakaan Pautan Dinamik. Ini adalah sumber bersama yang boleh digunakan oleh program yang dipasang pada komputer Windows. Daripada memasang salinan di setiap folder program, Windows menggunakan pustaka bersama fail biasa untuk menjimatkan ruang dan menjadikan OS lebih cekap.

Sekiranya ada yang berlaku pada salah satu fail ini, setiap program yang memerlukannya berfungsi akan menimbulkan kesalahan. Nasib baik, masalah seperti ini agak mudah untuk diselesaikan.

Betulkan ralat ‘entry point not found’ di Windows

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi kesilapan ‘entry point not found’ di Windows. Anda boleh mencari dan memasang fail DLL secara manual.

Anda boleh memasang program yang merangkumi fail, atau program memanggil fail. Atau anda boleh melakukan Pemeriksaan Fail Sistem dan meminta Windows membetulkan kesalahannya.

Semua kaedah ini akan berfungsi dengan baik. Tidak ada penyelesaian 'terbaik', hanya penyelesaian yang paling anda selesa. Sekiranya anda tidak tahu program apa yang memasang fail, sebaiknya pasang semula program itu atau jalankan Pemeriksaan Fail Sistem.

Sebagai contoh, saya tahu bahawa msvcrt.dll adalah sebahagian daripada Pakej Redistributable Visual C ++ 2005 untuk (X86) kerana saya mempunyai pengalaman lebih dari dua puluh tahun bekerja dengan komputer Windows. Anda mungkin tidak mempunyai pengalaman yang sama, jadi penggunaan SFC mungkin berfungsi dengan baik.

Satu perkataan berhati-hati. Sekiranya anda Google 'kehilangan fail DLL' atau kata-kata yang berkaitan, anda akan menemui beratus laman web yang menawarkan muat turun percuma fail-fail ini. Jangan begitu. Ini idea yang tidak baik dan kemungkinan besar tidak akan baik untuk anda.

Walaupun ada di antara mereka yang sah, tidak semuanya akan berlaku, dan ada yang diketahui menyebarkan perisian hasad. Sekiranya anda menghargai keselamatan sistem anda, pasang semula program atau jalankan SFC sebagai gantinya.

Pemeriksaan Fail Sistem

Pemeriksaan Fail Sistem adalah utiliti Windows terbina dalam yang mengimbas pemasangan OS untuk fail yang hilang atau rosak.

Windows mengandungi pangkalan data fail apa yang harus ada di sana dan SFC membandingkan apa yang dijumpai dengan yang sepatutnya dijumpai. Sekiranya terdapat ketidakcocokan, utiliti akan mendapatkan salinan fail yang baru dan menggantikannya.

Ikuti langkah-langkah ini untuk menjalankan Pemeriksaan Fail Sistem pada mesin Windows anda:

  1. Buka tetingkap CMD sebagai pentadbir. (klik kanan butang permulaan Windows dan pilih Prompt Perintah (Pentadbiran) atau Windows PowerShell (Pentadbiran)).

  2. Ketik 'SFC / scannow' dan tekan Enter.

  3. Biarkan masa proses selesai.

Sekiranya imbasan menemui kesalahan atau kesalahan fail, ia akan menyelesaikan masalah secara automatik. Sekiranya imbasan tidak menemui apa-apa yang salah, ia akan memberitahu anda. Maka anda perlu mencuba salah satu langkah lain.

Pasang fail DLL secara manual

Sekiranya anda dapat mengenal pasti fail yang hilang atau rosak, anda sering dapat mencari salinan dalam program lain dan menyalinnya.

Ini boleh menjadi penyelesaian cepat dan kotor jika anda memerlukan program ini berjalan dengan tergesa-gesa. Gunakan Windows Explorer dan lakukan carian untuk fail yang dimaksud.

Pasang program yang merangkumi fail

Seperti yang saya katakan dalam contoh di atas, msvcrt.dll adalah sebahagian daripada Pakej Redistributable Visual C ++ 2005 untuk (X86). Oleh itu, untuk menggantikan fail tersebut, saya boleh memuat turun Pakej yang dapat diagihkan semula Visual C ++ 2005 secara langsung dari laman web Microsoft.

Sekiranya anda dapat mengenal pasti fail DLL yang dirujuk dalam sintaks mesej ralat, anda boleh melakukan perkara yang sama asalkan sumber fail itu boleh dipercayai. Boleh dipercayai, dalam konteks ini, bermaksud dari Microsoft atau sumber lain yang dipercayai.

Pasang semula program yang membuang ralat

Sekiranya satu program tertentu selalu menimbulkan ralat 'titik masuk tidak dijumpai', mungkin paling mudah untuk memasang semula program itu sepenuhnya. Kadang-kadang pemasangan baru adalah penyelesaian terbaik untuk kesilapan titik masuk dan kesilapan lain.

Selagi anda mempunyai fail pemasang atau cakera, pasang semula atau pilih Pembaikan dari menu pemasang untuk mengimbas dan mengganti fail yang rosak atau hilang. Sekiranya anda melapisi program, anda tidak akan kehilangan fungsi atau data apa pun.

Sekali lagi, tidak ada penyelesaian ‘terbaik’, hanya ada penyelesaian yang paling selesa bagi anda dan yang sesuai untuk anda.

Setelah anda memutuskan pembaikan mana yang terbaik untuk anda, anda akan dapat memperbaiki ralat titik masuk pada Windows dengan mudah, membolehkan anda kembali dan berjalan dengan kapasiti penuh dengan cepat.

Adakah anda pernah menemui mesej ralat ‘entry point not found’ di Windows sebelum ini? Sekiranya demikian, bagaimana anda mengatasi masalah tersebut? Apa hasil usaha penyelesaian masalah anda? Tolong beritahu kami mengenainya dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found