Cara Mengedit Imej dengan Cat dan Foto di Windows 10

Terdapat banyak pakej perisian penyuntingan gambar pihak ketiga untuk Windows 10. Namun, anda mungkin tidak memerlukan pengeditan yang lebih asas. Sebagai gantinya, periksa beberapa alat yang sudah disertakan dalam Windows 10. Paint telah menjadi aksesori penyuntingan gambar utama di Windows sejak tahun 1985 ketika Windows 1.0 ditayangkan perdana, hingga ke Windows 10, walaupun tidak ada rancangan lebih lanjut untuk memperbaruinya dengan masa-masa. Dan sekarang, Microsoft juga telah menambahkan aplikasi Foto baru ke Windows 10 yang memperluas alat penyuntingan platform.

Cara Mengedit Imej dengan Cat dan Foto di Windows 10

Menyunting Imej dalam Cat

Cat bukan merupakan alternatif untuk Adobe Photoshop, tetapi masih boleh berguna untuk penyuntingan gambar yang lebih asas. Ketik 'Cat' ke dalam kotak carian Cortana untuk membuka tetingkapnya. Tetingkap Cat mempunyai UI pita dengan tab Fail, Rumah dan Paparan. Tab Fail merangkumi Jimat, Buka dan Cetak pilihan, dan View merangkumi tetapan paparan dan zoom. Anda boleh memilih semua pilihan pengeditan Cat dari tab Laman Utama.

cat

Cat boleh berguna untuk mengubah saiz gambar. Buka gambar untuk diedit dengan mengklik tab Fail dan Buka dan pilih fail gambar yang ingin anda edit. Kemudian klik Ubah saiz butang pada tab Laman Utama untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

cat2

Klik Peratusan butang radio pada tetingkap itu. Kemudian anda boleh menyesuaikan dimensi gambar dari segi peratusan. Contohnya, untuk mengurangkan foto sebanyak 50%, masukkan ‘50’ ke dalam kotak teks Horizontal dan Vertical dan klik okey. Itu akan mengurangkan gambar menjadi separuh, dan untuk menggandakan dimensinya, anda akan memasukkan '200' di kotak Mendatar / Vertikal.

Pemotongan adalah salah satu alat penyuntingan yang paling penting, dan Paint termasuk Potong pilihan. Dengan itu anda boleh memotong kawasan gambar yang dipilih. Pertama, tekan Pilih butang pada tab Laman Utama dan klik Pemilihan segi empat tepat dari menu. Kemudian anda boleh menyeret segi empat tepat di atas kawasan gambar dengan menahan butang kiri tetikus, seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

cat3

Ini adalah kawasan gambar yang dipertahankan semasa anda memotongnya. Oleh itu, pilihan pemotongan dengan berkesan memotong semua perkara di luar pilihan segi empat tepat anda. Apabila anda memilih kawasan gambar dengan segi empat tepat, klik Potong untuk memotong sisa gambar seperti di bawah.

cat4

Cat juga mempunyai Pemilihan bentuk bebas pilihan yang boleh anda pilih untuk menonjolkan kawasan tanaman tanpa segi empat tepat. Tekan Pilih butang dan klik Bentuk bebaspemilihan dari menu. Kemudian anda boleh melukis bentuk pada gambar untuk menonjolkan kawasan yang akan dipertahankan, dan tekan Potong untuk memotong gambar yang selebihnya.

cat5

Sekiranya anda perlu menukar foto lanskap ke potret - menukar foto tinggi ke foto lebar - klik Putar butang. Pilih Putar kiri 90 untuk menukarnya ke potret. Anda juga boleh memilih Putar 180 yang berkesan mengubah gambar di kepalanya.

Klik Teks butang untuk menambahkan beberapa teks pada gambar. Kemudian seret segi empat tepat ke atas foto untuk mengembangkan kotak teks dan buka tab baru. Sekarang anda boleh memasukkan sesuatu ke dalam kotak teks. Anda boleh memilih pilihan fon dari tab Teks.

cat14

Klik Buram untuk menambah warna latar belakang ke kotak teks, yang secara lalai tidak telus. Kemudian klik Warna 2 kotak, dan pilih warna dari palet untuk menambahkannya ke latar kotak teks. Anda boleh mengubah warna teks dengan memilih Warna 1 kotak.

Sekiranya anda mempunyai gambar dengan warna latar asas, anda dapat menyesuaikannya dengan cepat dengan Isi dengan warna pilihan pada tab Laman Utama. Ia kelihatan seperti baldi cat. Pilih pilihan itu, klik Warna 1 butang, dan pilih warna pengganti dari palet. Kemudian gerakkan kursor baldi cat ke kawasan warna latar belakang dan klik kiri untuk menukarnya ke warna yang dipilih dari palet.

cat6

Menyunting Imej dengan Aplikasi Foto

Windows 10 mempunyai aplikasi Foto baru yang mempunyai beberapa pilihan tambahan yang tidak ada di Paint. Sebagai contoh, ini termasuk berbagai filter, pencahayaan, dan pilihan warna. Ia juga merangkumi beberapa kesan tambahan untuk ditambahkan pada foto. Jadi Foto mempunyai set alat penyuntingan gambar yang sedikit lebih luas daripada Paint.

