Cara Memperbaiki Kesalahan Mendaftar Peranti Amazon Echo Dot

Alat automasi rumah keluarga Amazon membuat kemajuan besar dalam kemudahan, fleksibiliti, dan biaya dengan Echo Dot. Dot pada dasarnya adalah komputer mikro yang dikendalikan suara dengan sambungan rangkaian dan antara muka audio yang canggih dengan suara aplikasi Alexa yang tidak asing lagi. Pengulangan generasi ketiga Dot baru-baru ini menjadikan platform yang sudah berguna menjadi penyelesaian multimedia yang hebat dengan meningkatkan secara besar-besaran pembesar suara terbina dalam. Bagi sesiapa sahaja selain audiophile, pembesar suara baru Dot cukup berkualiti tinggi untuk digunakan sebagai pembesar suara utama untuk muzik dalam persekitaran pendengaran santai seperti pejabat atau bilik tidur.

Cara Memperbaiki Kesalahan Mendaftar Peranti Amazon Echo Dot

Dot telah diterima dengan baik di pasar yang mahir teknologi. Popularitinya sangat mengagumkan memandangkan pasaran untuk pembantu rumah cukup baru. Kini terdapat berjuta-juta peranti Echo di seluruh dunia, membantu kita memainkan muzik, menyalakan dan mematikan lampu, mengetahui cuaca, atau memberitahu kita bagaimana keadaan lalu lintas dalam perjalanan ke tempat kerja. Tetapi bagaimana jika ia tidak berfungsi dengan betul? Bagaimana anda memperbaikinya tanpa merobek rambut anda? Sama hebatnya dengan Dot, tidak ada produk teknologi tanpa cabaran. Salah satu masalah yang kadang-kadang dihadapi oleh pemilik Dot adalah kesilapan semasa cuba mendaftarkan peranti tersebut pada WiFi. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikan masalah ini dan membuat Dot anda didaftarkan dengan betul sehingga anda dapat menggunakannya.

Menyiapkan Echo Dot anda

Punca kesalahan Echo Dot yang sangat biasa adalah rutin penyediaan yang tidak selesai. Sebelum kita menemui masalah menyelesaikan masalah, mari kita pastikan bahawa Dot anda telah disiapkan dengan betul.

Persediaan Echo Dot Generasi Pertama dan Kedua

 1. Buka kotak Echo Dot anda dan muat turun aplikasi Alexa ke telefon anda jika belum ada.
 2. Letakkan Echo Dot dalam jarak dari penghala WiFi anda dan pasangkannya. Anda harus melihat cincin cahaya menjadi biru dan kemudian oren. Anda kemudian akan mendengar Alexa bertanya khabar.
 3. Navigasi ke Tetapan dalam aplikasi Alexa dan pilih Wi-Fi.
 4. Pilih rangkaian WiFi anda dan pilih Sambung.
 5. Pilih Peranti Alexa dari aplikasi dan pilih Echo Dot anda.
 6. Pilih Tambah Peranti Alexa dalam Rangkaian Wi-Fi.
 7. Tekan dan tahan butang Tindakan pada Echo Dot anda sehingga cincin cahaya berubah menjadi oren.
 8. Pilih WiFi anda dari senarai yang muncul di aplikasi Alexa dan masukkan kata laluan rangkaian.
 9. Simpan kata laluan dalam aplikasi Alexa.
 10. Pilih Sambung untuk bergabung dengan Echo Dot anda ke rangkaian WiFi anda.

Persediaan Echo Dot Generasi Ketiga

Amazon membuat persediaan lebih mudah untuk Dots generasi ketiga.

 1. Buka kotak Echo Dot anda dan muat turun aplikasi Alexa ke telefon anda jika belum ada.
 2. Letakkan Echo Dot dalam jangkauan penghala WiFi anda dan pasangkannya. Cincin cahaya akan berputar selama kira-kira satu minit. Anda kemudian akan mendengar Alexa bertanya khabar.
 3. Buka aplikasi Alexa dan ikuti arahan untuk memasukkan maklumat WiFi.

Sepatutnya untuk menyiapkan Echo Dot di rangkaian WiFi anda. Titik anda sekarang harus mengetahui perincian konfigurasinya sendiri dan akan menyambung semula setiap kali anda mematikan dan menghidupkan semula atau memindahkannya ke bilik lain di rumah anda. Anda kini boleh meletakkan Titik Gema anda di mana sahaja yang dapat dicapai dengan isyarat tanpa wayar yang baik di rumah anda.

