Cara Mengaktifkan ActiveX di Chrome

ActiveX adalah rangka kerja yang membolehkan perisian yang berbeza untuk berkomunikasi dan berkongsi fungsi dan maklumat. Teknologi ini telah meningkatkan perisian dengan ketara, kerana kemungkinan baru dilahirkan dengannya. Tetapi bagaimana ia berfungsi dan mengapa begitu penting?

Cara Mengaktifkan ActiveX di Chrome

Kaedah terbaik untuk menjelaskan fungsinya adalah melalui contoh. Kami akan menggunakan aplikasi yang mempunyai kemampuan memeriksa ejaan. Aplikasi pertama yang terlintas di fikiran adalah Microsoft Word. Tetapi aplikasi seperti Outlook Express juga menggunakan pemeriksa ejaan.

Oleh kerana terdapat keperluan untuk fungsi yang sama dalam kedua kes tersebut, pengaturcara menghasilkan konsep ini yang membolehkan mereka menggunakan kod yang sama untuk kedua-dua aplikasi tersebut. Tidak perlu membuat pemeriksa ejaan untuk kedua-dua aplikasi dari awal.

Jadi, dalam kes ini, objek pemeriksa ejaan telah dibuat dan ia dapat dilaksanakan dengan mudah di kedua-dua aplikasi ini. Perkara yang sama berlaku untuk aplikasi lain yang memerlukan pemeriksaan ejaan. Mengapa menulis perkara yang sama berulang kali?

Cara Mengaktifkan ActiveX di Google Chrome

Memandangkan ActiveX jelas sangat berguna, mengapa tidak diaktifkan di semua penyemak imbas? Jawapannya terletak pada kenyataan bahawa teknologi ini dicipta oleh Microsoft. Secara lalai, ActiveX hanya berfungsi pada aplikasi yang juga dibuat oleh Microsoft - yang merangkumi Internet Explorer, PowerPoint, Excel, Word, dll.

Walau bagaimanapun, anda kini boleh mengaktifkan ActiveX pada Google Chrome dan Mozilla Firefox, walaupun ini tidak mungkin pada mulanya. Mari lihat apa yang perlu anda lakukan.

Mengaktifkan ActiveX pada Chrome

Terdapat dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk ini. Ikuti keduanya dan pilih kaedah yang lebih mudah untuk anda ikuti.

Kaedah 1

Langkah 1

Buka penyemak imbas Google Chrome anda.

Langkah 2

Klik pada pilihan menu Google Chrome (tiga garis / titik mendatar atau menegak, bergantung pada versi yang telah anda pasang).

Langkah 3

Klik pada Tetapan.

Langkah 4

Tatal ke bahagian bawah halaman dan pilih Lanjutan.

Langkah 5

Navigasi ke bahagian Sistem.

Langkah 6

Pilih Buka Tetapan Proksi dan tetingkap timbul baru akan muncul.

Langkah 7

Klik pada tab Security dan pilih Custom Level (terletak di bawah Level Security untuk bahagian Zon ini).

Bahagian SistemTahap Tersuai

Dari sana, anda akan dapat melihat semua tetapan keselamatan yang boleh anda ubah. Tatal ke bawah dan pilih pilihan Prompt untuk kedua-dua bahagian "Muat turun Kawalan ActiveX yang Ditandatangani" dan "Muat turun bahagian Kawalan Aktif ActiveX yang Tidak Ditandatangani". Juga, pastikan Enable telah diperiksa di bahagian "Jalankan ActiveX Control and Plug-Ins".

ActiveX Dayakan Konfigurasi

Klik pada 'okey'Dan mulakan semula penyemak imbas anda agar perubahan disimpan.

Kaedah 2

Pada kaedah kedua, kami akan mengaktifkan ActiveX dengan menambahkannya sebagai pelanjutan Chrome. Pertama, anda mesti memuat turun dan memasang pemalam secara luaran.

  1. Muat turun fail di sini.
  2. Klik pada menu Google Chrome (tiga garis / titik mendatar atau menegak).

  3. Pilih Lebih Banyak Alat.

  4. Klik pada Sambungan.

  5. Pergi ke folder tempat anda memuat turun pemalam.

  6. Seret pemalam pada halaman Sambungan.

  7. Senarai kebenaran akan muncul, jadi klik Tambah.

Setelah anda menyelesaikan langkah terakhir, mulakan semula penyemak imbas anda dan anda akan berjaya.

Mengaktifkan ActiveX pada Mozilla Firefox

Ketika datang ke Mozilla Firefox, proses ini serupa.

Langkah 1

Muat turun pemalam ActiveX untuk Mozilla di sini.

Langkah 2

Pasang pemalam setelah anda memuat turunnya dengan mengklik ikonnya dan mengikuti arahan.

Langkah 3

Buka Mozilla dan pergi ke Alat untuk memeriksa apakah pemalam berjaya dipasang.

Langkah 4

Pilih tambahan.

Langkah 5

Pilih tab Pemalam.

Langkah 6

Anda sekarang seharusnya dapat melihat ActiveX disenaraikan sebagai pemalam.

Adakah penambahan Active X menimbulkan ancaman keselamatan?

Terdapat kemungkinan ancaman semasa menggunakan kawalan Active X. Periksa pilihan Active X yang ditandatangani kerana cenderung lebih terkenal daripada yang tidak ditandatangani.

Mengapa saya tidak boleh menggunakan Active X dalam penyemak imbas saya?

Tetapan keselamatan anda mungkin menyekat sebahagian kandungan. Lawati pilihan Alat dan Keselamatan untuk memilih tetapan keselamatan baru.

Komen Idea Anda

Itu sahaja yang perlu anda lakukan untuk mengaktifkan ActiveX di Google Chrome dan Mozilla Firefox. Adakah kaedah ini membantu anda? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found