Aplikasi Foto semestinya ada di menu Mula. Namun, jika anda tidak menjumpainya di sana masukkan ‘Foto’ di kotak carian Cortana untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan di bawah. Itu akan membuka tetingkap di bawah dengan Koleksi dipilih. Anda boleh memilih semua foto yang termasuk dalam folder Gambar anda dari sana.

cat7

Pilih foto untuk diedit dengan mengklik pratonton lakaran kecilnya dan memilih Edit butang. Itu akan membuka pilihan penyuntingan foto aplikasi dalam gambar di bawah. Ia akan dibuka dengan Pembaikan Asas dipilih di sebelah kiri, yang mempunyai Potong dan Putar pilihan termasuk dalam Cat.

cat8

Satu pilihan yang boleh anda pilih di sini ialah Meningkatkan. Ini adalah pilihan memperbaiki cepat yang membuat beberapa pengeditan asas pada foto. Sebagai contoh, ia mungkin akan menjadikan gambar yang kabur sedikit lebih tajam dan meningkatkan kontrasnya. Dan jika anda tidak menyukai hasilnya, anda sentiasa boleh menekan Ctrl + Z untuk membuat pengeditan.

The Luruskan pilihan juga berguna jika foto anda tidak lurus sepenuhnya. Pilih Luruskan dan kemudian putar bulatan di sekitar bar bulat untuk menyesuaikan sudut gambar. Kemudian klik di mana sahaja pada gambar untuk menerapkan penyuntingan.

cat9

Klik Penapis di sebelah kiri untuk membuka enam pilihan penapis. Aplikasi ini tidak menyertakan petua alat untuk menjelaskan apakah penapis ini, jadi anda perlu menggunakan beberapa percubaan dan kesilapan untuk mengetahui mana yang melakukan apa. Yang jelas ialah penapis hitam putih yang menukar gambar menjadi hitam putih. Klik pilihan penapis untuk melihat bagaimana mereka mengedit gambar.

Untuk menyesuaikan warna gambar, klik Warna disebelah kiri. Di sana anda boleh memilih Peningkatan Warna untuk meningkatkan atau mengurangkan warna pada foto. Klik Peningkatan Warna pilihan, dan kemudian seret pemilih warna ke gambar. Anda boleh memilih warna dalam gambar untuk diedit dengan menyeret pemilih warna ke atasnya. Lingkaran pada pemilih warna menyoroti warna apa yang akan diedit.

cat10

Kemudian seret bulatan di sekitar bar bulat untuk meningkatkan atau mengurangkan getaran warna yang dipilih. Sekiranya anda memutar bulatan mengikut arah lawan jam, itu boleh menukar warna gambar menjadi kelabu seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Memutar ke kanan akan menaikkan warna yang dipilih. Ini boleh menjadi pilihan yang baik untuk meningkatkan skyline biru kusam dalam foto, atau untuk menjadikan langit biru kelihatan sedikit lebih mood.

cat11

Klik Kesan untuk membuka dua lagi pilihan yang berlaku Vignet dan Fokus selektif penyuntingan ke gambar. The Vignet pilihan menggelapkan sempadan gambar, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Klik Vignet dan kemudian putar bulatan mengikut arah jam untuk menggelapkan sempadan. Memutar bulatan berlawanan arah jarum jam akan meringankan sempadan.

cat12

Foto juga mempunyai Fokus Selektif pilihan yang mengaburkan gambar di sekitar kawasan yang dipilih. Jadi ini menjadikan bahagian foto yang terpilih tetap fokus dan selebihnya tidak fokus. Untuk menerapkan pengeditan ini pada gambar anda, klik Fokus Selektif dan kemudian letakkan dan ubah saiz bulatan dalam gambar di bawah untuk memilih kawasan gambar untuk terus fokus.

cat13

Seterusnya, pilih Kabur butang di bahagian atas untuk menyesuaikan jumlah kabur yang terdapat dalam gambar. Kemudian klik Memohon butang pada bar alat untuk mengesahkan penyuntingan. Sebagai alternatif, klik Batal untuk membatalkannya.

Setelah selesai mengedit, klik Jimat pada bar alat. Itu akan menyimpan gambar dengan pengeditan yang diterapkan. Untuk menyimpan gambar yang diedit dan menyimpan yang asli, anda boleh menekan Simpan satu salinan butang.

Oleh itu, anda mungkin tidak memerlukan perisian penyuntingan gambar tambahan. Dengan kedua-dua Cat dan Foto, anda dapat mengedit foto anda dengan pelbagai cara, dan melainkan jika anda mendapat hasil daripada penyuntingan gambar, maka kemungkinan besar anda mempunyai semua yang anda perlukan. Sudah tentu, kedua-duanya masih merupakan program yang cukup asas, jadi masih ada beberapa pilihan penyuntingan penting yang hilang, tetapi untuk pembaikan asas, ia harus mencukupi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found