Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa di YouTube

YouTube telah menjadi tempat yang menakutkan bagi ibu bapa. Banyak perkara yang diserap oleh kanak-kanak dapat memberi pendidikan dan kebaikan bagi mereka. Tetapi jika tidak ada penapisan apa pun, anak itu mungkin tersandung pada sesuatu yang tidak sesuai.

Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa di YouTube

Belum lagi sepanjang masa yang dihabiskan di depan skrin itu sendiri. Sangat sukar bagi ibu bapa untuk menguruskan segala-galanya dan tahu apa yang harus dilakukan. Itulah sebabnya penting untuk mengaktifkan kawalan ibu bapa di YouTube sebagai barisan pertahanan pertama.

Mod Terhad - Penyemak Imbas Web

Terlepas dari kumpulan umur mana anak anda, perkara pertama dan tercepat yang dapat anda lakukan untuk menjadikan YouTube lebih selamat adalah dengan mengaktifkan Mod Terhad. Ciri ini menapis hasil carian YouTube. Kandungannya melalui proses penyiangan yang lebih menyeluruh untuk mengecualikan video yang tidak sesuai.

Perkara lain yang dilakukan oleh Mode Terhad adalah menyaring kandungan yang ditandai sebagai tidak sesuai oleh komuniti YouTube. Atau kandungan yang ditandai sebagai "khalayak dewasa sahaja" oleh pencipta kandungan. Anda harus ingat, terdapat banyak kandungan di YouTube. Walaupun Mode Terhad ada untuk melindungi anak-anak daripada video yang bersifat eksplisit, ia tidak 100% berkesan.

Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa

Inilah cara anda mengaktifkan Mod Terhad YouTube di penyemak imbas web anda:

 1. Buka YouTube dan kemudian pilih gambar anda (sudut kanan atas ikon skrin yang mewakili akaun anda).

 2. Tatal hingga ke bawah dan klik pada "Restricted Mode: off".

 3. Anda akan melihat tetingkap yang menjelaskan bahawa tetapan ini berpotensi menyembunyikan video dewasa. Pilih "Aktifkan Mod Terhad".

 4. Pilih "Kunci Terhad Mod pada penyemak imbas ini" sehingga anak anda tidak dapat memutar balik tetapan ini.

Skrin utama anda akan dimuat semula, dan kandungannya akan disaring. Perkara penting yang perlu diingat di sini ialah tetapan ini hanya berlaku untuk penyemak imbas itu. Setiap penyemak imbas di semua peranti harus mengaktifkan Mod Terhad secara berasingan.

Mod Terhad - Peranti Mudah Alih

Mari kita lihat, kanak-kanak cenderung menonton YouTube di tablet dan telefon pintar mereka. Itulah sebabnya mengaktifkan Mod Terhad pada peranti mudah alih mereka, atau milik anda sangat penting. Tujuan Mod Terhad sama di sini seperti yang terdapat di penyemak imbas web. Ini membantu dengan kandungan dewasa, tetapi tidak kalis peluru. Inilah cara mengaktifkan Mod Terhad pada aplikasi YouTube pada peranti mudah alih:

 1. Lancarkan YouTube dan pergi ke Akaun anda (sudut kanan atas skrin).

 2. Pergi ke Tetapan. Kemudian pilih "Umum".

 3. Tatal ke bawah dan anda akan menemui Mod Terhad. Gunakan gelangsar untuk menghidupkan ciri.

Pertimbangkan Aplikasi YouTube Kids

Sudah jelas bahawa YouTube tidak mempunyai kawalan ibu bapa yang sangat terperinci. Mereka menawarkan Mod Terhad asas, yang mungkin cukup jika anak-anak anda lebih tua dan anda tidak perlu memantau tingkah laku mereka.

Anda boleh memuat turun aplikasi YouTube Kids di Play Store dan Apple Store. Dan kemudian teruskan membuat profil untuk anak anda. Ibu bapa dapat membuat profil untuk setiap anak dalam rumah tangga. Dengan begitu cadangan dari YouTube akan lebih sesuai untuk setiap anak.

Bagaimana anda membuat profil YouTube Kids? Ibu bapa mesti log masuk agar profil dapat diakses. Anda boleh membuat sehingga lapan profil untuk satu akaun, dan ini adalah cara membuatnya:

 1. Lancarkan aplikasi YouTube Kids dan log masuk.

 2. Lihat maklumat persetujuan ibu bapa YouTube Kids dan ketik "Selesai" jika anda bersetuju.

 3. Mula menyediakan profil untuk anak anda dengan memberikan tarikh lahir. Aplikasi ini akan menggunakan ini untuk menyediakan pengalaman yang sesuai dengan usia untuk anak anda.

