Adakah Amazon Echo Bekerja dengan Pelbagai Pengguna?

Tanya soalan pembaca sekali lagi di TechJunkie. Kali ini mengenai Amazon Echo dan beberapa pengguna. Sebagai sebahagian daripada liputan kami mengenai peranti kecil yang rapi ini, soalan ini sangat sesuai. Soalan itu adalah "Adakah Amazon Echo berfungsi dengan banyak pengguna?"

Adakah Amazon Echo Bekerja dengan Pelbagai Pengguna?

Ya betul. Selagi setiap pengguna mempunyai akaun Amazon mereka sendiri, anda boleh menetapkan pengguna lain. Sangat mementingkan diri sendiri untuk memiliki Amazon Echo dan menyimpan semua kebaikan teknikal untuk diri sendiri. Bagus untuk dikongsi dan Echo memudahkannya.

Setahu saya, anda hanya boleh menambahkan maksimum dua orang ke Amazon Echo. Anda boleh menambahkan anak sebagai satu pengguna tetapi pemegang akaun utama mestilah dewasa.

Tatanama sedikit membingungkan. Amazon Echo menggunakan Alexa Household untuk menguruskan tetapan tertentu. Ini mempunyai had dua pengguna. Amazon Household adalah sebahagian daripada Amazon Prime dan anda boleh mempunyai hingga sepuluh pengguna. Orang-orang, dan Amazon sendiri, menggunakan dua istilah tersebut secara bergantian yang menimbulkan masalah ketika cuba menubuhkan banyak pengguna untuk Echo.

Yang jelas, Amazon Echo menggunakan Alexa Household dan membenarkan maksimum dua pengguna.

Menyiapkan Echo Amazon untuk pelbagai pengguna

Menyiapkan pengguna tambahan itu sangat mudah dan boleh dilakukan semasa membuka kotak atau lambat. Selagi mereka mempunyai akaun Amazon sendiri dan mengetahui log masuk, anda harus selesai dalam masa kurang dari dua minit.

 1. Buka aplikasi Alexa di telefon anda jika anda pengguna utama.
 2. Pilih Tetapan dan Profil Rumah Tangga.
 3. Log masuk menggunakan akaun anda apabila diminta dan pilih Teruskan.
 4. Pilih untuk menambah akaun tambahan dan biarkan mereka memasukkan butiran akaun Amazon mereka sendiri.
 5. Pilih Sertai Rumah Tangga.

Kini kedua-dua pengguna boleh menggunakan Alexa secara bebas. Sekiranya pengguna kedua adalah orang dewasa dan mempunyai kaedah pembayaran di akaun Amazon mereka, mereka akan dapat membuat pembelian dan menggunakan setiap aspek Echo.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan aplikasinya, anda juga boleh mengkonfigurasi pengguna lain dalam talian melalui halaman ini.

Satu perkara yang perlu diketahui jika menambah banyak pengguna. Setelah anda menambahkannya, anda pada dasarnya memberi mereka kebenaran untuk menggunakan kandungan anda, membuat pembelian di akaun anda dan secara amnya melakukan apa yang mereka suka. Walaupun kedua-dua pengguna mempunyai akaun mereka sendiri, anda hanya perlu mengatakan 'Alexa beralih akaun' dan ia melakukannya.

Anda mungkin ingin menambahkan kod PIN pada pembelian anda untuk melindungi kad kredit anda.

 1. Buka aplikasi Alexa dan pilih Tetapan.
 2. Pilih Pembelian Suara.
 3. Tambahkan kod PIN di bawah Memerlukan Kod Pengesahan.
 4. Sahkan kod dan simpan.

Sekarang setiap kali anda membuat pembelian melalui Alexa, anda perlu memberikan kod empat digit itu sebelum ia dibenarkan.

Anda boleh membuang pengguna tambahan juga jika perlu.

 1. Buka aplikasi Alexa dan pilih Tetapan.
 2. Pilih ‘In Amazon Household with User’.
 3. Pilih nama pengguna orang lain dan pilih Tinggalkan.

Ini akan membuang pengguna dari Alexa dan mereka tidak lagi dapat berinteraksi dengan Echo.

Menambah anak sebagai pengguna

Anda juga boleh menambahkan anak sebagai pengguna ke Gema Amazon anda tetapi memerlukan sedikit lebih banyak konfigurasi. Anda perlu mengaktifkan FreeTime, menyediakan penapis dan semua perkara yang baik. Halaman di Tom's Guide ini adalah sumber yang baik untuk menyiapkan pengguna yang lebih muda di Echo.

Menggunakan Gema Amazon dalam Rumah Tangga

Melalui Alexa Household, anda dapat berkongsi muzik, buku, senarai main dan kandungan anda dengan pengguna lain. Anda juga boleh bekerjasama dalam senarai, kalendar, peringatan dan semua perkara yang baik.

Terdapat beberapa arahan berkaitan Rumah Tangga yang boleh anda gunakan untuk menguruskan beberapa pengguna sedikit lebih mudah.

 • ‘Alexa menukar akaun’ - Tukar antara akaun.
 • ‘Alexa, beralih ke profil NAME’ - Tukar ke akaun tertentu.
 • ‘Alexa akaun mana ini?’ - Mengenal pasti akaun log masuk semasa.
 • ‘Alexa, profil mana yang saya gunakan?’ - Juga mengenal pasti akaun log masuk semasa.

Ini adalah arahan berguna untuk mengetahui kapan anda mula-mula memahami Alexa.

Amazon Echo akan berfungsi dengan banyak pengguna seperti yang anda lihat. Terdapat sedikit konfigurasi yang harus dilakukan, terutamanya jika satu pengguna adalah orang bawah umur tetapi aplikasi Alexa menjadikannya sangat mudah untuk disiapkan dan diuruskan. Alangkah baiknya jika anda dapat mengatur lebih banyak pengguna dan mungkin ciri itu akan datang pada suatu ketika. Sementara itu, kita mempunyai apa yang kita ada.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found