Mengapa Echo Dot Saya Berkelip Hijau?

Cincin cahaya pada Amazon Echo Dot adalah bahagian khas peranti dan salah satu daripada dua cara peranti dapat berkomunikasi dengan anda.

Mengapa Echo Dot Saya Berkelip Hijau?

Pertama sekali, anda bercakap dengan Amazon Echo Dot dan Alexa memberi respons kepada anda dengan menyelesaikan tugas atau memberi anda maklumat.

Kedua, terdapat "cincin cahaya" yang merupakan cara Echo Dot untuk memberitahu anda bahawa ia memerlukan perhatian anda. Juga, cincin memberikan maklum balas mengenai interaksi anda dengan peranti. Dengan demikian, "cincin cahaya" Echo Dot dapat mengubah beberapa warna yang berbeza bergantung pada apa yang cuba diberitahu oleh peranti anda. Apa maksudnya apabila cincin Echo Dot anda menyala hijau?

Cincin cahaya di atas Echo Dot sebenarnya cukup ekspresif. Ia boleh berdenyut, menunjukkan warna yang padat, menunjuk warna tertentu pada anda, atau bahkan berputar.

Warna-warna yang dipilih kebanyakannya dibuat dengan baik, rona atau dua warna dari warna primer. Cukup perbezaan untuk menjadikan Dot kelihatan lebih mesra daripada lampu isyarat dan lebih interaktif daripada Simon Says!

Bercakap dengan saya dengan terang, Alexa

Apabila tidak berinteraksi dengan anda dan ketika semuanya berfungsi sebagaimana mestinya, cincin cahaya Echo Dot tetap gelap dan tidak mengganggu kehidupan seharian dengan warna dan cahaya. Gema anda berfungsi sebagaimana mestinya dan tidak perlu menarik perhatian anda. Apabila Dot menginginkan perhatian anda dan ketika anda berinteraksi dengannya, ia akan menggunakan lampu, bersama dengan suara Alexa, sebagai media komunikasi.

Echo Dot mampu melakukan beberapa interaksi warna yang berbeza, dan walaupun pada mulanya mungkin banyak yang perlu diketahui, agak mudah untuk membiasakan diri. Ia merangkumi:

 • Cincin biru padat dengan warna sian berputar bermaksud Echo Dot sedang dimuat.
 • Cincin biru padat dengan sian ke arah suara anda bermaksud Alexa mendengarkan anda.
 • Cincin biru dan sian bergantian bermaksud Echo Dot akan bertindak balas terhadap arahan anda.
 • Cincin berputar berwarna oren bermaksud Echo Dot cuba menyambung ke rangkaian WiFi anda.
 • Cincin merah padat bermaksud mikrofon telah dimatikan.
 • Cincin kuning yang berkelip bermaksud anda mempunyai mesej.
 • Cincin putih berlaku semasa anda mengatur kelantangan.
 • Cincin ungu yang berdenyut bermaksud Echo Dot anda menghadapi masalah dengan rangkaian WiFi.
 • Sekejap ungu setelah anda mengatakan sesuatu bermaksud Jangan ganggu adalah aktif.
 • Tanpa lampu bermaksud Echo Dot sedang menunggu anda untuk mengatakan sesuatu.

Sekiranya anda hanya menyiapkan Echo Dot anda, penting untuk diperhatikan bahawa lampu kuning bukan peringatan tetapi penunjuk mesej. Begitu juga, cincin merah tidak bermaksud ada yang tidak kena tetapi anda telah mematikan mikrofon dan tidak dapat menggunakan perintah lisan sehingga anda menghidupkannya kembali.

Echo Dot berkelip hijau

Anda mungkin menyedari bahawa senarai di atas tidak termasuk warna hijau. Sekiranya Echo Dot anda berdenyut hijau, ini bermakna anda menerima panggilan atau Drop. Sekiranya anda mengaktifkan audio, anda juga akan mendengar Alexa memberi amaran kepada anda mengenai panggilan tersebut. Sekiranya anda ingin menjawab panggilan menggunakan Alexa, katakan saja, "Alexa, jawab panggilan tersebut."

Anda juga boleh menjawab panggilan menggunakan aplikasi Alexa, jika anda mahu.

Semasa panggilan aktif, cincin cahaya Echo Dot anda seharusnya tidak lagi berdenyut tetapi berputar mengikut arah jam. Cincin cahaya berputar dimaksudkan untuk memberitahu pengguna lain bahawa panggilan aktif dan tidak menggunakan Titik sampai anda selesai dengan panggilan. Semakin pintar Alexa, ia belum dapat melakukan lebih dari satu perkara pada satu masa. Alexa memberi tumpuan kepada satu tugas pada satu masa.