Betulkan Echo Dot mendaftarkan ralat peranti

Sekiranya Dot anda disiapkan dengan betul maka sekarang ia seharusnya berfungsi tanpa masalah. Sekiranya anda menghadapi masalah, ikuti langkah penyelesaian masalah ini untuk menghubungkan Dot anda.

Nyalakan semula Penghala Anda, Nyalakan semula Titik Anda

Perkara pertama yang perlu dicuba: matikan dan kemudian hidupkan semula. Banyak gangguan perisian diselesaikan dengan hanya memulakannya dari awal. Mulakan semula Dot anda dan mulakan semula penghala anda dan lihat apakah itu menyelesaikan masalah.

Untuk memulakan semula Echo Dot yang perlu anda lakukan ialah mencabutnya. Biarkan dicabut selama sekurang-kurangnya 10 saat. Kemudian, pasangkan kembali, tunggu sehingga but semula, dan lihat apakah ralat itu telah membetulkannya sendiri.

Sekiranya tidak menuju ke penghala anda. Walaupun peranti lain yang disambungkan ke penghala masih dapat berfungsi dengan baik, mungkin ada masalah sambungan. Tekan butang reset pada penghala anda sehingga semua lampu mati. Tunggu sehingga but semula, kemudian periksa untuk mengetahui apakah ralat sambungan telah membetulkannya. Anda juga boleh mencabut penghala anda, biarkan selama lebih dari sepuluh saat, kemudian pasangkan kembali.

Batalkan Pendaftaran Titik Anda

Apabila anda memesan Echo Dot baru dari Amazon, ia didaftarkan ke akaun anda sebelum dihantar dari Amazon. Namun, jika anda membeli Dot yang dimiliki sebelumnya, ia harus dibatalkan pendaftarannya dari akaun pemilik sebelumnya sebelum anda dapat menggunakannya. Sebaik-baiknya, pemilik asal akan membatalkan pendaftarannya sebelum memberikannya kepada anda, tetapi itu tidak selalu berlaku. Kadang-kadang orang lupa, atau kadang-kadang mereka memutuskan bahawa itu bukan masalah mereka.

Inilah cara untuk menghentikan pendaftaran Echo Dot jika anda adalah pemilik asal:

 1. Lawati laman web Amazon dan klik Akaun anda di bahagian atas. Kemudian, klik ‘Kandungan dan peranti’.
 2. Pilih Tetapan dari menu kiri dan pilih Echo Dot yang ingin anda nyahdaftar.

 3. Pilih Batalkan pendaftaran butang di sebelah Dot.

 4. Pilih sekali lagi untuk mengesahkan.

Ini membebaskan Echo Dot hingga didaftarkan ke akaun orang lain. Sekiranya anda membeli Echo Dot secara terpakai dan pemilik asalnya tidak dapat, atau hanya tidak, membatalkan pendaftarannya, hubungi sokongan pelanggan Amazon dan minta mereka membatalkan pendaftarannya secara manual untuk anda.

Anda juga boleh membatalkan pendaftarannya dengan aplikasi Alexa dengan memilih Tetapan, Tetapan Peranti, memilih nama Echo Dot, dan tatal ke bawah ke Batalkan pendaftaran.

Setelah Dot dibatalkan pendaftarannya, anda perlu menyiapkan Echo Dot secara manual seperti yang diperincikan di atas.

Kadang-kadang, Echo Dot secara keliru dilaporkan hilang atau dicuri dan tidak akan membenarkan anda mendaftarkannya. Menghubungi sokongan pelanggan Amazon di pautan di atas akan membantu anda menyelesaikannya. Ini adalah masalah lain yang diketahui, terutamanya jika peranti dilaporkan hilang dalam perjalanan dan kemudian dijual kepada pembeli yang tidak disengajakan.

Permudahkan Rangkaian

Sekiranya pendaftaran peranti tidak menjadi masalah, mungkin rangkaian WiFi bertindih. Kadang-kadang Echo Dot menghadapi masalah untuk membezakan saluran atau rangkaian WiFi yang berbeza dalam harta yang sama. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan mematikan semua rangkaian lain atau saluran kedua semasa anda mendaftarkan Echo Dot anda. Setelah selesai, anda boleh menghidupkannya semula.

Itulah cara yang saya tahu untuk memperbaiki kesilapan mendaftarkan Echo Dot. Tahu orang lain? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found