Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa di Mana-mana Penghala Netgear

Walaupun internet adalah perkara hebat, terdapat banyak ancaman yang tersembunyi di setiap sudut. Itu benar terutamanya apabila anak-anak sudah cukup dewasa untuk mula melayari Internet sendiri. Laman web berniat jahat, percubaan pancingan data, kandungan dewasa, dan ancaman lain boleh memanfaatkan kanak-kanak yang tidak curiga.

Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa di Mana-mana Penghala Netgear

Itulah sebabnya penting untuk menjaga keselamatan rangkaian rumah anda sendiri untuk melayari. Anda boleh melakukannya dengan memasang penghala rangkaian yang mempunyai kawalan ibu bapa yang baik. Salah satu yang terbaik dalam perniagaan ini ialah Netgear, dengan aplikasi jin NETGEAR yang dapat membantu menjaga keselamatan keluarga anda semasa dalam talian.

Memasang Aplikasi NETGEAR Genie

Penghala Netgear membolehkan anda menetapkan sekatan melayari untuk setiap peranti secara berasingan di rangkaian rumah anda. Untuk mula menyediakan kawalan ibu bapa pada peranti anak-anak anda, anda perlu memasang aplikasi jin NETGEAR terlebih dahulu. Untuk pengalaman yang lebih selesa, lebih baik menggunakan aplikasi desktop.

Sebelum meneruskan, pastikan anda menyambungkan komputer ke rangkaian rumah (pada penghala Netgear). Untuk memuat turun aplikasi, lawati www.netgear.com/lpc dan pilih versi Windows atau macOS. Setelah muat turun selesai, cukup pasang aplikasi dengan mengikuti langkah-langkah dalam wizard persediaan.

Sekarang anda telah memasang NETGEAR jin, inilah masanya untuk menyediakan kawalan ibu bapa untuk keseluruhan rangkaian anda.

Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa di Netgear Router

Menetapkan Penapisan untuk Keseluruhan Rangkaian

Langkah pertama untuk melindungi keluarga anda daripada ancaman dalam talian adalah dengan menyediakan Parental Controls. Ciri ini disediakan dengan sokongan OpenDNS, yang bertindak sebagai penyedia pihak ketiga dalam kes ini.

 1. Buka aplikasi jin NETGEAR di komputer anda.
 2. Klik butang “Parental Controls” pada menu di sebelah kiri.
 3. Menu persediaan "Parental Controls" akan terbuka, memberitahu Anda bahawa fitur ini dikuasakan oleh OpenDNS. Klik "Seterusnya" untuk meneruskan.
 4. Sekarang anda akan melihat pemberitahuan lain yang mengingatkan anda bahawa ciri ini tidak mudah dibuat. Untuk memastikan keselamatan dalam talian keluarga anda berada di tahap teratas, penting untuk memantau apa yang anak-anak anda lakukan di web. Klik "Seterusnya" untuk meneruskan.
 5. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun OpenDNS, pilih "Tidak, saya perlu membuat akaun OpenDNS percuma." Jika tidak, pilih "Ya, gunakan akaun OpenDNS saya yang ada." Klik "Seterusnya" untuk meneruskan.
 6. Untuk membuat akaun OpenDNS baru, pertama anda perlu membuat nama pengguna. Ketik nama pengguna yang ingin anda gunakan dan klik butang "Periksa ketersediaan" di sebelahnya. Ini akan mengesahkan jika nama pengguna tertentu itu ada. Jika tidak, anda mesti mencuba nama pengguna lain dan periksa lagi.
 7. Setelah membuat nama pengguna, masukkan kata laluan yang ingin anda gunakan untuk OpenDNS.
 8. Akhirnya, masukkan alamat e-mel anda dan sahkan dengan memasukkannya lagi di ruang di bawah.
 9. Setelah selesai, klik "Seterusnya."
 10. Langkah terakhir adalah menentukan tahap penyaringan. Perhatikan bahawa sekatan akan berlaku untuk seluruh rangkaian anda dan semua peranti yang menyambungkannya. Anda dapat menetapkannya "Tidak Ada", "Minimal," atau "Rendah" dan kemudian menetapkan tahap penyaringan yang lebih tinggi untuk peranti tertentu. Klik "Next" untuk menyelesaikan persediaan.

Memohon Penapisan pada Tahap Peranti

Sekarang setelah anda menetapkan Kawalan Ibu Bapa untuk rangkaian anda, inilah masanya untuk menerapkan penapisan untuk setiap peranti. Ini harus berkaitan dengan peranti yang digunakan oleh anak-anak anda untuk menjaga keselamatan mereka dari ancaman.

Dayakan Kawalan Ibu Bapa di Netgear Router

 1. Buka aplikasi jin NETGEAR.
 2. Klik butang "Rumah" dari menu di sebelah kiri.
 3. Klik ikon "Peta Rangkaian" dari skrin utama.
 4. Aplikasi ini sekarang akan meminta parameter log masuk penghala. Pertama, tetapkan "Login sebagai:" dengan memilih "Di rumah" dari menu drop-down.
 5. Sekarang masukkan nama pengguna dan kata laluan anda. Sekiranya anda belum mengubah parameter ini sebelumnya, nama pengguna lalai adalah "admin" dan kata laluan adalah "kata laluan". Juga, anda mungkin mahu mengubahnya selepas log masuk pertama.
 6. Anda boleh mencentang kotak "Ingat kata laluan" untuk kemudahan.
 7. Pastikan anda belum mencentang kotak "Masukkan alamat IP penghala secara manual".
 8. Klik "OK."
 9. Sekarang anda akan melihat peta rangkaian rumah anda dengan setiap peranti yang disambungkan. Klik butang tetikus kanan pada peranti yang anda mahu aktifkan kawalan ibu bapa.
 10. Klik "Butiran."
 11. Klik "Ubah suai."
 12. Di bahagian bawah menu pop timbul, anda akan melihat pilihan "Penyaringan Kawalan Ibu Bapa:". Klik menu lungsur di sebelahnya dan pilih tahap penapisan yang ingin anda gunakan untuk peranti ini.
 13. Akhirnya, klik butang "Terapkan" untuk mengesahkan perubahan anda.

Setelah selesai, anda berjaya menyediakan penapisan kawalan ibu bapa pada peranti tersebut. Sekarang anda boleh melakukan perkara yang sama untuk peranti lain yang bersambung, jika berkenaan.

Harap maklum bahawa jika anda memilih pilihan "Bypass Login for Parental Control Filtering", ada satu langkah tambahan yang harus anda lakukan. Untuk dapat menggunakan pilihan pemintas, anda juga perlu memasang aplikasi jin Netgear pada peranti itu juga. Selepas itu, peranti akan mempunyai penapisan global yang telah anda pilih untuk rangkaian anda. Satu-satunya cara untuk mendapatkan akses tanpa had pada peranti tersebut selepas itu adalah dengan menggunakan Log Masuk Bypass.

Selamat dengan Netgear

Semoga anda berjaya menyediakan kawalan ibu bapa untuk rangkaian anda. Terima kasih kepada perisian canggih seperti NETGEAR jin, anda dapat menyesuaikan sekatan untuk setiap peranti secara berasingan. Dengan mengetahui bahawa anak-anak anda jauh lebih selamat dengan cara ini, ketenangan fikiran anda mungkin meningkat dengan ketara.

Adakah anda berjaya mengatur kawalan ibu bapa pada penghala Netgear anda? Adakah tetapan penapisan berfungsi dengan baik untuk anda? Sila kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found