Cara Mengedit Video pada iPhone 6S / 6S Plus

Memiliki iPhone di dalam poket anda bermaksud anda mempunyai peranti yang lebih mampu dibandingkan dengan telefon masa lalu. Sebenarnya, anda mempunyai peranti yang mampu menangkap foto dan video dengan mudah, sesuatu yang sepertinya seperti sihir bahkan sedekad yang lalu. Fotografi dan videografi adalah hobi ribuan orang di seluruh dunia, dan tidak pernah semudah ini untuk menikmati dan mengambil bahagian dalam terima kasih kepada iPhone. 6S, khususnya, mempunyai kamera yang kuat (yang mampu merakam perkongsian 4K) dan lebih daripada mampu memberikan anda beberapa video hebat juga.

Cara Mengedit Video pada iPhone 6S / 6S Plus

Walaupun merakam dan berkongsi video yang menakjubkan memang bagus, apa gunanya merakam dan menangkap gambar dan video tanpa kemampuan untuk mengeditnya dan mengubahnya menjadi milik anda sendiri? Syukurlah, iPhone 6S lebih mampu mengedit perkara yang anda tangkap dengan beberapa alat dan ciri yang berguna. Walaupun dapat mengedit foto dan video, panduan ini hanya akan melihat kehebatan iPhone ketika menyunting video.

Walaupun ciri penyuntingan video lalai pada iPhone 6S cukup asas, ia memang ada, dan sudah tentu cukup untuk orang kecil. Sekiranya anda ingin melakukan penyuntingan video peringkat lebih tinggi, ada banyak aplikasi di luar sana yang boleh anda muat turun untuk mengedit video seperti profesional. Oleh itu, sama ada anda hanya perlu memotong sedikit video untuk perkongsian yang lebih mudah, atau menggabungkan pelbagai klip dan menambah suara untuk membuat filem mini, iPhone dapat membantu anda dalam kedua-dua kes ini. Panduan ini akan memberitahu anda cara mengedit video menggunakan kedua-dua ciri lalai pada iPhone 6S dan aplikasi pihak ketiga yang boleh anda muat turun dari app store.

Cara Mengedit Video pada iPhone 6S Menggunakan Ciri Lalai

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, iPhone agak terhad ketika menggunakan fitur penyuntingan yang asli dari peranti ini. Sebenarnya, satu-satunya jenis penyuntingan sebenar yang boleh anda lakukan pada video pada peranti adalah memotong video. Oleh itu, jika anda merakam video yang lebih panjang atau mempunyai bahagian yang tidak perlu pada video yang perlu dipotong, anda boleh melakukannya dengan betul pada peranti. Syukurlah, agak mudah untuk dilakukan dan kemungkinan tidak akan memakan masa lebih dari beberapa minit.

Langkah pertama adalah melancarkan aplikasi Foto dan kemudian mencari video yang ingin diedit, dan kemudian ketuk padanya untuk memunculkannya. Kemudian, anda perlu mengetuk menu di kanan bawah yang kelihatan seperti tiga baris dengan bulatan pada setiap baris, iaitu menu di mana semua penyuntingan dilakukan. Dari sana, anda akan dapat menyesuaikan seberapa banyak atau sedikit yang anda mahu memotong video dengan satu jari.

Yang perlu anda lakukan ialah mengetuk paling kiri garis masa dan menyeret penambat ke panjang permulaan yang anda inginkan untuk video yang baru diedit. Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan sisi lain untuk memilih di mana anda mahu video berakhir. Sekiranya anda menekan jari ke bawah, anda boleh memperluas garis masa video untuk memberi anda gambaran yang lebih tepat di tempat anda memotong video, hingga ke bingkai. Setelah anda berpuas hati dengan panjang video yang baru diedit, anda boleh menekan butang Selesai, dan kemudian memutuskan untuk menyimpannya sebagai klip baru, atau memotong klip asal itu sendiri.

Mampu mengubah warna dan seperti itu semasa mengedit video juga merupakan kelebihan besar. Walaupun anda tidak dapat menambahkan penapis ke video yang telah diambil, anda boleh mengambil gambar hitam dan putih (atau pilihan warna penapis lain). Itu adalah satu-satunya perkara lain yang benar-benar dapat membuat video anda menonjol dari lalai tanpa memuat turun aplikasi untuk diedit. Oleh itu, jika ciri pemangkasan ini sahaja tidak memenuhi keperluan penyuntingan video anda, lihat bahagian seterusnya untuk kaedah lain (dan lebih maju) untuk mengedit video anda di iPhone 6S berkat penggunaan aplikasi.

Cara Mengedit Video pada iPhone 6S Menggunakan Aplikasi

Sekiranya anda ingin melakukan pengeditan lebih lanjut untuk video yang anda miliki, anda perlu memuat turun aplikasi untuk membantu anda melakukannya. Syukurlah, App Store penuh dengan aplikasi yang dapat membantu anda. Sebenarnya, terdapat puluhan daripada puluhan aplikasi penyuntingan video yang berbeza untuk dipilih. Sebilangannya percuma, sementara ada yang memberi anda beberapa dolar atau menawarkan pembelian dalam aplikasi. Setiap aplikasi ini mempunyai senarai ciri yang mereka miliki, dan akan menampilkan kandungannya dengan cara yang berbeza.

Berita baiknya ialah kebanyakan mereka dapat melakukan perkara yang anda harapkan daripada aplikasi penyuntingan video yang berkualiti dan hebat. Mereka semua harus menawarkan banyak pilihan penyuntingan dan penyesuaian. Ini termasuk perkara seperti menerapkan penapis dan kesan visual lain, membuat peralihan, menambahkan muzik dan narasi, mencampurkan dan memadankan klip dan banyak lagi. Semuanya menampilkan penampilan dan persembahan yang unik dan tidak ada salahnya mencuba beberapa dan mengetahui mana yang paling anda sukai. Masing-masing mempunyai cara penggunaan aplikasi yang berbeza, tetapi kebanyakan aplikasi merasa bangga dengan penggunaannya yang sederhana, jadi anda tidak perlu menghadapi kesulitan untuk menggunakannya. Beberapa yang terbaik dan paling popular adalah aplikasi Splice, iMovie, Cameo, dan Apple Clips sendiri. Aplikasi ini semua sangat digemari dan akan membantu anda melakukan kerja penyuntingan pada telefon anda yang tidak pernah anda fikirkan mungkin.

Oleh itu, sama ada anda mengedit video dengan ciri lalai atau aplikasi pihak ketiga, ketahuilah bahawa iPhone 6S telah anda lindungi ketika menyunting pelbagai jenis video. Kini anda juga dapat mengedit video di desktop atau komputer riba dan kemudian menghantarnya ke iPhone anda, tetapi dengan seberapa banyak ciri dan pilihan hebat untuk iPhone, anda mungkin melakukannya dengan betul di peranti itu sendiri.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found