Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa di iPad

iPad adalah peranti fenomenal untuk pengguna yang lebih muda. Tidak kira usia, ada sesuatu untuk semua orang. Dari pendidikan hingga hiburan, peranti tablet telah menjadi item tiket panas untuk anak-anak di seluruh dunia. Namun, seperti mana-mana peranti berkemampuan internet, ada kelemahan untuk membiarkan anak atau orang muda memiliki pemerintahan internet secara percuma.

Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa di iPad

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana mengaktifkan kawalan ibu bapa di iPad, anda berada di tempat yang tepat. Baca terus dan ketahui cara melakukannya, bersama beberapa petua dan trik berguna. Kawalan ibu bapa dapat membantu menjauhkan anak anda dari kandungan yang tidak sesuai dan juga menyekat pembelian dalam aplikasi.

Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa iPad pada iPadOS 12 dan Ke Atas

Apple tahu betapa pentingnya kawalan ibu bapa; oleh itu, mereka telah menyesuaikannya secara menyeluruh untuk membantu ibu bapa. Kami sebenarnya mempunyai banyak kawalan terhadap aktiviti iPad anak-anak kami berkat Waktu Skrin dan sekatan kandungan Apple. Bagi anda yang mempunyai iPad yang dikemas kini, mari selami.

Kawalan Ibu Bapa di iPad boleh berada di bawah tab Waktu Skrin. Inilah cara anda mengaktifkannya:

Buka aplikasi Tetapan dari skrin Utama. Pilih Masa Skrin.

Anda boleh menetapkan kod laluan dengan Kod Laluan Waktu Skrin Gunakan. Masukkan kod laluan empat digit dan sahkan. Sebaiknya aktifkan pilihan ini untuk kawalan tambahan, walaupun tidak diperlukan.

Kemudian pilih Sekatan Kandungan dan Privasi. Juga, perhatikan beberapa pilihan lain pada tangkapan skrin ini. Kami akan mengulasnya sebentar lagi.

Apabila diminta, masukkan kod laluan yang anda buat sebentar tadi. Aktifkan Sekatan Kandungan dan Privasi dengan mengetuk gelangsar. Ia akan menjadi biru apabila dihidupkan, jika tidak berwarna kelabu.

Itulah cara anda mengaktifkan kawalan ibu bapa asas pada iPad. Walau bagaimanapun, anda perlu menyesuaikannya. Walaupun anda berada di halaman yang sama (Sekatan Kandungan dan Privasi), anda dapat menyesuaikan kawalan ibu bapa.

Cukup ketuk ‘Sekatan kandungan dan Privasi untuk mengunjungi halaman penyesuaian. Dari sini anda boleh menyekat kandungan eksplisit, aplikasi, dan bahkan keupayaan mesin pencari. Yang terakhir mungkin tidak kelihatan seperti masalah besar, tetapi jika anda menyekat aplikasi YouTube, anak anda dapat menariknya dengan mudah dengan carian pantas.

Sekatan Kandungan dan Privasi - Gambaran Keseluruhan

Dayakan Kawalan Ibu Bapa di iPad

Terdapat tiga pilihan kawalan ibu bapa utama di halaman Sekatan Kandungan dan Privasi.

Pembelian iTunes dan App Store - pilihan yang cukup jelas. Ini menyekat sesiapa sahaja yang tidak mengetahui kod laluan dari membuat pembelian, menghapus, atau memasang aplikasi di iPad.

Aplikasi yang Dibolehkan - pilihan ini juga mudah difahami. Anda boleh mengehadkan aplikasi tertentu agar tidak muncul di layar Utama iPad seolah-olah tidak ada.

Sekatan Kandungan - pilihan ini cukup kemas. Ini membolehkan anda menyekat kandungan tertentu dari iPad. Anda boleh menyekat laman web eksplisit, filem dinilai R, muzik, dll.

Bahagian Privasi di bawah ini mempunyai banyak pilihan penyesuaian yang hebat. Anda boleh melumpuhkan penggunaan Bluetooth, Mikrofon, Foto, Perkongsian Lokasi, dll.

Di bawah tab Privasi, anda boleh menemui tab Benarkan Perubahan. Di sini anda boleh menghalang anak anda mengakses tetapan, menukar kelayakan Apple, dan yang paling penting, menukar kod laluan.

Perkongsian Keluarga

Alat lain yang berguna untuk memantau dan mengawal aktiviti iPad anak anda ialah ciri Family Sharing. Yang perlu anda lakukan ialah menambahkan ID Apple mereka pada ID anda di Tetapan di bawah telefon anda menggunakan pautan ‘Family Sharing’.

Setelah selesai, anda boleh mengaktifkan 'Minta beli,' 'Perkongsian Pembelian', dan 'Waktu Skrin'. Minta membeli bukan sahaja menghalang anak anda membeli aplikasi, tetapi ini juga bermaksud anda akan mendapat pemberitahuan sebelum mereka memuat turun aplikasi percuma .

Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa iPad pada iOS11 dan Ke Bawah

Mengaktifkan kawalan ibu bapa pada iPad dengan sistem operasi iOS11 atau yang lebih lama sedikit berbeza. Daripada menu Waktu Skrin, anda perlu menggunakan menu Sekatan.

Ikuti langkah-langkah untuk mengaktifkan kawalan ibu bapa pada iPad lama:

  1. Pergi ke Tetapan, diikuti oleh Umum, dan akhirnya, Sekatan.
  2. Pilih Pilih Aktifkan Sekatan dan sahkan dengan kod laluan empat digit.
  3. Semua kawalan ibu bapa digabungkan bersama di halaman Sekatan. Gerakkan slaid pada setiap pilihan untuk mengaktifkan atau mematikannya.

Pilihan kawalan ibu bapa utama di sini merangkumi pembelian dalam aplikasi, tetapan privasi, sekatan kandungan, dan sekatan aplikasi. Pertimbangkan dengan teliti semua pilihan ini, dan pilihan mana yang ingin anda aktifkan.

Tidak ada cara yang betul atau salah mengenai perkara ini. Anda boleh memilih semua kawalan ibu bapa yang anda anggap sesuai untuk anak anda, atau bahkan ahli keluarga tua.

Cara Mengaktifkan Kawalan Ibu Bapa

Menguruskan Kawalan Ibu Bapa

Berdasarkan pengalaman, kawalan ibu bapa bukanlah sesuatu yang anda tetapkan dan lupakan. Generasi termuda hari ini jauh lebih bertekad dan mahir dalam bidang teknologi untuk melewati kawalan yang telah anda tetapkan. Kawalan ibu bapa secara menyeluruh bukanlah bukti peluru. Sebaiknya lakukan pemeriksaan berkala untuk memastikan bahawa kawalan ibu bapa masih utuh jika anda mempunyai anak yang sangat tekun. Sekiranya kita bersikap jujur, ada banyak video TikTok saja yang menunggu untuk menunjukkan kepada anak anda cara memintas kawalan (dan banyak lagi di YouTube).

Adakah anda menggunakan kawalan ibu bapa pada peranti anda? Sekiranya demikian, mana yang anda tinggalkan, dan yang mana yang anda lumpuhkan? Jangan ragu untuk membincangkan pengalaman anda dengan aplikasi Kawalan Ibu Bapa iPad di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found