Cara Mengedit Metadata MP3

Dengan senarai main mengambil alih dunia, mengetahui trek apa yang dimainkan pada waktu tertentu kini lebih penting daripada sebelumnya. Sama ada anda berada di dalam kereta anda menggunakan Android Auto atau Apple Car Play, di telefon, komputer anda atau di mana sahaja, jika anda menggunakan senarai main, metadata yang tepat sangat penting. Itulah sebabnya kami mengumpulkan tutorial ini. TechJunkie ada dalam senarai main kami dan kami tahu anda juga. Sekiranya anda ingin mengetahui cara mengedit metadata MP3, halaman ini sesuai untuk anda!

Cara Mengedit Metadata MP3

Metadata digunakan di internet dan di seluruh teknologi. Data pengenalpastian yang disertakan dalam media memberi tahu aplikasi apa itu media, siapa yang membuatnya, apa yang disebut dan apa sahaja yang mungkin anda mahu sertakan. Filem menggunakannya, muzik menggunakannya, laman web menggunakannya, telefon bimbit menggunakannya. Metadata ada di mana-mana.

Menyunting metadata MP3

Keupayaan untuk mengedit metadata memberi anda kebebasan untuk menentukan maklumat apa yang dipaparkan pada peranti anda dan tutorial ini akan menunjukkan caranya.

Anda tidak dapat mengedit semua metadata. Muzik yang disiarkan dari perkhidmatan seperti YouTube atau iTunes, atau filem yang disiarkan dari Hulu atau Netflix mempunyai metadata yang dimasukkan ke dalamnya dan tidak dapat diedit. Anda boleh mengedit muzik dan filem anda sendiri. Oleh itu, jika anda menyalin muzik anda ke komputer untuk digunakan pada peranti anda, anda boleh mengedit metadata tersebut secara manual.

Terdapat beberapa alat yang membolehkan anda mengedit metadata MP3 atau MP4.

Edit metadata dengan VLC

Cara termudah untuk mengedit metadata adalah dengan menggunakan VLC. Sebilangan besar kita menggunakan ini sebagai pemain media kita kerana ia adalah yang terbaik di luar sana dan berfungsi pada hampir semua peranti. Serta memainkan media, aliran dan format media apa pun di luar sana, anda juga dapat mengawal cara paparannya.

Muatkan media anda ke dalam VLC.

  1. Pilih Alat dan Maklumat Media.

  2. Edit metadata mengikut kesesuaian anda.

  3. Pilih Simpan Metadata di bahagian bawah.

Sekiranya anda ingin menukar seni album, anda juga boleh melakukannya di sebelah kanan. Cukup pilih gambar dan gantikan dengan yang lain sebelum menyimpan. Ini adalah kaedah paling mudah yang saya tahu untuk mengedit metadata.

Edit metadata dengan Groove Music

Sekiranya anda pengguna Windows, anda boleh menggunakan aplikasi muzik yang terdapat di Windows 10, Groove Music.

  1. Buka Groove Music dan muatkan muzik anda.

  2. Klik kanan trach atau album anda di panel tengah dan pilih Edit maklumat.

  3. Edit metadata di tetingkap Edit Album dan tekan Simpan setelah anda selesai.

Edit metadata dengan iTunes

Walaupun anda tidak dapat mengedit metadata untuk muzik yang dibeli atau media yang disiarkan, anda dapat mengedit muzik anda sendiri dengan iTunes. Ia menggunakan proses yang hampir sama dengan Groove Music dan hanya memerlukan beberapa saat.

  1. Buka iTunes dan muatkan muzik anda.
  2. Sorot trek atau album di panel kanan dan pilih Dapatkan Maklumat.
  3. Pilih pilihan yang ingin anda ubah dan pilih OK untuk disimpan.

Terdapat tab di iTunes yang mengandungi metadata yang diperluas, jadi jangan lupa untuk memeriksa semua itu dan edit jika anda perlu.

Aplikasi penyuntingan metadata

Serta pemain media, ada juga aplikasi khusus untuk mengubah metadata. Sekiranya anda merancang untuk membuat perubahan yang luas pada senarai main atau koleksi muzik anda, anda mungkin ingin mempertimbangkannya.

MP3TAG

MP3TAG adalah aplikasi Jerman yang membuat kerja ringkas penyuntingan metadata. Ia berfungsi pada pelbagai format dan mempunyai fungsi pertanyaan pangkalan data untuk memeriksa pangkalan data muzik untuk metadata yang betul dan lain-lain yang kemas. Ia tidak melakukan apa-apa yang tidak dilakukan oleh VLC, Groove Music atau iTunes tetapi apa yang dilakukannya, ia berfungsi dengan baik. Ia juga percuma.

MusicBrainz Picard

Saya tidak pernah mendengar tentang MusicBrainz Picard sehingga saya mencari cadangan untuk karya ini. Ini adalah aplikasi muzik yang kemas yang membolehkan anda mengedit metadata dan menambahkan pelbagai jenis maklumat ke trek anda. Percuma, sumber terbuka dan berfungsi dengan baik. Seperti MP3TAG, ia mungkin hanya diperlukan untuk editor bersiri tetapi berfungsi dengan baik di mana-mana komputer.

TagMP3

TagMP3 sedikit berbeza kerana ia adalah alat dalam talian dan bukannya muat turun. Lawati laman web ini, muat naik trek dan edit metadata mengikut kesesuaian anda. Simpan perubahan dan muat turun fail. Saya rasa ini lebih sesuai untuk pengeditan secara langsung jika anda keluar dan di telefon atau tablet anda. Sekiranya anda tidak sabar sehingga anda pulang atau tidak mempunyai salinan VLC atau iTunes pada peranti anda, ini berfungsi. Muat naik dan muat turun cepat dan perubahannya mudah.

Itulah beberapa cara untuk mengedit metadata MP3. Ada cadangan lain? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found