Dayakan Akses Desktop Jauh di Windows 10 untuk Log masuk ke PC Anda Dari Mana Saja

Seperti pendahulunya, Windows 10 merangkumi fungsi desktop jauh terpasang melalui Remote Desktop Protocol Microsoft, yang membolehkan pengguna mengakses dan menggunakan PC Windows 10 yang lain, tidak kira sama ada mereka berada di seberang ruangan atau di seberang planet ini . Walaupun aplikasi Remote Desktop, yang memungkinkan Anda mengakses PC lain, tersedia di semua versi Windows, kemampuan untuk memungkinkan PC anda diakses dari jauh tidak terdapat di Windows 10 Home.

Malah di Windows 10 Pro, di mana ciri itu adalah tersedia, ia tidak diaktifkan secara lalai. Syukurlah, pengguna dapat mengaktifkan Desktop Jauh di Windows 10 Pro hanya dengan beberapa klik pantas. Inilah cara ia berfungsi.

Dayakan Akses Desktop Jauh di Windows 10 untuk Log masuk ke PC Anda Dari Mana Saja

Dayakan Sambungan Desktop Jauh di Windows 10

Untuk mengaktifkan sambungan Desktop Jauh pada PC Windows 10 anda, log masuk pertama dan menuju ke desktop. Dari sana, klik butang Mula di sudut kiri bawah skrin dan taip akses jauh untuk mencarinya. Hasil teratas mestilah tetapan Panel Kawalan bertajuk Benarkan akses jauh ke komputer anda.

windows 10 membenarkan akses jauh

Klik hasil carian ini dan Sifat Sistem tetingkap akan muncul dan menjatuhkan anda di Jauh tab. Sebagai alternatif, anda boleh melompat terus ke lokasi ini dengan mengklik Mula, mencari dan melancarkan Lari, dan menaip systempropertiesremote.exe ke dalam Buka bidang.

systempropertiesremote run

The Jauh tab dari Sifat Sistem tetingkap terbahagi kepada dua bahagian: Bantuan Jauh di bahagian atas dan Desktop Jauh di bahagian bawah. Untuk mengaktifkan fungsi Desktop Jauh, klik butang berlabel Benarkan sambungan jauh ke komputer ini daripada Desktop Jauh bahagian.

benarkan sambungan jauh ke komputer ini

Sekiranya PC anda dikonfigurasi untuk tidur saat tidak digunakan, anda akan menerima amaran pop-up, dengan menyatakan bahawa PC anda tidak akan dapat diakses melalui Desktop Jauh jika sedang tidur. Oleh itu, jika anda perlu kerap mengakses PC ini dari jarak jauh, pastikan anda menyesuaikan tetapan kuasa anda untuk mengelakkan PC daripada tidur. Ini bermaksud penggunaan tenaga yang sedikit lebih banyak, tetapi ini akan memastikan anda dapat log masuk dari jauh apabila diperlukan.

Apabila anda sudah bersedia, klik okey untuk menyimpan perubahan anda dan menutup tetingkap. Sekarang, apabila menggunakan aplikasi Desktop Jauh di PC lain, anda dapat masuk ke akaun pengguna dari jauh melalui nama atau alamat IP komputer jauh.

Keselamatan Desktop Jauh

Sekiranya anda mengikuti langkah di atas, anda akan dapat mengakses PC anda melalui akaun pengguna dan kata laluan utama anda. Sekiranya anda ingin mengaktifkan akaun pengguna lain untuk log masuk dari jauh, anda boleh kembali ke Sifat Sistem tetingkap dan klik Pilih Pengguna. Ini akan membolehkan anda menentukan akaun lain, atau kumpulan akaun, untuk akses jauh.

pengguna desktop jauh

Secara lalai, pilihan keselamatan Benarkan sambungan hanya dari komputer yang menjalankan Desktop Jauh dengan Pengesahan Tahap Rangkaian juga diaktifkan. Ini bermaksud bahawa anda perlu menaip nama pengguna dan kata laluan anda sebelum menyambung ke desktop jauh. Ini lebih baik untuk keselamatan, tetapi mungkin tidak sesuai dengan versi Windows atau Pelanggan Desktop Jauh yang lebih lama. Secara umum, biarkan pilihan ini diaktifkan kecuali anda menghadapi masalah untuk menyambung.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found