 4. Pilih pengalaman kandungan untuk anak anda

  1. Prasekolah (Berumur 4 tahun ke bawah)
  2. Lebih muda (Umur 5-7)
  3. Lebih tua (8-12 tahun)
  4. Luluskan kandungan anda sendiri
 5. Anda akan dipandu melalui lawatan ciri ibu bapa aplikasi YouTube Kids. Di sana anda dapat menemui semua tetapan kawalan ibu bapa dan cara menyekat video dan melaporkannya.

 6. Anak anda kini boleh menggunakan aplikasi YouTube Kids dengan selamat. Anda sentiasa boleh kembali dan menukar tetapan jika anda perlu.

Catatan: Pilihan "Setujui kandungan sendiri" bermaksud anda dapat menyesuaikan apa yang dapat ditonton oleh anak anda. Video, saluran, atau koleksi mana. Kadang-kadang terdapat pertindihan dengan usia dan kandungan, dan anda harus campur tangan.

Youtube

Cara Melaporkan Video Tidak Sesuai

Ketika datang ke YouTube, sukar untuk melihat video yang tidak sesuai dengan usia tidaklah sukar. Sekiranya video dengan kandungan matang melepasi celah Mode Terhad, itu tidak bermakna bahawa melaporkannya akan menjadi sangat penting. Tidak ada jaminan di tempat pertama.

Tetapi dengan aplikasi YouTube Kids, standardnya berbeza. Semua kandungan dimaksudkan untuk kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur. Oleh itu, jika anda berpendapat bahawa video atau saluran tidak sesuai, anda harus melaporkannya ke YouTube dan membiarkannya menyiasatnya. Begini caranya:

 1. Buka aplikasi dan pergi ke halaman Tonton video yang ingin anda laporkan.

 2. Pilih "Lagi" di sudut atas skrin.

 3. Pilih "Laporkan".

 4. Pilih sebab mengapa anda melaporkan video (Audio atau visual yang tidak sesuai, atau yang lain).

Apabila anda melaporkan video tersebut, video tersebut tidak akan muncul lagi di aplikasi YouTube Kids untuk anda. Tetapi hanya melaporkannya tidak bermaksud bahawa video itu pasti akan dikeluarkan.

Dayakan Kawalan Ibu Bapa

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyekat sepenuhnya YouTube pada peranti?

Sekiranya anda tidak mahu anak anda mengakses YouTube sama sekali, terdapat beberapa tindakan yang boleh anda lakukan. Perlu diingat bahawa anda perlu menyekat YouTube pada penyemak imbas dan menyekat aplikasinya.

Sekiranya anak anda menggunakan iOS atau Android, gunakan Waktu Skrin atau Kesejahteraan Digital masing-masing. Waktu Skrin Apple akan membolehkan anda mematikan aplikasi tertentu sambil juga membolehkan anda menyekat laman web tertentu.

Perkara yang sama berlaku untuk Kawalan Ibu Bapa Android. Cukup pautkan akaun Gmail mereka ke akaun anda dan uruskan kandungan yang anda ingin mereka akses dari tetapan telefon anda.

Adakah terdapat cara untuk mengelakkan anak saya mematikan mod pembatasan?

Kanak-kanak pintar hari ini dan kebanyakan dapat melewati kawalan ibu bapa dalam masa beberapa minit. Sekiranya anak anda menggunakan YouTube Kids, anda bernasib baik kerana anda boleh membuat nombor pin 4 digit (atau ia akan meminta jawapan kepada persamaan matematik rawak). Sekiranya anak anda menggunakan YouTube dan anda bergantung pada Mode Batasan untuk menyekat kandungan, mereka hanya boleh mematikan pilihan jadi sebaiknya tetapkan beberapa kawalan ibu bapa menggunakan fungsi asli sistem operasi mereka (iaitu Android atau iOS).

Jadikan YouTube sebagai Tempat Selamat

Tidak kira betapa anda mempercayai anak-anak anda, bahaya internet tidak boleh dilebih-lebihkan. Fikiran muda mereka tidak bersedia untuk semua perkara yang boleh mereka dedahkan kecuali dilindungi. YouTube boleh menjadi sangat rumit di jabatan itu. Ini adalah tempat menarik untuk dijelajahi oleh kanak-kanak. Tetapi dengan beberapa batasan, minda ibu bapa dapat ditenangkan. Dan aplikasi YouTube Kids mungkin merupakan kaedah paling selamat untuk anak-anak yang lebih muda.

Apa pendapat anda pada aplikasi YouTube Kids? Adakah anda berpuas hati dengan Mod Terhad? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found