Penarikan semula EE Power Bar: Pelanggan harus mengembalikan SEMUA pengecas setelah risiko keselamatan

EE mengingatkan pengecas Power Barnya sekali lagi, tetapi daripada penarikan terhad beberapa bulan yang lalu, kali ini rangkaian mahu pelanggan mengembalikan semuanya. Pada bulan Ogos, rangkaian mengingatkan sejumlah 500,000 - kira-kira 25% pada masa itu - pengecas, tetapi semalam rangkaian mengeluarkan pernyataan yang mengatakan sebilangan kecil "insiden selanjutnya" telah menarik balik semua 1.4 juta pengecas perlu.

Penarikan semula EE Power Bar: Pelanggan harus mengembalikan SEMUA pengecas setelah risiko keselamatan

Serta tweet, bersama dengan pernyataan dan catatan di forumnya, jaringan juga memberi peringatan kepada pelanggan dalam pesanan teks sekitar jam 5 petang semalam.

ee_power_bar_text

Saya mempunyai Power Bar. Apa yang perlu saya buat sekarang?

EE telah meminta pelanggan untuk berhenti menggunakan pengecas yang salah dan segera mengeluarkannya dari telefon bimbit dan kuasa utama. Pengguna kemudian diarahkan untuk membawa pengecas yang terjejas ke kedai EE tempatan mereka. Walaupun pengecasnya percuma, EE mengatakan pelanggan yang layak juga akan menerima baucar hadiah bernilai £ 20 sebagai tanda muhibah.

Ingatan terakhir

Kembali pada bulan Ogos tahun ini, EE menarik balik lebih daripada 500,000 pengecas setelah batch dianggap rosak. Raksasa runcit bergerak mengenal pasti lima kes unit tidak berfungsi, dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Pelajar perubatan Katy Emslie adalah salah satu yang paling teruk terjejas, dan mengalami luka bakar teruk setelah Power Barnya meletup dan membakar lantai bilik tidurnya.

Dalam satu pernyataan, EE mengatakan bahawa "telah mengenal pasti sebilangan kecil insiden di mana Power Bars telah terlalu panas, semuanya berkaitan dengan batch E1-06 (ditulis sebagai Model: E1-06 di sisi peranti), dan boleh menimbulkan risiko keselamatan kebakaran ”. Pada masa itu, EE mengatakan: "Kami tidak melihat masalah terlalu panas dengan kumpulan lain dan mereka memenuhi semua standard keselamatan." Tetapi nampaknya sekarang semua Power Bar terpengaruh.

Apakah Power Bar?

Power Bar adalah pengecas mudah alih yang direka untuk mengisi bateri telefon anda semasa dalam perjalanan. Selain bateri 2.600 mAh, unit ini juga dilengkapi dengan obor LED, dan bertahan dengan 500 cas. Power Bar pertama kali dilancarkan pada bulan April dan percuma untuk semua pelanggan EE berdasarkan kontrak, dan mereka yang telah menggunakan perkhidmatan pay-as-you-go selama lebih dari tiga bulan. Sebagai sebahagian daripada skim ini, pelanggan juga dapat mengganti Power Bar yang rata dengan yang diisi penuh, hanya dengan mengunjungi kedai EE tempatan mereka.

Mengapa Power Bar meletup?

Dalam kes yang jarang berlaku, bateri lithium-ion mengalami fenomena yang disebut pelarian terma, dan kemungkinan menjadi masalah di sebalik kejadian tersebut. Disebabkan oleh kenaikan suhu yang tidak terkawal, pelarian termal kadang-kadang boleh berlaku pada bateri telefon bimbit dan komputer riba.

Semasa penarikan balik terbaru, jurucakap EE memberitahu kami: “Semua peranti pengecasan ion lithium mempunyai fitur keselamatan di dalamnya. Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, ciri ini boleh gagal, mengakibatkan peranti terlalu panas. Kami sekarang fokus untuk mencari punca masalah. "

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found