Echo Dot Berkelip Hijau

Salah satu keluhan yang lebih biasa mengenai fungsi lampu hijau Alexa adalah bahawa ia sentiasa berkedip dan nampaknya tidak ada ubat untuknya. Nasib baik, sebenarnya sangat mudah.

Beberapa pengguna bertanya "Alexa, mengapa anda berkedip hijau?" yang akan dia balas "Anda mempunyai mesej baru." Betul, Alexa akan berkedip hijau jika anda mempunyai mesej baru atau kemas kini penghantaran. Yang perlu anda lakukan hanyalah mengatakan "Alexa, beritahu saya mesej saya" dan dia akan menjawab.

Sekiranya hanya mengganggu anda, terdapat beberapa tetapan yang boleh anda ubah dalam aplikasi Alexa di telefon anda untuk mengurangkan bilangan sebab Alexa berkedip hijau.

Buka aplikasi Alexa dan ketik Lebih banyak lagi ikon di sudut kanan bawah. Seterusnya, ketik Tetapan. Dari sini anda boleh mengetuk ‘Pemberitahuan‘Dan melalui setiap kategori mematikan pemberitahuan untuk penghantaran, berita, dll.

Cara membuat dan menerima panggilan menggunakan Echo Dot

Anda boleh membuat atau menerima panggilan dari peranti Alexa atau Echo Dot secara percuma. Anda boleh menghubungi telefon bimbit atau talian tetap lain dari Alexa, tetapi panggilan dari Dot anda tidak percuma.

Untuk membuat panggilan menggunakan Echo Dot anda, ikuti salah satu daripada arahan berikut:

 • Untuk menghubungi kenalan - Selagi anda mempunyai kenalan yang telah disiapkan dalam aplikasi Alexa, anda hanya perlu mengatakan, "Alexa, panggil NAMA" dan ia akan membuat panggilan untuk anda. Sudah tentu, ganti "NAMA" dengan nama kenalan sebenar yang ingin anda hubungi.
 • Untuk memanggil nombor telefon berangka - Sekiranya anda tidak mempunyai orang itu sebagai kenalan, katakan, "Alexa, panggil NOMOR" menggantikan "NOMOR" dengan nombor telefon sebenar yang ingin anda hubungi. Alexa kemudian akan menggunakan telefon anda untuk memanggil nombor telefon itu seperti yang anda lakukan dalam panggilan telefon biasa.

Untuk membuat panggilan menggunakan aplikasi berikut arahan ini:

 1. Pilih Kenalan dalam aplikasi Alexa
 2. Kemudian pilih orang yang ingin anda hubungi
 3. Klik ikon telefon

Sekiranya kenalan anda mempunyai Echo Dot atau aplikasi Alexa, Dot mereka akan berkedip hijau dan mengumumkan panggilan masuk anda. Aplikasi ini juga akan memberi tahu mereka bahawa ada panggilan masuk. Mereka kemudian dapat menjawab panggilan anda menggunakan Dot atau aplikasi, dan anda boleh bercakap dengan normal.

Sekiranya orang yang anda panggil tidak ada dalam senarai kenalan anda, Alexa akan keluar dari rangkaian Amazon dan menggunakan telefon anda untuk memanggilnya. Bagi penerima, ini akan kelihatan seperti panggilan telefon biasa dengan maklumat pelanggan dan segalanya. Panggilan ini akan dikeluarkan dari rancangan telefon bimbit anda atau minit percuma seolah-olah anda menelefon dari telefon kerana anda sebenarnya.

Anda juga boleh memaksa Alexa untuk menggunakan telefon penerima, dan bukannya memanggil Alexa mereka. Cukup katakan, "Alexa, panggil NAME telefon, "Bukannya hanya mengatakan," Alexa, panggil NAMA. "

Untuk menamatkan panggilan, ketik ikon tamat panggilan di aplikasi Alexa atau katakan, "Alexa, tamatkan panggilan" atau, "Alexa, tutup."

Oleh itu, jika anda melihat Echo Dot anda berkedip hijau, ini bermaksud seseorang sedang berusaha menghubungi anda. Ini bukan krisis atau darurat. Alexa juga harus memberitahu anda perkara ini tetapi jika kelantangan anda turun, anda mungkin tidak akan mendengarnya.

Selagi anda mengembalikan kelantangan, anda boleh bercakap melalui Dot atau aplikasi seberapa banyak yang anda suka.

Sekiranya anda mendapati artikel TechJunkie ini mengenai Cincin Cahaya Amazon Echo Dot berguna, anda mungkin juga menganggap Cara Mengilang Semula Kilang Amazon Echo Dot berguna.

Adakah anda mempunyai petua dan trik untuk menggunakan Echo Dot? Sekiranya ada, sila beritahu kami mengenai mereka dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found