Cara Memperbesar Foto dan Menjaga Kualiti

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin perlu memperbesar foto. Mungkin anda memerlukan foto yang lebih besar untuk kalendar atau kemeja-T anda. Kadang-kadang anda mungkin memerlukan versi foto standard yang lebih besar untuk menganalisis butiran khusus yang tidak dapat dilihat pada resolusi lalai.

Cara Memperbesar Foto dan Menjaga Kualiti

Walau apa pun keadaannya, hampir semua aplikasi melihat gambar membolehkan anda mengubah ukuran foto. Namun, sama ada anda juga dapat mengekalkan kualiti gambar bergantung pada beberapa faktor. Algoritma pengubahan saiz sangat penting, dan biasanya berbeza dari satu aplikasi ke aplikasi yang lain.

Berikut adalah dua pilihan ukuran yang popular yang digunakan oleh jurugambar profesional, dan juga individu biasa setiap hari.

Bagaimana Pemetaan Pixel Berfungsi

Setiap foto terdiri dari ribuan piksel, bergantung pada resolusi. Apabila perubahan dibuat pada gambar, sama ada diperbesar atau menyusut, piksel pada dasarnya diubah saiznya. Bagaimana ini mempengaruhi kualiti gambar?

Apabila gambar diubah ukurannya menjadi gambar yang lebih kecil, piksel menjadi kurang terlihat kerana menjadi lebih kecil. Oleh itu, tidak ada penurunan kualiti visual.

Sekarang, memperbesar gambar juga bermaksud memperbesar piksel. Kehilangan kualiti menjadi sangat jelas setelah tahap zoom tertentu. Kesan ini secara amnya diterjemahkan menjadi foto yang kabur atau piksel.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa tidak ada cara untuk memperbesar foto tanpa kehilangan kualiti. Penyelesaiannya melibatkan mengimbangi semua piksel yang diperbesar agar sesuai dengan sifat piksel yang berdekatan.

Ini dikenali sebagai interpolasi fraktal dan inilah kaedah yang digunakan oleh banyak program penyuntingan gambar.

Adobe Photoshop dan Saiz Semula Sempurna

Perfect Resize adalah perisian mandiri yang dapat digunakan sebagai pemalam dalam Adobe Photoshop. Ini bukan penyelesaian termurah di pasaran, tetapi ia berfungsi berkualiti tinggi. Anda mungkin tidak akan mencari alternatif yang lebih baik jika anda perlu mengubah ukuran foto dengan kerap dan bukan hanya sebagai hobi.

Resize Sempurna menggunakan interpolasi fraktal untuk potensi maksimumnya, itulah sebabnya perisian ini menjadi pilihan utama bagi kebanyakan editor foto bebas dan juga pelbagai studio kelas atas.

Setelah perisian dipasang, anda boleh menambahkannya ke senarai pemalam Photoshop anda. Selepas itu, Resize Sempurna muncul sebagai pilihan di Photoshop. Anda boleh mengklik butang Fail di bar alat atas, tatal ke bawah ke Automate, dan kemudian anda dapat memilih Saiz Sempurna dari senarai.

Melakukan ini akan membuka gambar di aplikasi Perfect Resize. Di sebelah kiri, anda akan menemui menu pratetap, yang membolehkan anda memilih pilihan yang telah dikonfigurasi sebelumnya. Anda juga boleh memasukkan ukuran sendiri dari pilihan Ukuran Dokumen.

Setelah selesai menyesuaikan tetapan, anda boleh pergi ke Fail dan kemudian klik Terapkan untuk menyimpan perubahan. Selepas itu, anda boleh mengeksport fail ke lokasi yang anda mahukan. Resize yang Sempurna akan mengurus semua pengiraan dengan menggunakan interpolasi fraktal dan akan menjadikan anda foto yang diperbesar dengan sedikit kabur.

Gimp

Satu lagi perisian yang baik digunakan untuk mengubah ukuran foto adalah Gimp. Walaupun kualiti yang ditawarkannya tidak begitu sesuai dengan Perfect Resize, Gimp benar-benar percuma, agak mudah digunakan, dan juga tidak memerlukan Adobe Photoshop dipasang. Ini mungkin aplikasi mudah terbaik yang direka untuk mengubah saiz.

Untuk mengubah saiz foto, pertama anda perlu membukanya di Gimp. Kemudian pergi ke menu Gambar di bar alat atas dan pilih pilihan Skala Imej. Ini akan membuka menu dimensi asas. Ketik dimensi baru dan pilih juga algoritma Interpolasi pilihan yang terdapat di bahagian Kualiti.

Klik pada Skala untuk menerapkan perubahan. Perlu diingat bahawa kaedah utama yang digunakan dalam Gimp adalah Sinc (Lanczos3), yang tidak setara dengan apa yang dapat dilakukan oleh Perfect Resize. Setelah menskala gambar, anda boleh mengeksportnya ke web.

Kualitinya hampir sama dengan ukuran Adobe Photoshop standard. Ini kerana Photoshop menggunakan pengambilan sampel bicubic, yang bukan merupakan protokol pengubahan ukuran yang sangat maju dan pastinya tidak lebih unggul daripada interpolasi Sinc yang digunakan oleh Gimp. Dari sudut kewangan, jika semua yang anda perlukan adalah pengubahan ukuran gambar dan bukan penyuntingan lanjutan, Gimp adalah pilihan yang lebih baik daripada Adobe Photoshop.

Besarkan Imej pada Peranti Mudah Alih

Anda tidak selalu berada di dekat komputer anda, bolehkah anda mendapatkan gambaran kualiti murni yang lebih besar pada peranti mudah alih anda? Tentunya!

Kedua-dua pengguna Apple dan Android mempunyai banyak aplikasi pihak ketiga untuk melaksanakan tugas ini.

Pembesar Gambar AI

Dengan perkhidmatan percuma dan berbayar, AI Image pembesar tersedia di iOS dan Android. Dengan ulasan yang hebat dan kemampuan untuk mengasah gambar anda walaupun setelah diubah ukurannya, AI Image Enlarger tentunya mampu membuat foto yang sempurna untuk keperluan anda.

Saiz gambar

Aplikasi percuma lain dengan ulasan hebat ialah Ukuran Gambar. Anda boleh mendapatkannya di sini di iOS atau di sini di Android. Aplikasi ini menawarkan pembelian dalam aplikasi tetapi nampaknya mesra pengguna dan memberi anda banyak kebebasan untuk menukar ukuran.

Terdapat banyak aplikasi lain yang terdapat di kedua-dua kedai aplikasi. Sekiranya yang kami sebutkan tidak akan berfungsi untuk anda, sila lihat beberapa aplikasi pengeditan lain. Baca penerangan dan ulasan sebelum memuat turun tentu saja.

Pemikiran Akhir

Walaupun tidak ada cara untuk menjaga kualiti foto jika foto Anda tidak diambil dengan kamera yang baik, ada cara untuk menyelesaikannya. Walau bagaimanapun, jangan berharap mendapat hasil yang luar biasa jika anda tidak mahu mengeluarkan sejumlah wang untuk perisian yang bagus.

Anda juga tidak dapat melihat tahap kualiti yang sama seperti yang berjaya dicapai oleh beberapa watak popular dan pintar dalam filem dan rancangan TV. Walaupun itu mungkin berlaku di masa depan, tidak ada yang ada di pasaran saat ini yang maju.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found