Cara Mengedit Fail SRT

Sari kata yang curang mengganggu dan terlalu biasa. Anda tidak boleh berehat dan menikmati filem atau tayangan anda jika teksnya tidak betul atau sari kata tidak tepat pada waktunya.

Sekiranya anda menemui sari kata yang tidak memuaskan, langkah baru anda mungkin sama ada untuk memuat turun fail sari kata baru atau cuba membuatnya berfungsi melalui pemain video anda (Pemain GOM, VLC Media, Windows Media Player, dll.).

Apabila sari kata perlu dipercepat atau diperlahankan, anda hanya boleh menggunakan pemain video anda. Tetapi bagaimana jika teks itu sendiri perlu berubah? Atau jika masa sari kata tidak terlalu tepat untuk diperbaiki dengan pemain video?

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat mengedit dan memperbaiki sari kata dengan mudah dengan membuka fail SRT mereka. Pertama, mari kita baca asasnya.

Apakah Fail SRT?

SRT (SubRip Text) adalah jenis fail yang digunakan untuk sari kata.

Sari kata pada dasarnya ditulis sebagai fail teks biasa. Sekiranya anda menyimpannya dengan SRT pelanjutan dan bukannya TXT, anda akan menjadikannya mudah dibaca oleh program pemain video.

 1. Mulakan dengan membuat fail baru dengan editor teks pilihan anda, anda boleh membiarkan fail kosong atau menulis sesuatu di dalamnya. Notepad
 2. Sekarang, simpan fail dengan sambungan .srt, fail tersebut diberi nama yoursubtitle.srt dalam contoh ini. pembuatan fail .srt
 3. Setelah anda menyimpan teks yang anda tulis sebagai fail SRT, anda mungkin akan menyedari bahawa ikonnya telah berubah menjadi ikon pemain video lalai anda (ini tidak selalu berlaku, kerana ia bergantung pada pemain video yang anda gunakan).
SRT disimpan

Bagaimana Anda Boleh Mengedit Fail SRT?

Sekiranya terdapat kesilapan - seperti kesalahan ketik, kelewatan, atau terjemahan - yang ingin anda ubah dalam sari kata anda, anda boleh mencuba pelbagai alat. Yang perlu anda buat hanyalah membuka fail SRT, buat perubahan, dan simpan.

Berikut adalah beberapa alat yang membolehkan anda melakukannya.

Notepad

Menggunakan Notepad mungkin merupakan kaedah termudah untuk membetulkan sari kata dengan mengedit fail SRT. Anda tidak perlu memuat turun dan memasang Notepad, kerana sudah dipasang sebelumnya pada setiap PC. Pada Mac, anda boleh menggunakan TextEdit sebagai gantinya.

Jadi, langkah pertama adalah membuka fail SRT yang ingin anda edit. Apabila anda cuba mengklik dua kali pada fail SRT, anda akan menyedari bahawa sistem anda tidak tahu membukanya kerana sambungan SRT fail tersebut. Oleh kerana tidak ada program lalai yang mengenali jenis fail ini, anda perlu memilih program secara manual.

 1. Klik kanan pada fail SRT, dan kemudian pilih Buka dengan pilihan. Anda seharusnya dapat melihat Notepad di bawah senarai programnya, tetapi jika tidak demikian, klik Pilih Program Lalai dan cari Notepad.
 2. Sekarang setelah anda membuka fail yang ingin anda ubah, anda mempunyai akses ke kandungannya. Dari sana, anda akan dapat melihat bahawa fail SRT terdiri daripada cap waktu dan teks itu sendiri. Yang perlu anda buat sekarang ialah membuat perubahan yang anda mahukan dan menyimpan failnya.
Sarikata Deadpool

Ingat bahawa anda tidak boleh mengubah peluasan fail. Ia mesti tetap SRT agar dapat dikenali oleh pemain video anda.

Sekiranya anda memasang Notepad ++ (yang biasanya digunakan untuk pengaturcaraan), anda juga boleh menggunakannya. Notepad ++ akan dipaparkan pada menu pertama apabila anda mengklik kanan pada Fail SRT.

Studio Penukar Video

Video Converter Studio membolehkan anda melakukan keajaiban dengan filem anda. Anda boleh menukar filem anda ke dalam format yang berbeza tanpa kehilangan kualiti gambar. Ini juga membolehkan anda memainkan filem dan menyesuaikan pengalaman menonton anda.

Ketika menyunting sari kata, program ini menawarkan banyak ciri menarik. Contohnya, anda boleh mengubah warna, fon, gaya, kedudukan dan kesan sari kata anda. Anda juga boleh menggunakan program ini untuk mengedit fail SRT.

 1. Untuk melakukannya, lancarkan Studio Penukar Video dan tambahkan fail video.
 2. Selepas itu, klik pada Edit dan pilih Sarikata.
 3. Seterusnya, klik pada Tambah Sari kata butang dan cari fail SRT yang ingin anda sertakan.
 4. Setelah memilih fail SRT, klik T butang. Ini akan membuka tetingkap di mana anda dapat mengubah ciri-ciri sari kata anda.

Anda boleh memuat turun perisian ini di sini.

Studio Penukar Video

Bengkel Subtitle

Subtitle Workshop adalah program yang menyokong pembukaan, penyuntingan dan penukaran pelbagai jenis fail. Ia mempunyai perpustakaan Subtitle API yang besar yang kini mempunyai lebih dari 60 format sari kata.

Antaramuka cukup mesra pengguna, jadi anda tidak akan menghadapi masalah untuk mengetahui perisian ini.

 1. Untuk membuka dan kemudian mengedit fail SRT anda, buka program dan pilih Fail.
 2. Kemudian klik pada Muat Sari Kata dan pilih fail SRT yang ingin anda ubah.
 3. Sekarang, pergi ke Filem, Klik pada Buka dan pilih video yang sesuai. Setelah selesai, anda akan siap mengedit dan menyimpan sari kata anda.
 4. Pilih Edit dan kemudian pilih kategori yang anda mahu ubah (Sarikata, Terjemahan, Teks, atau Masa).
Bengkel Subtitle

Bukan hanya menggunakan Subtitle Workshop yang mudah dan berkesan, ia juga boleh dimuat turun secara percuma. Anda boleh memuat turun Bengkel Subtitle di sini.

Nikmati Filem Kegemaran Anda

Anda kini tahu apa yang harus dilakukan apabila menemui sari kata filem yang rosak. Dan jika anda ingin menguji diri anda sebagai pencipta sari kata, alat yang disebutkan sebelumnya dapat membantu. Terdapat banyak alat lain yang boleh anda gunakan untuk tujuan yang sama, tetapi alat yang ada dalam senarai kami pasti pilihan yang boleh dipercayai.

Adakah anda mempunyai alat yang menurut anda berguna untuk mengedit fail SRT? Komen di bawah dan beritahu kami.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found