Bolehkah Anda Mengedit Penapis Selepas Membuat Pengeposan di Instagram

Instagram banyak membina reputasinya di sebilangan besar alat penyuntingan foto yang digunakan pengguna. Namun, ia juga mendapat tingkat ketenaran atas peraturannya yang tidak fleksibel. Ramai yang menjengkelkan bahawa rangkaian sosial ini melarang penyuntingan selepas membuat siaran.

Bolehkah Anda Mengedit Penapis Selepas Membuat Pengeposan di Instagram

Mengapa Instagram tidak membiarkan anda memilih penapis lain atau memotong sedikit foto anda? Sekiranya pengeditan foto tidak sesuai dengan gambar, apa yang boleh anda lakukan dengan siaran yang anda tidak puas? Teruskan membaca untuk jawapan soalan dan petua mengenai apa yang harus dilakukan.

Instagram dan Penyuntingan Selepas Pengeposan

Anda boleh mengedit siaran anda setelah anda menyiarkannya. Namun, anda tidak dapat mengubah penapis yang anda gunakan atau mengubah foto dengan cara apa pun. Apa yang diunggah adalah tetap seperti dulu ketika dimuat naik. Sebaliknya, anda boleh menukar lokasi dan mengedit kapsyen pada catatan yang ada.

Instagram cukup kaku dan lambat untuk berubah ketika berkaitan dengan peraturan rumah dan garis panduan masyarakat. Peraturan "tidak ada pengeditan foto setelah pengeposan" sudah ada sejak hari pertama, dan sepertinya tidak akan dikeluarkan dalam masa terdekat, jika ada.

instagram

Mengapa Anda Tidak Dapat Mengedit Foto Selepas Menyiarkan

Sebab terbesar dan paling jelas adalah kemungkinan melanggar peraturan Instagram mengenai kandungan yang dimuat naik.

Seperti yang anda pasti tahu, Instagram tidak bertolak ansur dengan kebogelan, pornografi, keganasan eksplisit, atau diskriminasi dalam bentuk apa pun. Namun, mengizinkan orang mengedit foto setelah mempostingnya akan membiarkan pengguna jahat memuat naik foto biasa yang melewati pengimbas kandungan Instagram, hanya kemudian mengedit konten yang tidak sesuai ke dalam foto mereka. Memburu dan menghapus catatan yang menjadi penyangak selepas menyiarkan akan menjadi mimpi buruk. Untuk mengelakkannya sama sekali, Instagram hanya mematikan penyuntingan foto setelah diposkan.

Selain itu, Instagram memperlakukan satu foto dengan dua penapis yang berbeza sebagai dua foto yang berbeza. Platform ini tidak mahu membenarkan foto baru dan lebih baik mewarisi suka dan komen foto lama. Pengikut anda mungkin menyukai versi baru daripada versi pertama dan Instagram mungkin menyangka anda menipu mereka dengan "memikat" siaran yang tidak mereka gemari.

Apa Yang Anda Boleh Lakukan

Dengan penyuntingan foto setelah keluar dari gambar, mari kita lihat apa yang dapat anda edit pada catatan yang diterbitkan dan apa yang dapat anda lakukan jika anda tidak berpuas hati dengan penampilan muat naik awal anda. Sekiranya anda ingin mengedit catatan yang ada, anda boleh mengubah lokasi dan kapsyen.

Sebaliknya, jika anda tidak berpuas hati dengan foto tersebut, terdapat dua pilihan - hapus siaran lama dan muat naik yang baru, atau cukup muat naik versi baru dan biarkan yang lama.

suntingan penapis

Edit Catatan

Di bahagian ini, kami akan memeriksa pilihan penyuntingan yang anda inginkan dengan lebih dekat.

Tambah atau Edit Lokasi

Sekiranya anda memasukkan lokasi yang salah atau anda terlupa memasukkannya di tempat pertama, berikut adalah cara memperbaikinya.

 1. Lancarkan Instagram di telefon pintar anda.

 2. Navigasi ke profil anda.

 3. Cari siaran yang ingin anda edit. Setelah anda menjumpainya, ketik tiga titik menegak (Android) atau tiga titik mendatar (iOS).

 4. Ketik butang Edit.

 5. Ketik Tambahkan Lokasi jika anda lupa menambahkannya pada muat naik. Masukkan lokasi dan ketik butang Selesai di iOS. Pengguna Android harus mengetuk tanda semak.

 6. Sekiranya anda ingin mengedit lokasi, ketuk Tukar / Buang Lokasi (iOS) atau Cari Lokasi (Android). Setelah memilih lokasi baru, ketuk Selesai (iOS) atau tanda semak (Android).

Edit Kapsyen

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kapsyen siaran anda, anda boleh mengubahnya bila-bila masa anda mahu. Inilah cara ia dilakukan.

 1. Lancarkan Instagram.

 2. Navigasi ke profil anda.

 3. Cari siaran yang ingin anda edit dan ketik tiga titik menegak (Android) atau tiga titik mendatar (iOS).

 4. Ketik butang Edit.

 5. Setelah selesai membetulkan kapsyen pada siaran anda, ketik butang Selesai (iOS) atau tanda semak (Android).

Padam dan Muat Naik

Sekiranya anda tidak menyukai foto yang anda muat naik, anda boleh memuat naik versi editannya dalam catatan yang berasingan. Anda boleh memilih untuk menghapus atau menyimpan versi sebelumnya. Inilah cara menghapus catatan dari profil Instagram anda sekiranya anda memutuskan untuk membuang foto asal.

 1. Lancarkan aplikasi dari Skrin utama telefon pintar atau tablet anda.

 2. Navigasi ke profil anda.

 3. Cari siaran yang ingin anda padamkan dan ketik ikon tiga titik menegak (Android) atau tiga titik mendatar (iOS).

 4. Ketik butang Padam.

 5. Ketik sekali lagi untuk mengesahkan pilihan anda.

Catatan yang dipadamkan tidak dapat dikembalikan. Sekiranya anda ingin membuang siaran tanpa menghapusnya, anda boleh mengarkibkannya. Catatan yang diarkibkan juga disembunyikan dari pengikut dan profil anda. Namun, mereka tetap menyimpan semua komen dan suka yang mereka terima.

Untuk mengarkibkan catatan Instagram, anda harus:

 1. Lancarkan Instagram.

 2. Buka profil anda.

 3. Cari siaran yang ingin anda arkibkan dan ketik di atasnya.

 4. Ketik ikon tiga titik menegak (Android) atau tiga titik mendatar (iOS).

 5. Ketik Arkib.

Berhati-hati dengan Paksi Itu, Eugene

Instagram adalah platform sosial utama dengan pilihan penyuntingan foto terbaik dan paling komprehensif. Namun, setelah anda menyiarkan foto, tidak ada pengeditan. Oleh itu, luangkan masa untuk mempertimbangkan gambar sebelum anda memilih butang muat naik itu.

Adakah anda pernah memuat naik foto yang kelihatan keren untuk anda, hanya untuk menyesal kemudian? Bagaimana anda menyelesaikan masalah tersebut? Beritahu kami di bahagian komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found